Translate

петак, 19. април 2013.

Mars u Ovnu

Ovan je znak koji najviše odgovara prirodi Marsa, pa je stoga Mars ovde na svom i oseća se kao kod kuće. Simbolika znaka Ovna u astrologiji je da ovim znakom započinje novi prirodni ciklus i godišnje doba proleće, kada biljke listaju i cvetaju nakon zimskog perioda mirovanja. Ovan je znak koji označava istok ili mesto gde Sunce svakog dana izlazi. Kao znak aktivnog polariteta, vatrenog elementa i kardinalnog ili pokretačkog kvaliteta, Ovan ima svojstvo da nešto pokreće i da započinje. U sebi sadrži veliku potencijalnu energiju, a njegov simbol je nalik semenki ili kapi vode, što označava jedinku okrenutu sebi, na samom početku svog prirodnog ciklusa. Slična je i simbolika Marsa u astrologiji. Mars simbolizuje pokretačku energiju, naglost, borbenost, brzinu, nestrpljivost, takmičarski duh, usmerenost ka cilju i probojnu moć. Kao što se u simbolu astrološkog znaka Ovna nalazi slika semenke, tako se u astrološkom simbolu Marsa vidi slika izdanka kako niče iz semenke. Ta slika sugeriše na suštinsku prirodu Marsa u znaku Ovna, a to je probojna moć ili razvijena sposobnost da se pomere granice mogućnosti i ostvari proboj na viši nivo. Mars u Ovnu poseduje ogromnu potencijalnu energiju koja je, kada se aktivira, u stanju da sruši prepreke koje joj se nađu na putu i postigne svoj cilj, idući najkraćim putem za najkraće vreme. Zbog toga Mars jeste vladalac znaka Ovna, jer je tu najstabilniji i u potpunosti oslikava svoju suštinsku simboliku. Ovde se on nalazi na najpogodnijem tlu ili u polju energije koja mu najviše pogoduje u ispoljavanju njegove prirode. 

Mars u Ovnu ima usmerenje, pravac kojim se kreće tako da svoju energiju može maksimalno da iskoristi bez imalo nepotrebnog rasipanja. Ovde je on u mogućnosti da bude pravi predvodnik, da izbije na čelo, da pobedi u svakom takmičenju. Mars je svoju prvu probojnu funkciju imao u znaku Škorpiona kada je u vidu muške jajne ćelije, spermatozoida, probio žensku jajnu ćeliju, oplodio je i započeo razvoj novog života u vidu zametka. Kako je Ovan znak rađanja, jer se u njemu simbolički rađa Sunce svakog dana i započinje prirodna godina svakog proleća, tako sada formiran i razvijen zametak u vidu novorođenčeta probija vodenjak u kome je boravio. Pre nego što smo se rodili razvijali smo se u utrobi majke u vodenoj sredini, što je simbolika Marsa u Ribama, pa je simbolika Marsa u Ovnu simbolika novorođenčeta koje probija vodenjak i izlazi u novi svet, rađa se. To je druga probojna funkcija Marsa, i kao što iz ovog možemo zaključiti, on svoju suštinsku funkciju najbolje izražava upravo u znacima kojima prirodno vlada, gde je najjači i najstabilniji. On ovde predstavlja svakog od nas, kao i svako živo biće na početku svog života, puno životne energije, koje započinje svoje životno putovanje. Kada posmatramo decu u najranijoj fazi života, primećujemo da prvo razvijaju koordinaciju pokreta, uče da se služe sopstvenim telom, za šta je neophodno da savladaju veštinu kontrakcije mišića, što je neophodno za izvođenje pokreta. To svako novorođenče čini instinktivno. Nije potrebno da neko uči dete kako da upravlja svojim telom. Svi smo mi to u najranijoj fazi našeg života naučili po principu pokušaja i pogrešaka. Učeći da hodamo, mnogo puta smo padali i ustajali, imali smo i malu pomoć roditelja i sredine što nam je omogućilo da brže i lakše naučimo da hodamo, a kada smo jednom to naučili, to je prešlo u automatske radnje. Od kada smo savladali prvu životnu lekciju, mi ne razmišljamo kako treba da se krećemo i kako da kontrahujemo i opuštamo svoje mišiće za svaki pokret koji napravimo. Mi se jednostavno krećemo, pomeramo, hodamo, sedimo. Marsova simbolika predstavlja mišiće našeg tela, pa je prirodno da u znaku koji označava rođenje i početak dana, godine, života, čovek kada se rodi prvo razvija svoje mišiće, svoju motoriku. Tako mi prvo postajemo svesni sebe kao telesnih bića i tokom celog svog života smo primarno vezani za svoje telo. Sebe doživljavamo prvenstveno kroz telo i najdublja veza koju imamo je upravo veza tj. naš odnos prema sopstvenom telu. Ta vezanost se prekida tek sa smrću tela.  

Da bismo bolje razumeli suštinu Marsa u Ovnu, možemo i dalje da se služimo primerom male dece u fazi kada su tek prohodala. Primećujemo da su deca u toj fazi puna energije. Otkrivajući svet oko sebe, kad god im nešto privuče pažnju, istog trena se zaleću prema tome da bi to dohvatili, opipali, ispitali, stekli novo iskustvo. Pri tome su svim svojim bićem usmereni ka onome što im je privuklo pažnju. U tom trenutku za njih postoji samo ta jedna stvar koja ih u tom momentu zanima. Kad god nešto detetu u ranoj fazi razvoja privuče pažnju, ono zaboravlja sve drugo i usmereno je samo na tu jednu stvar. Mars u Ovnu funkcioniše po istom principu. Sve što ga zanima je da stigne na cilj, da savlada svaku prepreku. Zbog toga je impulsivan i nagao. U znaku Ovna mišljenje još uvek nije počelo da se razvija, kao ni emotivna inteligencija, pa Marsa ovde pokreću impulsi koji su mu urođeni i on ovde deluje na primarnom nivou, na nivou instinkata. On refleksno reaguje na podražaje iz okolnog sveta. Zbog toga su osobe koje imaju u natalnom horoskopu Mars u Ovnu brzih refleksa, hitrih pokreta i naglih reakcija. Mars je ovde u savršenoj interakciji sa samim sobom, tj. sopstvenim telom i svu svoju energiju usmerava kroz telesni nivo, zbog čega mu je neophodno da bude u stalnom pokretu, pa su ovo osobe koje imaju prirodnu potrebu za čestim fizičkim aktivnostima zbog čega se ili bave poslom koji podrazumeva neku vrstu fizičkog rada ili se bave sportom kao takmičari. Nisu timski igrači, pa im zato više odgovaraju borilački sportovi u kojima mogu da koriste sirovu fizičku snagu. Kako Mars u Ovnu ima prirodnu tendenciju da ide ka cilju najkraćim putem, on neće skretati sa svog puta, već će se suočiti sa svakom preprekom koja mu se ispreči na putu nastojeći da je ukloni ili probije. To ga čini istinskim borcem, ratnikom. Kao što u najvećem broju slučajeva samo jedan spermatozoid može da oplodi jajnu ćeliju, što je praiskonski simbol pobede i što je ujedno simbolika Marsa u Škorpionu, i u drugom znaku gde vlada, u Ovnu, Mars ispoljava takmičarski duh i svoju osnovnu potrebu da prvi stigne do cilja i bude pobednik. Samo što je u Ovnu scena premeštena iz sveta mikrokosmosa na ovozemaljski nivo i život u telu, pa svako od nas od svog rođenja, sve do kraja života ispoljava simboliku Marsa u Ovnu i nastoji da u nečemu bude prvi i najbolji, da bude ispred ostalih. 

 Već sam pomenuo da je Mars u Ovnu svestan samo sebe, što znači da na druge ne ume da gleda kao na deo sebe i da bude saosećajan. Ako mu se neko ispreči na putu, suočiće se i boriti sa njim, kao sa svakom drugom preprekom. Nije važno da li na svom putu ka cilju ima prepreku u vidu predmeta ili drugog ljudskog bića, Mars ovde sve na svom putu vidi samo kao prepreku koju mora da prevaziđe, zid koji mora da probije i sruši. Njemu ne treba društvo. Čak i kada ide u bitku, on i pored toga što je okružen saborcima zapravo bije sopstvenu bitku. On se neće osvrtati da vidi šta njegovi saborci rade, već će svom svojom silinom stremiti napred ka cilju. Njemu ne treba niko da njime komanduje, da ga usmerava, jer je on već svakako prirodno usmeren. Zbog toga je u najvećem broju slučajeva on taj koji izdaje komande i određuje smer. Njemu je prirodna veština borbe, bitke, takmičenja, strategije. On vidi samo cilj koji želi da osvoji, da postigne, pa zbog toga nema ništa drugo što može da mu odvuče pažnju i da ga uspori, osim naravno prepreka, ali njemu su prepreke sastavni deo puta do cilja i na svaku će udariti svom snagom. Mars ovde zna da nema vremena za premišljanje pred preprekom, već da je najefikasniji put do pobede odmah i svom snagom udariti na prepreku. On svu svoju snagu, celog sebe ulaže i usmerava u taj jedan udarac, jer u tome i leži njegova probojna moć. Koliko god da je nekakva prepreka ili oklop čvrst, uvek postoji projektil ili sila koja tu barijeru može da probije, a to i jeste simbolika Marsa u Ovnu. U tome se nalazi i njegova slabost, jer da bi probio barijeru, Mars mora da udari velikom brzinom i svom snagom. Pri tom udarcu, on potroši veliki deo svoje energije i svaki njegov sledeći udarac će biti mnogo slabiji od prethodnog. Zbog toga je upravo taj prvi udarac ili prvi susret sa barijerom ključni i najvažniji za Marsovu pobedu. Da bi to mogao da izvede, Mars ovde mora da bude izuzetno disciplinovan i to je ono što mu omogućuje da sa lakoćom bude prvi, na čelu, da predvodi i da pobedi. On ovde nema straha i nema ograničenja. Saturn koji predstavlja granice i strahove je u Ovnu slab, u padu, nerazvijen, pa je zato Mars ovde oličenje snage i hrabrosti, nezaustavljiv, jer nema šta da ga ograniči i sputa njegovu snagu. On se neće hvalisati i neće započinjati kavge kako bi se dokazao, jer nema potrebu da se dokazuje. On ovde nije frustriran i sve što ga zanima je da ukloni svaku prepreku koja mu se nađe na putu. I on to čini istog trenutka kada vidi prepreku. Uklanja je ili je probija bez trošenja vremena na priče i provokacije. 


 On jednostavno ne može da miruje i svrha mu je da bude aktivan i dinamičan. On po prirodi nije agresivan sve dok ima kanal kojim usmerava svoju energiju i cilj kome stremi. Samo u slučaju da mu je to uskraćeno, da nema jasan cilj i usmerenje, da je nečim sputan i da mu je ograničeno kretanje, njegova energija se gomila poput pare u ekspres loncu i u tim slučajevima postaje frustriran i agresivan. To u njemu izaziva osećaj slabosti, a na slabost reaguje besom. Mars u Ovnu nas uči kako da efikasno usmeravamo svoju životnu, telesnu i pokretačku energiju u postizanje osnovnih životnih ciljeva i kako da sledimo svoju suštinsku prirodu kao ljudska bića. Samo kada smo disciplinovani i jasno fokusirani na svoj cilj, i to uvek samo na jedan jedini cilj u datom trenutku, možemo da savladamo svaku prepreku koja nam se ispreči na putu. Na taj način je svaki cilj u životu dostižan i ostvariv.


Нема коментара:

Постави коментар