Translate

недеља, 16. фебруар 2014.

Faze retrogradnog Merkura

Merkur dostiže najvišu tačku na zapadnom nebu uveče nakon zalaska Sunca i otprilike nedelju dana nakon toga započinje svoj retrogradni hod. Pri tome počinje da se sve više približava Suncu i da se spušta ka liniji horizonta. Zbog toga se Merkur najteže može videti na noćnom ili jutarnjem nebu, najduže oko 1,5 sat posle zalaska Sunca ili pre izlaska Sunca. Kada se Merkur nađe na manje od 17 stepeni od Sunca, on se nalazi pod Sunčevim zracima. Ovaj pojam opisuje trenutak kada Merkur počinje da gubi svoju vidljivost kako se sve više približava Suncu. Zbog jakog sjaja Sunca, Merkur je sve teže videti, osim kada koristimo pomagala kao što je specijalno zatamnjeno staklo koje služi posmatranju Sunca. Potrebno je obratiti pažnju na fazu kada Merkur uđe pod Sunčeve zrake do momenta kada postaje spaljen. Pod Sunčevim zracima Merkur počinje da gubi na bistrini i u svojoj simbolici označava "zamagljenost" uma, kada je naša moć analitičkog i logičkog razmišljanja umanjena. U toj fazi smo skloni da se više oslanjamo na naša verovanja i ubeđenja, nego što imamo strpljenja da zdravorazumski analiziramo ono što nam se događa. Pri tome smo sve više skloni da zauzimamo stav kako sasvim dobro znamo sve aktualne činjenice, previše smo samouvereni u pogledu svojih zaključaka, a pred drugima smo skloniji da se postavljamo u poziciju da bolje poznajemo aktuelne činjenice i način kako da dalje razvijamo naše planove i akcije. To i jeste razlog zašto u ovoj fazi prouzrokujemo najviše grešaka koje doživljavamo tokom retrogradnog kretanja Merkura.


Pre nego što dostigne fazu spaljenosti, ukoliko je Merkur na noćnom nebu vidljiv nakon zalaska Sunca, primetićemo zbog prelamanja sunčevih zraka kroz atmosferu optički efekat koji podseća na to da je površina Merkura zapaljena i da gori. Kada je od 8 stepeni i 30 minuta udaljen od Sunca, pa sve do 17 lučnih minuta od egzaktne konjunkcije, za Merkur kažemo da je spaljen od Sunca. Tada se zbog jačine sunčevih zraka Merkur ne može više videti, osim isključivo kroz specijalno zatamnjeno staklo, pa zbog toga imamo utisak da je Merkur izgoreo potpuno, da ga je Sunce spalilo. Ovaj fenomen je opisan u mitovima o Dedalu i Ikaru, kada se Ikar previše približio Suncu, pa je ono zapalilo njegova krila. U ovom opisu imamo i sliku palih anđela koji su se pobunili protiv Boga, zbog čega im je on spalio krila i načinio ih smrtnima tako što su pali na zemlju. Tu možemo dodati i mit  o Apolonu (grčkom bogu Sunca) i njegovom sinu Faetonu (opis Merkura kao sina Sunca jer je najbliži Suncu) koji pokušava sa upravlja sunčevim kočijama ali zbog neiskustva zapali zemlju, zbog čega ga Zevs ubija svojom munjom. Kada gledamo horizont neporedno pre nestanka sunčevog diska i kratko vreme posle, imamo utisak da horizont gori u vatri. Ovo je faza u kojoj smo skloni da se ponašamo egoistički i gde naš ego uvek iskoči ispred razuma. U komunikaciji sa drugima smo skloni da naglo reagujemo i da se bukvalno budemo "u vatri", što često prouzrokuje žučne rasprave. Takve situacije se dešavaju zbog nerazumevanja između sagovornika i velikog nesrpljenja svakog od njih da izrazi svoje stavove, da ih odbrani, nastojeći da se na osnovu svojih stavova uzdigne iznad svog sagovornika i uopšte iznad svih drugih koji učestvuju u razgovoru. U ovoj situaciji je Sunce (ego) spalilo Merkur (um, razum), pa zbog toga najčešće ne razmišljamo već smo nestrpljivi i brzopleti, poneseni egom i svojim ubeđenjima. Ključna reč je ovde upravo nestrpljenje da se pokažemo najpametniji, najbolje informisani, najveštiji u upravljanju informacijama. Zbog toga je ovo najproblematičnija i najteža faza Merkurovog retrogradnog hoda po nas, jer smo ovde vrlo osetljivi na tuđa mišljenja i na reči drugih ljudi. Mnogo toga doživljavamo previše lično i brzopleto reagujemo. Zbog toga u ovoj fazi i pravimo najviše grešaka, kako u komunikaciji, tako i u saobraćaju, jer žurimo, izlećemo, sebi dajemo na prednosti, ne poštujući mišljenje i prednost drugih učesnika u komunikaciji i saobraćaju.


Kada se nađe na 17 lučnih minuta pre i posle egzaktne konjunkcije sa Suncem, za Merkur kažemo da je u kazimi konjunkciji, tj. u Srcu Kralja, tj. u srcu Sunca. Ovo je najpovoljniji položaj za Merkur tokom njegovog retrogradnog hoda, jer se ovde dolazi u dodir sa svrhom, istinom i sposoban je da jasno sagleda situaciju u kojoj se nalazi. Ovo je trenutak kada dolazi do pročišćenja našeg uma od svih suvišnih i bezvrednih informacija, od egoizma i potrebe da se postavimo iznad drugih. Ovde se u potpunosti okrećemo sebi i ulazimo u stanje unutrašnje tišine koje nam je neophodno kako bismo dublje sagledali svoje težnje, potrebe i planove, kao i šta smo do sada i koliko ispravno učinili da bismo ih ostvarili. Tu dolazimo u situaciju sa možemo da sagledamo gde smo u odnosu na svoje planove i želje, jer nam to omogućuje da uvidimo svoje prednosti ali i svoja ograničenja, što nas dovodi do sasvim realnog sagledavanja situacije. U mogućnosti smo da uvidimo greške i propuste koje smo napravili u proteklom periodu, što nam pomaže da jasnije sagledamo mogućnosti da greške ispravimo i da otkrijemo način kojim ćemo doći do željenog uspeha. Konjunkcija retrogradnog Merkura sa Suncem se uvek dešava ispod horizonta, što simbolizuje naš susret sa samim sobom, sa sopstvenom svrhom, što je neophodno za pročišćenje našeg uma, našeg načina razmišljanja i za napredak u poznavanju sebe samih i zakonitosti na kojima priroda funkcioniše.


Nakon ovog, Merkur opet ulazi u fazu spaljenosti, ali ovde više nemamo potrebu da se ponašamo egoistički i da težimo da budemo pametniji od drugih, već se posvećujemo prikupljanju novih saznanja, učimo nove metode dolaženja do uspeha, prikupljamo informacije od vitalnog značaja za ostvarenje naših potreba i želja u narednom periodu. To ujedno jača našu ličnost, jer u ovom slučaju imamo potrebu da znamo više u odnosu na ono što smo do sada znali, ne da bi se hvalili pred drugima, već to činimo zbog sebe, da bismo u sopstvenim očima dobili na vrednosti. Na kraju, pre nego što započne svoje direktno kretanje, Merkur se opet nalazi pod Sunčevim zracima i postaje sve više i više vidljiv na istočnom nebu, jer sada izlazi neporedno pre izlaska Sunca. U ovoj fazi je poželjno da poradimo na ispravljanju propusta u svojim planovima za akcije i zadatke koje nameravamo da sprovedemo, bilo poslovno ili privatno. Potrebno je da obavimo nove dogovore i ispravimo nesporazume i nejasnoće koje smo imali u proteklom periodu. U ovom fazi nam sve više postaju jasniji prioriteti u izvršavanju planiranih obaveza i metode koje je potrebno da primenimo kako bismo lakše došli do uspeha. Kada se Merkur odmakne više od 17 stepeni od Sunca i krene direktnim hodom, što se više udaljava od Sunca postaje sve jači i deluje pozitivnije. Merkur je najjači i deluje najpozitivnije kad se nađe na maksimalnoj udaljosti od Sunca, jer je tada oslikava simboliku intelektualne zrelosti i sposobnost intelekta da bude produktivan i stabilan. 


Konjunkcija retrogradnog Merkura sa Suncem dana 15.02.2014. se događa na 27. stepenu znaka Vodolije. Vidimo jak trigon ove konjunkcije, orbisa 39 lučnih minuta, ka Marsu. To nam ukazuje da ćemo uz pomoć pažljivo odmerenih akcija, jer se Mars nalazi u znaku svog izgona, u Vagi, biti u mogućnosti da spoznamo kako da ispravno postupamo kako bismo svoje planove i akcije u budućem periodu mogli uspešno da usmerimo. Takođe nam ukazuje da ne bismo smeli da žurimo i da se ponašamo brzopleto, kao i da ne bismo trebali da se takmičimo sa drugima i da se ponašamo egoistički, da svoje ciljeve stavljamo ispred ciljeva zajednice. Dispozitor ove konjunkcije je Saturn, a sama konjunkcija je u kvadratu sa svojim dispozitorom, što ukazuje da će naše akcije biti ograničene, jer će i sredstva za izvođenje željenih akcija biti ograničena. Saturn u Škorpionu simbolizuje potrebu da se prvo dovrše sve zaostale obaveze koje su neophodne kao osnova za ciljeve koje želimo da postignemo u budućem vremenu. Prema tome, poruka konjunkcije retrogradnog Merkura sa Suncem je u potrebi za međusobnom saradnjom i diplomatskom ponašanju u kontaktu sa drugima. Ono što budemo činili u narednom periodu, potrebno je da činimo iz čiste ljubavi, kao i da zajedničke akcije izvodimo sa osobama koje volimo i sa kojima volimo da radimo na zajedničkim projektima i aktivnostima. Na taj način ćemo uspeti da ublažimo uticaj T-kvadrata Urana sa Jupiterom i Plutonom koji će stvarati snažnu napetost u pogledu nestabilne materijalne situacije na opštem planu. Uz to će opozicija Meseca sa Neptunom izazivati nerealno sagledavanje stvari i prouzrokovati probleme u odnosima, jer ćemo imati nerealna očekivanja od drugih i više ćemo pažnje pridavati nevažnim sitnicama u bliskim odnosima, nego što ćemo obraćati pažnju na ono što je uistinu važno.   27. stepen Vodolije je u blizini fiksne zvezde Gineah u sazvežđu Cygnus (Labuda), koja ima uticaj zavodljivosti, pa je važno da pazimo da ne budemo zavedeni od drugih na pogrešan put, kao i da sami ne zavodimo druge na pogrešnu stranu. Ko bude sklon prevarama, trpeće negativne posledice. Pozitivnan uticaj Gineaha možemo koristiti kroz umetničku inspiraciju i usmeriti se ka kreativnim poduhvatima koji će se uspešno okončati pod uslovom plodne saradnje sa nekim ko će nam svojim prisustvom predstavljati podršku i inspiraciju, ali je i ovde uslov da naš odnos sa tom osobom bude korektan i iskren.


Нема коментара:

Постави коментар