Translate

субота, 9. фебруар 2013.

Mars kvadrat Saturn



Mars u astrološkoj simbolici predstavlja pokretačku i dimačku energiju, akciju, prodornost, inicijativu. Brz je, direktan, predvodnik, nestrpljiv u želji da što pre stigne do cilja. Saturn simbolizuje stabilnost, formu, vreme, granicu. Pasivne je prirode i uvek deluje polako, postupno ali sigurno. Strpljiv je i nikada ne žuri. Uvek ima dovoljno vremena. Uostalom, vreme i jeste jedna od osnovnih Saturnovih simbolika. Aspekt kvadrata predstavlja uglovni odnos između dve ili više planeta, tela ili tačaka u astrološkom tumačenju koja se u isto vreme sastaju na raskrsnici idući različitim smerovima gde ni jedna neće da prepusti pravo prvenstva onoj drugoj, pa u tom slučaju često dobijamo sliku sukoba gde će jača simbolika nadvladati slabiju, što u kranjem ishodu ne donosi ispravno rešenje nastalog problema. U tom slučaju će se energija sadržana u potencijalima obe planete ispoljiti destruktivno i napraviti štetu tako što će se brzo i naglo rasuti i istrošiti. Umesto toga, rešenje je u tome da planete udruže svoje simbolike tako što će prestati da insistiraju na direktnom kretanju koje dovodi do sudara i sukoba, već će potražiti indirektno i zaobilazno rešenje koje je kružnog tipa umesto pravolinijskog, pri čemu će delovati na različit ali kvalitetno drugačiji način od svog suštinskog i tako će postići rešenje problema i dodati nov kvalitet svom osnovnom značenju. 



Kada se Mars i Saturn nađu u aspektu kvadrata susreću se Marsova naglost, impulsivnost, ishitrenost, potreba za akcijom, nestrpljivost i sklonost da preteruje i ne poštuje granice, ograničenja i pravila, i Saturnova pasivnost, sporost, strpljivost i potreba za poštovanjem pravila i ograničenja. Mars deluje kao energija dovedena do usijanja, dok Saturn deluje kao energija koja je ledeno hladna. Zbog ovih različitosti u njihovim simbolikama, kvadrat Marsa i Saturna na prosečnog čoveka deluje izuzetno teško i stavlja ga u naizgled bezizlaznu poziciju. Marsovu vaternu i energičnu prirodu hladi i ograničava Saturnova zemljana, hladna i pasivna priroda, pa to deluje kao da Saturn iscrpljuje i upija u sebe Marsovu energiju, dok u isto vreme Mars zagreva i otapa Saturnovu ledenu hladnoću i ubrzava ga, požuruje. Dok Mars hita da što pre stigne do cilja i da bude ispred svih, da osvaja nove prostore, Saturn ga usporava time što formira, uređuje, utvrđuje, a to su sve procesi koji zahtevaju vreme i strpljenje, dok Mars neprestano oseća kako nema vremena. Zapravo, Mars se ovde nalazi u situaciji  gde se trka sa vremenom i gde nastoji da prestigne i pobedi vreme, što je nemoguće, jer šta god radio, koliko god bio snažan, brz i aktivan, Mars na svoje aktivnosti neminovno troši energiju koju uvek mora da nadoknadi mirovanjem i odmorom, pa koliko god odmakao ispred vremena, vreme ga uvek stiže. To je slikovito opisano u basni "Zec i kornjača" gde zec (Mars) pun energije juri na sve strane uveren u svoju brzinu i nadmoć nad kornjačom, ali u toj jurnjavi se umori i zaspe pored puta, dok kornjača (Saturn) za to vreme polako ali uporno, svo vreme istim odmerenim tempom napreduje putem mnogo sporije od zeca, ali ga na kraju ipak prestigne i prva stigne na cilj. U ovoj trci, kada posmatramo kvadrat između Marsa i Saturna nema pobednika, jer ovde dobijamo situaciju kada se ništa ne pomera sa mesta. Mars i Saturn su u kvadratu u pat poziciji. Niti Mars može da ulaganjem svoje energije pomeri Saturna sa svog puta i stigne do cilja, niti Saturn može da spreči Marsa da navaljuje na njega nastojeći da ga pomeri. Ovo stanje ne odgovara ni Marsu ni Saturnu, jer ih izuzetno iscrpljuje. Marsu je potrebna akcija i brzina koju mu Saturn oduzima hladeći ga i usporavajući ga, dok je Saturnu potrebno polako, pasivno kretanje i sigurnost što mu Saturn remeti tako što ga zagreva i time ga nagoni da se kreće brže od ograničenja do kog može da održava ravnotežu i stabilnost.



Da bi uspeli da izađu iz začaranog kruga međusobnog iscrpljivanja i natezanja, neophodno je da Mars i Saturn prihvate jedno od drugog deo simbolika koje predstavljaju i prihvate promene koje im to donosi. Ključna reč za rešavanje teških aspekata je prihvatanje promena. Kad god se nađemo u polju energije koju emituje težak i izazovan aspekt, posebno ovakav kao što je kvadrat Marsa i Saturna, mi insinktivno nastojimo da se održimo na trenutnim pozicijama, ukopamo se što bolje možemo i ne popuštamo. Pri tome odbijamo svaku pomisao na bilo kakvu promenu sopstvenog stanja. To nas na kraju košta mnogo vremena i energije. U ovom slučaju rešenje bi bilo kada bi Saturn prihvatio od Marsa deo njegovog osnovnog značenja i uneo u sebe malo više inicijative, prodornosti, povećao bar za nijansu svoju brzinu, umanjio svoje strpljenje, olabavio granice kako bi mogao da ih proširi i unese neka nova pravila, umesto da svo vreme sledi jednu te istu tradiciju i nikada ništa ne menja. Tako bi Saturn u ovom slučaju unošenjem ovih značenja u sebe poboljšao svoju simboliku i ostvario evolutivni napredak. S druge strane, Mars bi trebao od Saturna da prihvati lekciju o granicama i pravilima, da obrati pažnju na vreme i postane bar malo strpljiviji i tolerantniji, da uspori umesto da bezglavo juri i da bude u nekim situacijama proračunat umesto impulsivan, jer će tako uneti novi kvalitet u svoju simboliku. Kroz prihvatanje jednog dela međusobnih značenja i unošenja istih u sopstvenu suštinu, Mars i Saturn dobijaju mogućnost da umesto sudaranja, sukobljavanja, međusobnog iscrpljivanja i uzaludnog trošenja energije do čega dovodi pravolinijsko kretanje, svoju energiju preusmere u spiralni hod čime izbegavaju sukob i omogućuju jedno drugome da na raskrsnici prođu jedan kroz drugog bez ikakve štete i uz veliku međusobnu korist. Naravno, uvek je potrebno obratiti pažnju na to da teške aspekte u horoskopu ne možemo ignorisati, zaobići, negirati, niti preformulisati tako da za nas budu jednostavni i bezbolni. Oni su neminovni i njihov uticaj ćemo uvek osetiti na sopstvenoj koži i to često na dramatičan i bolan način. Ali to je samo zbog toga da bi nas životne situacije u koje nas ovakvi aspektu uvode navele da se pokrenemo ka napretku i unošenju neophodnih novih elemenata u našu strukturu, jer sve što se održava nepromenljivo postaje u jednom momentu beskorisno.



Osobe koje imaju kvadrat Marsa i Saturna u svom natalnom horoskopu često osećaju unutar sebe jaku napetost i neprestanu tenziju zbog toga što imaju jaku potrebu da se pokrenu na nekakvu akciju ali već na samom početku te akcije se suočavaju sa velikom preprekom koja im vrlo brzo oduzima snagu, pa zbog toga vrlo brzo gube volju i motivaciju da se trude u željenom smeru ali u njima i dalje ostaje naglašena potreba da se pokrenu i savladaju prepreku. To je stanje koje se neprestano u njima samima smenjuje. Čas su puni energije i spremni na sve da bi se pokrenuli na cilju, a već u sledećem trenutku doživljavaju pad što na njih deluje izuzetno frustrirajuće. Svoje frustracije su skloni da potiskuju u sebe i da trpe pritiske i kritike i od sebe samih i od svoje okoline kako je krajnje vreme da nešto urade i pokažu napredak u onome što bi želeli da postignu. Sposobni su mnogo toga da potisnu u sebe, ali do određenog trenutka kada sve to odjednom iz njih provali, eksplodira i dovede do konflikta sa okolinom. U sebi osećaju s jedne strane ogroman bes koji ih tera da idu napred, a s druge strane u isto vreme osećaju i veliki strah od prepreka na koje nailaze i koje ih onemogućavaju u ostvarenjima. Često ih plaši sam njihov bes i pomisao da u jednom trenutku mogu izgubiti samokontrolu. Oni ne vole osobe koje pokazuju strah, zbog čega osećaju bes prema sebi zato što i sami upadaju u osećanje straha, ali to je nešto što oni sami ne mogu da kontrolišu, jer se to dešava ispod praga njihove budne svesti. To je nešto što je skriveno duboko u njihovom nesvesnom i nalazi se zapisano i u samom genetskom kodu kao nasleđe od predaka koji su obuzeti besom i strahom činili razna nedela. Kroz njihovu genetsku strukturu se sada to odražava na njihov život. To često dovodi do pada samopouzdanja i sklonosti ka depresivnosti, zbog čega vremenom dolazi do formiranja teškog karaktera, pa postaju teški i za same sebe i za okolinu. Zbog toga su njihovi odnosi, posebno sa bliskim osobama ispunjeni teškoćama i teško održivi na duže staze. Usled svega ovoga, često se osećaju slabo i iscrpljeno, ne samo u emotivnom smislu već i fizički što ih dodatno frustrira jer su u isto vreme svesni i da u sebi sadrže veliku snagu i volju koju ne umeju da ispolje i usmere na konstruktivan način.



Ovim osobama je neophodno da prihvate sebe takve kakvi jesu, posebno da prihvate to što im se svakodnevno dešava posredstvom ovog kvadrata umesto da se opiru. Potrebno je da se nauče opraštanju i da izgrade bolji odnos prema sebi, umesto da sebe nemilosrdno gone uvek u jednom te istom smeru i cilju koji često prevazilazi njihove trenutne mogućnosti. U smanivanju tenzije koju često osećaju dobro bi im došlo da dopuste sebi malo više smeha i plača, jer će to blagotvorno delovati na bes i strah koji se u njima neprestano smenjuju. Takođe bi im pomoglo da porade na unošenju promena u svoj život, umesto što im se opiru. Prihvatanje pomoći, pa čak i traženje pomoći od bliskih osoba i okoline omogućilo bi im bolju interakciju sa drugima, a doprinelo bi i tome da shvate da ne mogu sve sami i da od njih zapravo to niko i ne očekuje. Tako bi se mnogo manje povlačili u sebe i potiskivali negativne emocije koje ih pritiskaju, a samim tim bi im se u znatno manjoj meri događali konflikti u odnosima sa drugima. U svakom slučaju bi se na ove načine oslobodili jednog dela tereta koji ih pritiska i vremenom bi naučili kako da se suočavaju sa životnim situacijama koje im predstavljaju teškoću i kako da svoju energiju preusmeravaju željenim tokom koji bi im doneo više očekivanih rezultata.  


Нема коментара:

Постави коментар