Translate

уторак, 25. март 2014.

Precesija prolećne tačke

Precesija (lat. praecessio — prethođenje, kretanje unapred) je premeštanje tačke prolećne (ili jesenje) ravnodnevice usled laganog zaokretanja pravca Zemljine ose. Zemlja kruži oko Sunca, ali gledano sa Zemlje, izgleda kao da se Sunce kreće duž ekliptike, opisujući godišnje veliki krug na zaleđu zvezdanog neba. Na tom putu, u trenutku kada počinje proleće, Sunce preseče ekvator i preseli se na severnu nebesku hemisferu. Ta tačka u kojoj Sunce seče ekvator prelazeći na sever zove se gama tačka. Ta tačka se još zove prolećna tačka zato što proleće počinje na severnoj hemisferi sa dolaskom Sunca u tu tačku. Usled precesije gama tačka se pomera retrogradno, tj. smeru suprotnom od godišnjeg kretanja Sunca po ekliptici brzinom od 50" za godinu dana i brzinom od 1 stepen svakih 72 godine. To je sporo, periodično kruženje Zemljine ose rotacije (i nebeske ose), pri čemu Zemlja rotira kao čigra. Osa opisuje u prostoru dve kupe (severnu i južnu) u periodu od 25.920 godina. Precesiju uzrokuju Sunce i Mesec svojim gravitacijskim uticajem na Zemlju, a posledica precesije (tokom više hiljada godina) je promena polarne zvezde i koordinata svih nebeskih objekata, te pomeranje prolećne tačke. Danas pomoću zvezde Severnjače određujemo gde je sever, а zа 11.000 god. Sever će pokazivati zvezda Vega.


Kada precesiju posmatramo kroz  astrološke sisteme, uočavamo razliku između dva osnovna astrološka sistema. To su tropski i sideralni astrološki sistem. Tropski sistem je predstavljen kroz prividno godišnje kretanje Sunca oko Zemlje koje se vidi kroz smenu godišnjih doba i koji je podeljen na 12 znakova horoskopa. Tropski znaci započinju znakom Ovna, tačnije nultim stepenom znaka Ovna. Sunce na nulti stepen tropskog znaka Ovna dolazi na svaku prolećnu ravnodnevicu, između 20. i 22.03. Sideralni astrološki sistem je predstavljen prividnom godišnjom putanjom Sunca kroz zodijačka sazvežđa. Ovaj sistem započinje nultim stepenom sazvežđa Ovna. Ono što dovodi do zabune kod osoba neupućenih u astrološke sisteme je činjenica da se znaci horoskopa i sazvežđa nazivaju istim imenima. Velika je razlika između pojma znaka i sazvežđa. Svaki astrološki znak u tropskom horoskopu predstavlja 12 meseci u godini i svaki znak započinje konjunkcijom Sunca i Meseca, tačnije trenutkom kada se Zemlja, Mesec i Sunce nađu u istoj ravni, gde se Mesec nalazi između Zemlje i Sunca. Kod Sideralnog astrološkog sistema pratimo prividno kretanje Sunca tokom godine kroz zodijačka sazveđža. Da bismo uočili razliku između ova dva astrološka sistema, uvodimo pojam "ayanamsha" što u prevodu znači "prevlast na Zemlji". Tačka prolećne ravnodnevice, tj. gama tačka početkom svakog proleća ili tačno na prolećnu ravnodnevicu svake godine dolazi na nulti stepen tropskog znaka Ovna. U isto vreme, ona se pomera retrogradno u odnosu na sazvežđa i u ovom trenutku se nalazi na 5 stepenu i 56 minutu i 41 sekundu znaka Riba. Prema tome, proleće svake godine počinje na nultom stepenu znaka Ovna, ali ne i u sazvežđu Ovna, već trenutno u sazvežđu Riba. Kako se gama tačka kreće retrogradno (unazad kroz sazvežđa), za 376 godina će ući na 29, stepen, 59. minut i 59. sekund sazvežđa Vodolije, pa će tek tada početi doba Vodolije. To će biti 2390 godine.  Tački prolećne ravnodnevice je potrebno u proseku 2160 godina da prođe jedno sazvežđe, što je period koji nazivamo velikim dobom ili eonom. U ovom trenutku, razlika između tropskih znakova i sazvežđa po ajanamši iznosi 24 stepena i 3 minuta i 19 sekundi (korekcija je rađena po Lahiri ajanamši). 


Precesija prolećne tačke nam ukazuje na veliko kosmičko razdoblje od 26.950 godina i smenu velikih doba ili eona, što predstavlja simboliku evolutivnog puta, tj. razvoja kolektivne svesti čovečanstva. O velikom dobima i velikim kosmičkim ciklusima zapise i tragove su ostavile mnoge drevne civilizacije. Pre oko 12.584 godina (što je po današnjem računanju vremena bilo negde oko 10.570 godine pre nove ere - PNE)  tačka prolećne ravnodnevice je izašla iz sazvežđa Device i ušla je u sazvežđe Lava. Pre 10.424 (8410 PNE) godina je ova tačka ušla u sazvežđe Raka, zatim je pre 8.264 (6250 PNE) godina ušla u sazvežđe Blizanaca. Pre 6.104 (4090 PNE)godine je ušla u sazveđže Bika, pre 3.944 (1930 PNE) godina je ušla u sazveđže Ovna. U sazvežđe Riba je ušla pre 1.784 godina (230 NE), a u sazvežđe Vodolije će ući za 376 godina. Ove vrednosti su date za sideralni horoskop koji je smešten u krug od 360 stepeni, gde se svakom sazvežđu daje po 30 stepeni u krugu, identično kao što se tropskim znacima daje po 30 stepeni za svaki od 12. Kada 25.920 podelimo sa 12 dobićemo 2.160 godina. Kada od 2390. godine oduzimamo po 2160 godina dobićemo ove datu računicu. Ipak, skrenuću vam pažnju da su ovi proračuni dati okvirno, jer su realna zodijačka sazvežđa različitih veličina što može uneti dodatnu zabunu u sve ovo. Zvanično je početak nove ere smešten u nultu godinu današnjeg gregorijanskog kalendara. Nulta godina bi po tom kalendaru trebala da označava početak doba Riba. Ipak, vidimo da kada se upustimo u razmatranje vremena i šta bi zapravo trebalo da bude definisano kao realno vreme, dolazimo do neusaglašenosti. Važno je razumeti da se sve u Univerzumu kreće i da vreme ne možemo posmatrati egzaktno i uniformisano. Ukoliko pratimo mehaničko vreme, ono što je čovečanstvo odredilo, tj. dogovorilo kao uniformnu jedinicu vremena, složićemo se da duža vremenska jedinica zvana era ili eon traje 2.160 godina. Ako pratimo prividno kretanje prolećne tačke kroz realnu veličinu sazvežđa dobićemo drugačiju projekciju vremena. Pre svega, zodijačkih znakova na ekliptici ima 13. Između Škorpiona i Strelca nalazi se sazvežđe Zmijonoše (Ophiuchus). Zatim, sazvežđe Škorpiona zauzima samo 6 stepeni u krugu i najmanje je, pa bi po toj računici era Škorpiona trajala svega 432 godine. Interesantna činjenica je da kod starih naroda nije postojalo sazvežđe Vage, nego je Vaga pripadala kleštima Škorpiona, pa je prethodna era Škorpiona trajala preko 2.500 godina zbog drugačijeg rasporeda Zodijačkih sazvežđa pre nekih 16.000 godina. Najviše mesta zauzima sazvežđe Device - 45 stepeni, pa bi po toj računici era Device trajala 3.240 godina. Tako bi era Riba u kojoj se trenutno nalazimo trajala 2.664 godine, dok bi predstojeća era Vodolije trajala oko 1.656 godina.


Velika godina koju čini pun krug prolećne tačke unazad kroz Zodijačka sazvežđa, a koji obuhvata period od 25.920 godina značajan je za razvoj čoveka kao vrste. Arheološki nalazi upućuju na to da se homo sapiens kao vrsta izdvojio kao dominantna vrsta u odnosu na tadašnje vrste praistorijskih ljudi pre oko 30.000 godina. To je bilo u eri Vodolije. Šta je karakteristično za to doba i zašto uzimam ovaj period za početak evolutivnog puta homo sapiensa? Vodolija je vazdušni, ljudski znak koji označava nebeski svet ideja i ukazuje na početak nečeg potpuno novog, što pre toga još nije postojalo. Sve prvobitno postoji kao bljesak ideje, pa se onda kroz vreme i procese simbolizovanim elementima vatre i vode spušta na zemlju, u konačni oblik, tj. u krajnje ostvarenje ideje. U prethodnom dobu Vodolije pojavila se ideja današnjeg čoveka i započela je svoj evolutivni put do današnjih dana. Znakom Vodolije vlada Saturn i označava hladno vreme. Poznato je da je u to vreme, pre 30.000 godina na Zemlji vladalo ledeno doba, što je opet u skladu sa simbolikom znaka Vodolije. To je vreme kada je naš davni predak zakoračio lestvicu iznad ostalih vrsta po pitanju razvoja svesti i kada je započeo da koristi ono što je nalazio u prirodi kao oružje i oruđe. Takođe se udruživao u plemena, što se sve uklapa u simboliku znaka Vodolije. Kako je ovo bio početak evolutivnog puta homo sapiensa, bilo je potrebno da potraje oko 13.000 godina da bi se njegova svest razvila u dovoljnoj meri da bi mogao da je koristi tako da postane dominantna vrsta na Zemlji i da prirodu počne da prilagođava sebi. To je potvrda da je kolektivna svet čovečanstva sazrela pre 12-13.000 godina. Svaki evolutivni ciklus ima svoj uspon, od rođenja do zrelosti, kada to što opisuje, u ovom slučaju evolucija svesti homo sapiensa - čoveka, sazreva i puni se energijom i period kada tu energiju koristi samostalno ali je u isto vreme i troši što označava period opadanja ali i istovremene produktivnosti. Prvih 13.000 godina je trajao period punjenja energijom i svest se lagano razvijala na kolektivnom planu čoveka kao vrste. Poznato je da se poslednje veliko ledeno doba završilo se pre oko 14.000 godina, kada su ledeni pokrivači počeli da se povlače, ali je to povlačenje trajalo sledećih 7.000 godina, kada su stigli do svojih sadašnjih granica.


Po mehaničkom merenju vremena, pre 14.744 godina je prolećna tačka ušla u sazvežđe Device, što je po retrogradnom kretanju ove tačke drugi ljudski znak. Počelo je da otopljava i da se povlači ledeni pokrivač, otkrivajući sve više kopna i plodnog tla, pa je naš predak mogao da otkrije kako se gaji bilje i da otpočne da se bavi poljoprivredom kako bi se prehranio, kao i da se duži vremenski period nastanjuje na istom mestu. To je dovelo i do razvoja saznanja o tome kako se prave alati i predmeti koji služe čoveku, kao što je primitivno posuđe od drveta i kamena, što je označilo početak zanatstva. Početak poljoprivredne proizvodnje i pojava prvih zanata se uklapa u simboliku znaka Device. Uglavnom su naši preci u ovom periodu živeli u pećinama, što potvrđuju i najstariji otkriveni pećinski crteži koji datiraju od pre oko 12.000 godina. To je bilo vreme kada je prolećna tačka prolazila kroz sazvežđe Lava, što je opet karakteristično za simboliku znaka Lava. Ova simbolika oslikava upravo smisao za vizuelnu umetnost. Era Lava je doba kada je kolektivna svest čovečanstva dovoljno sazrela da bi čovek mogao da je koristi tako da počne da upravlja prirodom u svoju korist. Tada se u njemu probudila svest o kulturi i umetnosti i postao je kreativan. Znak Lava je i znak gde čovek spoznaje svoju svrhu. Ovo je takođe i period kada je čovek naučio da koristi i kontroliše vatru. Naučio je kako da je zapali i kako da je održava, tako da mu služi kao izvor toplote i kao zaštita od grabljivaca. U periodu dok je prolećna tačka prolazila kroz sazvežđe Raka ljudi su se sve više okupljali u plemena koja su predstavljala širu porodicu i počeli su da grade prva naselja pored reka i jezera, gde je postojalo plodne zemljište, izvor vode za piće i mogućnost da gaje poljoprivredne kulture za ishranu. Pećine su zamenili zemunicama, staništima ispod zemlje i počeli su izgradnju kuća od drveta, sojenica, koje su se gradile pored reka. U ovom dobu su započeli da pripitomljavaju životinje i da se bave stočarstvom. Prvo su ustanovili da od pojedinih životinja mogu dobiti mleko, pa su ih uzgajali zbog toga. Hranu su i dalje pribavljali lovom. Grnčarstvo je bila dominantna zanatska delatnost, jer su ljudi naučili da kombinovanjem zemlje, vode i vatre mogu da prave glineno posuđe. Počele su da se formiraju porodične i društvene vrednosti. Plemena su počela da se zasnivaju na krvnom srodstvu i započelo je doba matrijarhata, jer su se krvna srodstva bila povezana sa likom majke.


Kada je prolećna tačka prolazila kroz sazvežđe Blizanaca počeo je razvoj prvih većih centara, jer je svest o prednosti udruživanja plemena u veće zajednice postala dovoljno razvijena. Komunikacija i saradnja između susednih plemena je započela i nastavila se, što je dovelo do nastanka prvobitne trgovine u smislu razmene dobara, a to je dovelo i do početaka prvog saobraćaja. Ljudi su počeli da prepoznaju pravce i puteve koji ih povezuju sa mestima gde su se nalazila susedna plemena, pa su počeli da označavaju te staze prvim putokazima u obliku gomile kamenja. Osim pojačanog razvoja jezika kao sredstva komunikacije, označavanje pravaca je dovelo do pojave simbola koji su se u kasnijim razdobljima razvili u pismo. Ovde je došlo i do pojave prvih većih sukoba između plemena, jer je pojačanim razvojem svesti i komunikacije došlo do razvoja i druge strane svega toga, a to su nesporazumi i sklonost prevarama, prevlasti mudrijeg i pametnijeg nad sirovom snagom pojedinca. Ljudi su sve više usavršavali oružja i oruđa i pri kraju doba Blizanaca otkrili su kako mogu da koriste i obrađuju metal. Počeli su da izrađuju oružja i oruđa od bakra, čime je započelo doba Bika.


Kada je prolećna tačka prolazila kroz sazvežđe Bika, čovek je ovladao materijom u dovoljnoj meri da započne obimniju poljoprivrednu proizvodnju, uzgajanje životinja zbog hrane i odeće, a zanatske delatnosti su se zbog razmene dobara sve više razvijale, pa su ljudi počeli da se dele u one koji su nešto proizvodili i one koji su još uvek bili lovci. Naselja su postajala sve veća i veća, pa je došlo do pojave prvih gradova koji su se kasnije razvili u gradove-države. Kako su se bakarna oružja lako lomila, ljudi su počeli da mešaju bakar i kalaj i tako su dobili bronzu, a bronzana oružja su bila čvršća i trajnija od bakarnih. Zato je bronza bila pogodna za izradu oruđa – rala sa metalnim raonikom, sekire, motike kao i za izradu oružja – mača, koplja i štita. To je umnogome unapredilo poljoprivredu, stočarstvo i zanatske delatnosti. Ljudi su u ovom periodu savladali umetnost upravljanja materijalnim dobrima i naučili su kako da rudu iz zemlje uspešno pretvaraju u oružja i alate. Započelo je odvajanje zanatstva od zemljoradnje i trgovine. Došlo je i do pojave robovlasničkog društvnog uređenja, jer je došlo do formiranja potpune svesti o ličnom vlasništvu. Tako je lično vlasništvo i posedovanje preuzelo prevlast nad ravnopravnoj i zajedničkoj podeli dobara između članova zajednice. Oznake pravaca su se usavršavale u prvobitno pismo jer su se oznake počele utiskivati u glinene i bronzane pločice, u kamene skulpture, koje su pronađene u arheološkim nalazištima prvobitnih gradova. Prvi sačuvani pisani izvori potiču iz vremena oko 3.000-4.000 godina PNE. To možemo povezati sa periodom prelaska prolećne tačke iz znaka Blizanaca u znak Bika, pa tako vrhunac i završetak doba Blizanaca oslikava pojavu prvog pisma koje je nastavilo da se usavršava u dobu Bika. U dobu Bika je došlo do pojave prve velike civilizacije - Egipatske civilizacije, koja je razvila specifično državno uređenje, religiju, arhitekturu, pismo i umetnost. Među najznačajnijim civilizacijskim dostignućima koje se  prvi put sreću u Egiptu su: pronalazak stakla, hartije, lana, mastila, kalendara, časovnika, geometrije i azbuke, zatim pojava organizovanog obrazovanja, raznošenje vesti i poruka, monoteizam, široko rasprostranjena monogamija i etička filozofija.


Ulaskom prolećne tačke u sazvežđe Ovna čovek je otkrio gvožđe, pa je započelo gvozdeno doba, što se u potpunosti uklapa u simboliku znaka Ovna. U zemljoradnji je otpočela upotreba rala sa gvozdenim raonikom i gvozdene motike, zatim se pojavila zaprega, kao i kola za prevoz tereta. Oružje od gvožđa je dalo prednost zajednicama koje su ga posedovale nad zajednicama koje nisu razvile umetnost korišćenja gvozdene rude. Oružani sukobi za prevlast nad teritorijama i materijalnim dobrima su postajali sve češći i obimniji, što je stvorilo prvobitni oblik današnjih ratova. Od ovog doba možemo pratiti pisanu istoriju, jer je sačuvano mnogo dokaza o razvoju ljudske civilizacije. Doba Ovna prati razvoj Grčke civilizacije koja se satojala od brojnih gradova-država koji su se međusobno ujedinjavali, ali i razjedinjavali u borbi za međusobnu prevlast. Ovo doba je bilo ispunjeno ratovima, ali i sto tako i razvojem državnog uređenja koje je opstalo do današnjeg vremena. Sve više su se razvijali nauka i umetnost. U ovom periodu su se dogodila velika osvajanja i formiranje velikih carstava. Najpoznatija su osvajanja Aleksandra Makedonskog i formiranje Rimske imperije.


Trenutno se nalazimo u dobu Riba koje je započelo prelaskom prolećne tačke u ovo sazvežđe. Ovo je doba kada je kolektivna svest čovečanstva najviše napredovala u odnosu na celokupnu istoriju opisanu u prethodnih 24.000 godina kada se prolećna tačka nalazila u sazvežđu Vodolije. Simbolika znaka Riba je u potpunim ovladavanjem znanjem i kompletiranjem prvobitne ideje koja nastaje kroz simboliku Vodolije. Duhovnost kao nadogradnja ovladavanju materijom i stvaranjem civilizovanog sveta se razvila upravo u ovom dobu. Najviše ratova je u ovom dobu vođeno u ime verovanja i religije. I jedna i druga strana buđenja ljudske svesti je maksimalno došla do izražaja. S jedne strane su činjene velike plemenite stvari, saosećanje prema bližnjem je dostiglo vrhunac, nauka i umetnost su napredovale neviđenom brzinom u poređenju sa svim prethodnim dobima obuhvaćenim ovom studijom. S druge strane su i najveće nesreće i zlodela prouzrokovani čovekovim dejstvom učinjeni u ovom dobu. Setimo se samo srednjevekovne inkvizicije, prvog i drugog svetskog rata, razvoja serijske industrije koje je dovelo do sve većeg zagađenja životne sredine. Sve to se uklapa u simboliku znaka Riba koje oslikavaju kako je sve sačinjeno iz dve suprotnosti i kako svaka celina ima podjednako dobre i loše strane. Takođe su Ribe znak potpuno razvijene svesti koja uočava kako sve potiče iz jednog i kako je sve što postoji međusobno povezano. U ovom dobu smo otkrili subatomski svet i najudaljenije galaksije i shvatili da sve to funkcioniše po istom, univerzalnom principu.


Ovo nam ukazuje kako je astrološka simbolika univerzalna i kako možemo da je primenjujemo u odnosu na velike vremenske cikluse. Razvoj ljudske svesti u velikom kosmičkom ciklusu od 25.920 godina se uklapa u astrološku simboliku znakova horoskopa. Ukazaću vam i na još neke zanimljivosti u vezi ove teme: na primer, ako posmatramo horoskop čiji gornji ili nebeski deo započinje 29 stepenom znaka Riba, a završava 0 stepenom znaka Vage, kada sledimo dnevno prividno kretanje Sunca po nebu, primetićemo da je vrlo slično retrogradnom kretanju prolećne tačke kroz vekove. Kada upoređujemo ciklus Sunca i ciklus prolećne tačke, uviđamo da Sunce ima svoj pad u znaku Vage i da se razvija, tj. puni energijom idući kroz "zemaljski" deo horoskopa koji se prostire od 1 stepena znaka Vage do 0 stepena znaka Ovna. Nakon izlaska na nebesku polovinu horoskopa, od 0 stepena znaka Ovna ili njegovog rađanja na istoku, Sunce do svog zalaska dominira na nebu. Da li je onda čudno što je ljudska civilizacija svoju potpunu dominaciju počela da ostvaruje od trenutka kada je prolećna tačka prelazila iz sazvežđa Ovna u sazvežđe Riba? Čovek je upravo u eri Riba najviše napredovao. U ovom dobu je čovek ostvario mnogo više nego od kako se od ostalih vrsta primitivnih ljudi izdvojio pre 25.000 godina kao vrsta homo sapiens. Možemo reći da smo tek započeli svoj uspon i dominaciju kao vrsta i da ćemo mnogo više postići u narednih 4.800 godina ako računamo od ovog trenutka do momenta kada prolećna tačka pređe iz sazvežđa Jarca u sazveđže Strelca. Kao što je Sunce u zenitu u znaku Jarca koji označava najvišu nebesku tačku, tako će i čovečanstvo ostvariti svoj najviši uspon upravo u preriodu kada prolećna tačka dostigne 0 stepen sazvežđa Jarca. Nakon toga, prelaskom u znak Strelca, možemo očekivati raseljavanje čovečanstva sa matične planete i osvajanje kosmičkih prostranstava, što se uklapa u simboliku znaka Strelca. Što se tiče ere Vodolije u koju ćemo uskoro da uđemo, možemo očekivati da se u toj eri dogodi nešto potpuno novo, da dođe do pokretanja nove ideje u kolektivnoj svesti čovečanstva, jer je za očekivati da će u ovom dobu čovečanstvo evoluirati lestvicu više, što će rezultirati pojavom nove vrste ljudi koji će prevazići homo sapiensa i postati nova dominantna vrsta na planeti, savršenija u svemu od današnjih ljudi.


Posmatranjem ove simbolike potvrđujemo zakonitost da viša instanca uvek određuje nižu. Možemo zaključiti kako pojedinac može da deluje samo u okviru svoje uloge u onome što njega samog prevazilazi, jer ga to i određuje. Čovečanstvo je mnogo širi pojam od čoveka. Kada se vratimo vekovima unazad do prvih pisanih izvora i detaljno ih stražimo, zaključićemo da su nekadašnji vladari starog Egipta, faraoni, imali u svom natalnom horoskopu dominantnu povezanost sa znakom Bika i planetama koje su u ovom znaku Jake, a to su Venera i Mesec. To ih povezuje sa dobom Bika čiju ideju i uticaj prenose na zemlju kao predstavnici tog doba. Kada posmatramo horoskope velikih vojskovođa i vladara antičkog doba, stare grčke i rima, uvidećemo da kod njih dominira uticaj znaka Ovna, Marsa i Sunca. U današnjem dobu su nam mnogo dostupniji horoskopi uticajnih i dominantnih ličnosti u neposrednoj prošlosti, kao i onih koji su sada na vrhuncu uticaja u savremenom društvu. To su poznati muzičari, glumci, političari, duhovne vođe, koji imaju ogroman uticaj na mase ljudi. U njihovim horoskopima primetićemo naglašen uticaj znaka Riba, Jupitera i Venere, kao i dalekog Neptuna. To nam otvara ogromnu oblast za istraživanja i bolje upoznavanje dejstva simbolike astrologije i Univerzuma čije nam principe astrologija otkriva.

Za primer ću predstaviti horoskope istorijskih ličnosti iz sadašnje ere Riba, čiji su horoskopi dostupni jer postoje istorijski zapisi o vremenu njihovog rođenja. Kao državnika postavljen je horoskop Džordža Vašingtona, prvog predsednika SAD. Njegov ascendent ili početak horoskopa počinje u znaku Bika. Venera, kao planeta koja vlada znakom Bika i koja predstavlja njega lično se nalazi u znaku Riba i u recepciji je sa Jupiterom koji je u znaku Vage. Ovde vidimo naglašen znak Riba i obe planete koje su u njemu jake - Jupitera i Venere, u uzajamnoj recepciji po vladarstvima, što Vašingtonu daje mogućnost da uticaj vremena u kome je živeo prenosi na masu ljudi i da se predstavi kao dominantna figura u svom vremenu.


Drugi po redu je horoskop Leonarda Da Vinčija, poznatog umetnika, naučnika i pronalazača, koji je takođe imao veliki uticaj na ljude svog vremena i čije ideje i danas nadahnjuju brojne umetnike i naučnike. Početak njegovog horoskopa se nalazi u znaku Strelca, a Jupiter koji Leonarda predstavlja je u znaku Riba u konjunkciji sa Mesecom, što naglašava njegov veliki uticaj na ljude, kao i širinu njegovog duha i sposobnost da simboliku ere Riba prenosi u vremenu u kom je živeo.


Treći horoskop pripada kompozitoru Johanu Sebastijanu Bahu. Njegov ascendent je u Ovnu, a Mars koji ga predstavlja je otišao u znak Strelca, znak kojim vlada Jupiter. Njegov Jupiter je u znaku Vage i u uzajamnoj recepciji sa Venerom koja se nalazi u znaku Riba. Takođe je i njegov Neptun u znaku Riba. To mu daje mogućnost da sa viših sfera prenosi simboliku na niže sfere i time utiče na ljude svog vremena, pa i na one koji dolaze posle. Muzika kao univerzalni jezik je predstavljena delima ovog kompozitora.


Četvrti po redu je horoskop duhovnog učitelja Ramakrišne. On je predstavljen Saturnom na najvišoj tački neba u horoskopu, pošto mu horoskop počinje u znaku Vodolije. Saturn je u jakom trigonu sa Jupiterom koji je egzaltiran u znaku Raka. I Saturn i Jupiter su u trigonu sa Merkurom koji se nalazi u znaku Riba. U rimaba je i Mesec koji mu daje jak uticaj na mase. Takođe je i suvladar Vodolije, Uran, u znaku Riba i u recepciji sa suvladarem Riba Neptunom, koji se nalazi u znaku Vodolije na samom početku prve kuće ramakrišninog horoskopa. To mu daje da duhovni smisao ere Riba prenosi na zemlju i time ostavi veliki uticaj na ljude u vremenu u kom je živeo.


Na kraju je postavljen horoskop poznatog glumca Džona Vejna koji je bio u svoje vreme uzor generacijama ljudi koji su gledali filmove u kojima je on glumio. Njegovi Jupiter i Neptun su u konjunkciji u znaku Raka, a njihov dispozitor Mesec je u trigonu sa Saturnom koji se nalazi u znaku Riba. Uloge koje je Džon Vejn glumio povezivale su gledaoce filmova sa njihovim precima i vremenom kada su gradili tradiciju koja je postala osnova društva u kome su živeli.


Zanimljivo je posmatrati i kako se samo zvezadno nebo pomera kada pratimo precesiju prolećne tačke u ciklusu od 25.920 godina. Polarna zvezda je ona koja je najbliža severnom nebeskom polu Zemlje, zbog čega se može koristiti za orijentaciju. Polarna zvezda rotira oko nebeskog pola po krugu prečnika 1°,5. Precesija je uzrok promene pozicija zvezde koja pokazuje sever i sazvežđa na nebu kroz vreme. Na primer, sazvežđe Velikog Medveda, Oriona i Plejada (sedam Atlasovih ćerki u sazvežđu Bika) su menjala svoju poziciju na nebu tokom vekova. Ona nije samo uzrok pomeranja sazvežđa kao što su zodijačka sazvežđa, koja se pomeraju po punom krugu tokom 25.920 godina, već i pomeranju tih sazvežđa gore – dole u odnosu na horizont Zemlje. Danas je polarna zvezda Polaris, najsjanija zvezda sazvežđa Mali medved, pa nosi i oznaku α Ursa Minoris (αUMi), koja će se moći koristiti u tu svrhu još oko 2000 godina. Za vreme starog Egipta, polarna zvezda je bila Thuban (Alpha Draconis) koja se nalazi u sazvežđu Draco, tj. Zmaja, a koja je u starom Egiptu bila poznata kao "Oko Boga Ra". Dokazano je da su piramide u drevnom Egiptu građene tako da ukažu na orijentaciju severnog pola Zemlje upravo ka ovoj zvezdi. Za oko 8.000 godina, polarna zvezda će biti Deneb, a za oko 12.000 godina će severni pol Zemlje biti okrenut ka zvezdi Vegi. Tako i sazvežđa sagledavamo iz drugačijih uglova.


Za kraj ću još dodati i gledište perioda od 25.920 godina iz ugla istočne ili sideralne astrologije koje je opisao Svami Sri Juktestvar (Swami Sri Yukteswarji). Po astrološkoj tradiciji koja potiče sa tla Indije, podela doba se naziva Jugama. Po Juktesvaru vidimo u priloženoj slici horoskop podeljen na dva dela, od Ovna koji otvara i zatvara vremenski period ovde predstavljen i znaka Vage. Na početku Ovna se nalazi označen period od pre 11.501 godinu PNE (BC) i 12.499 godinu NE (AD). Na suprotnom kraju, na početku znaka Vage je označena 499. godina NE (AD). Sri Juktesvar je ovo objasnio 1894. godine, pre 120 godina, što označava godinu u zagradi u znaku Device. Mi se još uvek nalazimo negde u tom periodu označenom znakom Device. U spoljnom krugu se vide doba ili Juge koje predstavljaju uzlazni i silazni ciklus. Oba traju po 12.000 godina. Oba ciklusa su podeljena na četiri podciklusa koji se zovu: Satja ili zlatno doba, Treta ili srebrno doba, Dvapara ili bronzano doba i Kali ili tamno doba. Ova doba su rangirana po dobrobiti po čovečanstvo i najplodnije doba koja ujedno i najduže traje je zlatno doba, a najkraće traje tamno doba. Po Sri Juktesvaru, prethodno zlatno doba je trajalo od 17.699 do 6.701 godine PNE. Srebrno doba je trajalo od 6.701. do 3.101 godine PNE. Nakon toga je bronzano doba trajalo do 701 godine PNE. Tamno doba je trajalo od 701 PNE godine, da bi na vrhuncu bilo 499 godine NE,  a završilo se 1699 godine NE. Trenutno se nalazimo u Dvapara jugi ili bronzanom dobu koje će trajati do 4099 godine, kada će početi Treta juga ili srebrno doba. Po ovoj podeli u svakoj polovini ciklusa imamo po jedno od ova četiri doba koja traju različito vreme. Satja juga traje po 4800 godina, Treta juga traje po 3600 godina, Dvapara juga traje po 2400 godina, a Kali juga traje po 1200 godina. Ovo daje zbir od 12000 godina za svaku polovinu ciklusa. Postoje i mnogo duži vremenski ciklusi od ovde prikazanog, ali oni nisu tema ovog teksta i biće razmatrani na drugom mestu. U svakom slučaju, korisno je znati i ove podatke jer proširuju horizonte u istraživanju i otkrivanju tajni astrološke simbolike.



Нема коментара:

Постави коментар