Translate

субота, 9. фебруар 2013.

Nova godina 2013.



Nova godina se po gregorijanskom kalendaru slavi prvog januara i to je prvi dan prvog meseca u novoj godini. Ovaj datum je međunarodno prihvaćen kao početak ciklusa od godinu dana za koje vreme Zemlja obiđe pun krug oko Sunca. Možemo postaviti loguično pitanje zašto se baš ovaj datum slavi kao početak nove godine, a ne neki drugi? Ako znamo da prirodni ciklus na umerenim pojasevima naše planete započinje početkom proleća kada počinje da se budi biljni i životinjski svet, da se pojavljuju pupoljci, vegetacija obnavlja svoje listove, većina biljaka počinje da cveta kako bi počele da se oprašuju i donose nove plodove, onda bi možda bilo logično da 21.03. bude dan kada se slavi Nova godina. S druge strane, ako posmatramo početak godišnjeg godina zime, to je datum kada imamo najdužu noć i najkraći dan, a nakon toga dani postaju sve duži, pa tu započinje prirodni rast svetlosti, možda bi mogao i 21.12. da bude datum početka nove godine. Ako se osvrnemo na više strana i proučavamo istoriju civilizacija širom naše planete, primetićemo da se na raznim mestima u različito vreme slavio početak novog godišnjeg ciklusa. Na primer, stari Asirci su Novu godinu započinjali početkom jeseni. Razni kalendari počinju u različito vreme, kao što imamo na primer jevrejski kalendar koji počinje u septembru, kineski kalendar počinje u februaru, indijski tradicionalni kalendar počinje u martu s početkom proleća, itd. Neki od pomenutih kalendara se baziraju na solarnom ciklusu, tj. na osnovu okretanja Zemlje oko Sunca, dok se neki kalendari baziraju na Lunarnom ciklusu. Prema tome, sve zavisi od tradicije i kulture raznih naroda širom naše planete kada će se slaviti Nova godina. Ono po čemu gregorijansko započinjanje godine možemo najviše da približimo, ne ulazeći sada u priču o tome kako je, kada i zašto ovaj kalendar nastao, jeste činjenica da je u periodu nakon 1. januara naša planeta najbliža Suncu. To se stručno naziva perihelom. Zemlja je najbliža Suncu svake godine po gregorijanskom kalendaru između 2. i 5. januara. Ove Nove godine 2013. naša planeta će biti u perihelu 2. januara.



Protekla 2012. godina je bila u znaku završetaka kao dvanaesta godina novog XXI veka. Ostaće poznata po pominjanju kraja majanskog kalendara i po očekivanju prirodnih katastrofa i smaka sveta. Neke prirodne nepogode su se odigrale, ali naravno ne u velikim razmerama, a naročito ne u meri da bi bile čak i približne krajnjoj kataklizmi. Smakovi sveta se često pominju, ali to je samo jedan od vidova popularne zabave u današnje vreme. Nova 2013. godina bi mogla takođe da se tumači kao predznak nesreće zbog toga što je trinaesta godina XXI veka, ali to samo ako smo sujeverni i ako verujemo da je broj 13 nesrećan broj. Umesto toga, logičan nastavak ako smo već prethodnom godinom imali za zadatak da nešto okončamo, bio bi da ovom godinom uđemo u ciklus novih početaka. Po nekim tumačenjima nekih numerologa broj 13 je satavljen od brojeva 1 i 3 koji su prirodni brojevi vođa pa zbog toga svaki vuče na svoju stranu. Ono na šta bi eventualno trebalo obratiti više pažnje je da sabirajući numerološki broj 13 dobijamo broj 4 koji je simbol promene na bolje, ali uz donošenje promišljene odluke. Ipak, godina 2013. sadrži i dvojku koju kada dodamo na broj 13 i saberemo numerološki dobijamo broj 6, a taj broj u sebi nosi simboliku sklada i mudrosti.



U Novu godinu 2013. ulazimo sa Mesecom u praznom hodu i to na samom početku praznog hoda. 31.12. u 22,53 časova Mesec je iz znaka Lava  pravio trigon ka Veneri u Strelcu što je bio poslednji ptolomejski aspekt pre njegovog prelaska u znak Device. Prema tome u ponoć kada zvanično počinje Nova godina Mesec je u praznom hodu, a to nije pogodno vreme za bilo kakve nove početke već je pogodno za dovršavanje onoga što je ranije započeto. Mesec se nalazi u trećoj četvrti što opet nije baš pogodno vreme za nove početke već za rad na već započetim projektima. S druge strane, prvi planetarni aspekt koji ćemo imati prvog januara 2013. godine je sekstil Marsa sa Uranom, a to je upravo vrlo pogodno za nove početke, mada u izvesnoj meri može da smeta činjenica da će se dogoditi egzaktno za vreme Mesečevog praznog hoda što će svakako umanjiti njegovu snagu. Bez obzira na to, ovaj aspekt ipak ukazuje na pogodnosti koje će nam doneti Marsova pokretačka energija u kombinaciji sa Uranovom inovativnošću, pa bi ovu godinu mogli da označimo kao godinu u kojoj ćemo imati podršku prirode u razvoju realizacije plodnih i naprednih ideja. Drugi planetarni aspekt koji se opet egzaktno dešava za vreme Mesečevog praznog hoda je i sekstil Merkura sa Neptunom, što će pozitivno uticati na naš način razmišljanja, poboljšaće našu komunikaciju i pojačati našu kreativnost. Ova dva aspekta aktiviraju i sklad sva četiri prirodna elementa. Mars je u vazdušnoj Vodoliji, Uran u vatrenom Ovnu i još su obe planete u recepciji po vladarstvu što pojačava njihovo pozitivno dejstvo. Merkur je u zemljanom Jarcu, a Neptun u vodenim Ribama. Ovde uočavamo da su i polariteti u ravnoteži jer su Mars i Uran u znacima aktivnog, dok su Merkur i Neptun u znacima pasivnog polariteta. Sve ovo nam govori da nam početak Nove godine donosi pozitivne uticaje. S obzirom na prazan hod Meseca najviše pažnje bi trebalo da obratite na to da se potrudite da sve što je neophodno dovršite do kraja pre nego što započnete bilo šta novo, jer će vas u protivnom sve što ostavite nedovršeno usporavati i znatno ometati u realizaciji onoga što budete započeli.



Horoskop početka nove godine po lokalnom računanju vremena na našim prostorima počinje u znaku Vage, a Venera kao vladar horoskopa je u vrlo jakom trigonu sa Mesecom i ne prima ni jedan težak aspekt, a njen dispozitor Jupiter je u sekstilu sa Uranom i trigonu sa Marsom što je dobar predznak da možemo očekivati poboljšanja nabolje u narednoj godini, posebno po pitanju međuljudskih odnosa, saradnje, emotivnog sklada. Na privrednom i finansijskom planu vidimo Jupiter u osmom polju koji će uticati na dalje uzimanje kredita i zaduživanje koje je neophodno kako bi privreda kako-tako mogla da funkcioniše. Ti krediti  će doprineti finansiranju otvaranja novih radnih mesta i koja će podstaći razvoj novih privrednih grana, kao i telekomunikacija, elektroprivrede i elektronske industrije, a doprineće i ostvarivanju novih pronalazaka. S druge strane, vidimo da je Jupiter retrogradan i da pored toga što pravi dva već pomenuta pozitivna aspekta, u isto vreme se približava kvadratu sa Neptunom koji se nalazi u petom polju što će doneti i rizične investicije koje će za posledicu imati gubitke i svakako govori o još većem opterećenju našeg budžeta i otežanoj monetarnoj situaciji usled očigledne prezaduženosti države. U drugom polju horoskopa se nalazi Saturn koji otežanu finansijsku situaciju još više naglašava, a kako tranzitira znak Škorpiona, sasvim je jasno da dugovi moraju da se vraćaju i da drugog puta ka poboljšanju nema. Dobra stvar je što Saturn pravi egzakatan sekstil sa Plutonom koji je u konjunkciji sa Suncem, pa će biti moguće raditi na vraćanju dugova, kamata, kredita i iznalaziti konkretna i naprednija rešenja za prevazilaženje krize, ali će sve to zahtevati vreme i napor. Da situacija neće biti nimalo laka govori i aplikacioni kvadrat Marsa iz četvrtog polja ka Saturnu, a kada se ovaj kvadrat dešava u fiksnim znacima to obično prilično unosi napetosti u celu situaciju i iscrpljuje. Zbog toga je neophodno što bolje čuvati energiju i izveštiti se u snalaženju sa situacijama koje se odvijaju pod velikim pritiskom i stresom, jer takve situacija u svakodnevnom životu nećemo moći da izbegnemo. Mars osim što vlada poljem finansija u ovom horoskopu, takođe vlada i poljem braka, a nalazi se u polju porodice, što može da deluje u dva različita smera. Ako budete popuštali pod stresom i pritiskom biće vam ugrožene najvažnije životne oblasti, a to su finansije, dom, porodica i brak. Ako shvatite da su stresne situacije neizbežne i naučite da takve okolnosti preokrenete u svoju korist, onda ćete uspeti da iskoristite Marsove pozitivne aspekte, što znači da ćete svoju pokretačku energiju preusmeriti u koristan rad koji će vam doneti više stabilnosti i otvoriti mogućnosti za napredak i poboljšanje kvaliteta života.



U kasnijim popodnevnim satima prvog januara Mesec menja znak i ulazi u znak Device, što vas podstiče da obratite više pažnje na detalje i sitnice u svemu gde našto započnete, pa je samim tim mogućnost da se nešto promeni na bolje u ovoj novoj godini otovrenija. Ipak obratite pažnju da je Devica znak koji od vas zahteva skromnost. Naravno, mnogo toga zavisi i od postavke planeta u vašem natalnom horoskopu. Ipak, kada ovaj horoskop početka Nove godine posmatramo kao jedan otisak u vremenu, svako iz te postavke može izvući nešto korisno za sebe i primeniti to u svakodnevnom životu u cilju boljitka i napretka. Srećnu Vam Novu godinu želim.


Нема коментара:

Постави коментар