Translate

субота, 22. децембар 2012.

Saturn trigon Neptun



Saturn simbolizuje čvrstu, opipljivu, materijalnu formu i granice, ambicioznost, vrh ili vrhunac nečega, princip odgovornosti i našu potrebu da nešto u životu postignemo i time steknemo određeni status u društvu. Simbolizuje našu potrebu da nešto ostavimo iza sebe u vremenu. Samim tim, Saturn je simbol i samog vremena, ali i prošlosti. Neptun je po simbolici različit od Saturna. Simbolizuje amorfnost, tj. bezobličnost, nepostojanost čvrste materijalne strukture i granice, rasplinutost, dno, našu potrebu da prevazilazimo ograničenja, da sanjamo, maštamo, budemo kreativni. Simbolizuje našu potrebu da otkrivamo tajne, ali i da nešto skrivamo, pretvaramo u tajnu. Predstavlja budućnost i sve ono što dolazi u vremenu. Zapravo, Neptun je velika tajna, jer svako od nas u jednom trenutku spoznaje da koliko god toga poznaje i misli da zna, sve to u nekim životnim trenucima ništa ne vredi i prestaje da važi. Dok Saturn iz nečega neodređenog teži da stvori određene, čvrste, materijalne i opipljive forme, Neptun teži da upravo te čvrste forme omekša i razloži u neodređeno. Prema tome, možemo simboliku Saturna zamisliti kao silu u prirodi koja sve zgušnjava do nivoa materije i opipljivosti, jer Saturn je i gravitacija koja je stvorila, uobličila od kosmičke prašine planete, zvezde, galaksije i sve ono što doživljavamo kao materijalnu stvarnost. Simboliku Neptuna možemo zamisliti kao silu u prirodi koja sve što je na nivou materije razređuje do nematerijalnog, neopipljivog i nevidljivog nivoa.



Šta se dešava kada se dve sasvim različite simbolike međusobno usklade posredstvom aspekta trigona? Dobijamo izvanrednu mogućnost da učestvujemo u velikoj igri Univerzuma stvaranja i rastvaranja, i da pri tome osetimo čistu radost i zadovoljstvo sopstvene neograničene i neometane kreativnosti. Potrebno je da znate da trigon od vas ne zahteva ulaganje napora, jer već imate sve što vam je potrebno. Priroda vam kroz trigon stavlja na raspolaganje nešto što je potrebno samo da sa radošću prihvatite i koristite sa punim uživanjem. Budite umetnici svog života. Ono što je u vama ispoljite sa radošću. Sada nema ničega što vas ometa i koči, čak ćete biti u prilici da spoznate kako sami sebe ometate, usporavate i ograničavate u kreativnom procesu kada previše živite u prošlosti, kada strahujete da ćete dobiti neželjene rezultate ili ćete izgubiti dragoceno vreme time što ispoljavate svoju kreativnost, što je sve u simbolici Saturna kada ga koristite prekomerno u svom životu. Onda vam sve postaje teško ostvarivo. Isto tako ćete spoznati da je nemoguće doći do konkretnih ostvarenja ako ste previše raspršeni i nepostojani u svom kreativnom procesu, jer u tom slučaju koristite prekomerno Neptun. Trigon vam omogućuje da steknete osećaj za ravnomerno korišćenje obe simbolike. Zamislite kako ste dodirnuli onaj skiveni deo sebe, deo vas samih koji oduvek želi da se ispolji, ali je stidljiv i nesiguran (Neptun). Dodirnuli ste podsvesni deo sebe, nešto što je oduvek u vama, onaj kreativni deo vas. Saturn je dodirnuo Neptun (podsvesno) i počeo je da nevidljivo uobličava u vidljivo. Kao da ste uzeli vodene bojice i počeli da oslikavate ono što je u vama. Vodene bojice su u čvrstom obliku (Saturn), a da bi mogli da ih koristimo, upotrebljavamo četkicu i vodu (Neptun). Time ono što je čvrsto razređujemo, a potom na papiru povlačimo poteze četkicom i prepuštamo se kreativnom procesu. Setite se kako ste to kao deca voleli da radite i koliko ste u tome uživali. Kada je slika završena ona je još uvek u obliku Neptuna - boje su vlažne i u raznim nijansama u zavisnosti koliko smo vode koristili, neke od boja su izmešane i stvaraju nove nijanse, tamo gde se dve boje dodiruju granice između njih su nepostojane, pa se jedna uliva delimično u drugu. Kroz izvesno vreme, boje na papiru se osuše i dobijemo jasnu, opipljivu i postojanu sliku, što je simbolika Saturna.



Šta god da činite, pod uticajem ovog trigona, činite upravo na ovaj način. Čak i svakodnevne, male aktivnosti, kao što je na primer, pripremanje hrane. Čvrste sastojke kao što su začini istopite u vodi, omekšajte namirnice kuvanjem, dodavanjem brašna, ulja i materija koje služe zgušnjavanju postignite određenu gustinu i formu hrane, i uživajte kako u samom pripremanju hrane, tako i u njenom konzumiranju. Sve što činite, činite kreativno, radosno, lako i nenaporno - sa potpunim uživanjem. Na taj način ćete otvoriti sebi mogućnosti za rastvaranje ograničenja koja su vas držala vezanim za prošlost, za prevazilaženje sopstvenih granica, za napredak na svom životnom putu. Strahovi i traume koji su potisnuti u vašoj podsvesti počeće lagano da se rastvaraju i njihov čelični stisak će popustiti. Saturn je posredstvom Neptuna otpustio višak energije i svoje simbolike kojom vas je sputavao više nego što je potrebno. S druge strane, ono što ste želeli da pokrenete kod sebe, da poboljšate, ono što ste želeli da stvorite i unesete u svoj svakodnevni život, a što je bilo previše slabo, nepostojano i sa nedovoljno energije da bi zaživelo i ugledalo svetlost dana, sada počinje da jača, da očvršćuje i da se uobličuje. Neptun je posredstvom Saturna postao bliži, opipljiviji i stvarniji. Počeli ste da više verujete u mogućnost da ostvarite ono što niste verovali da možete. Prošlost nije više toliko teška, niti je budućnost toliko daleka. Sve počinje da dobija svoj smisao. U tome je značenje trigona Saturna i Neptuna.



Kada pogledamo horoskop njihovog trenutnog trigona, vidimo da počinje u znaku Device, a Merkur kao predstavnik ovog trigona nalazi se u drugoj kući i pravi jake sekstile sa Venerom i Plutonom koji su međusobno u trigonu. To ukazuje da su prisutni odlični uslovi da ono što želimo pretvorimo u materijalnu formu, da dobijemo konkretne i opipljive rezultate onoga što budemo činili upravo kroz posvećenost tome, kroz osećanje ljubavi, radosti, lepote i sklada. Mars kao Merkurov dispozitor pravi kvadrat sa Neptunom, što će nas pomalo ograničiti u planiranju i osmišljavanju onoga što budemo kreirali, pa je važno da nikuda ne žurimo, da izbegavamo brzopletost, da ne pokušavamo da nateramo sebe da nešto kreativno učinimo, jer ćemo svakako osećati da nam ne ide onako kako smo očekivali, da nas opet nešto ometa i usporava, a to je upravo naša potreba da rezultate imamo ovde i sada u najkraćem mogućem roku. U ovom slučaju to nije moguće. Zapravo, ispravan pristup je da samo dozvolimo svom kreativnom procesu da se spontano pokrene i da tek kada uhvatimo sebe u stanju radosti i inspiracije opušteno i smireno ali i polako krenemo da se bavimo kreativnim radom. Rezultate nećemo videti brzo, nego će oni doći vremenom. Svakako su i Saturn i Neptun simbolike vremena, pa je zato vreme nezaobilazni faktor. Takođe, ne bi valjalo da svoju kreativnost probate da podstičete uzimanjem raznih stimulativnih sredstava kao što su alkoholna i energetska pića ili razne psihoaktivne supstance, jer bi vas to u velikoj meri omelo u ovom procesu. Ako uzmemo u obzir da u ovom horoskopu imamo još jednu harmoničnu konfiguraciju, a to je Mesec u sekstilima sa Suncem i Jupiterom koji su u trigonu, vidimo da imamo jaku podršku prirode da dođemo do željenih ostvarenja. Ono što je u vama slabo, očvrsnite, a ono što je previše kruto razredite. Tako ostvarujete harmoniju.


Нема коментара:

Постави коментар