Translate

уторак, 1. јануар 2013.

Merkur u Strelcu



Merkur u astrološkoj simbolici predstavlja naš um ili racionalni deo ličnosti. Ukazuje na naš način razmišljanja, učenja i pamćenja, kao i na naš način komunikacije. Takođe je ukazuje i na koji način se krećemo, pa samim tim ima i simboliku saobraćaja. Kako je Merkur planeta koja u astrologiji vlada znakom Blizanaca, on u znaku preko puta, u Strelcu ima svoj izgon što znači da tamo ne može da svoje suštinsko značenje ispolji na adekvatan način. Izgon je u astrologiji znak koji po svojim osobinama najmanje odgovara prirodi planete koja u datom trenutku prolazi kroz njega, pa je zbog toga planeta primorana da se prilagođava prirodi znaka i da menja način na koji će da ispoljava svoju suštinu. Mada to može da deluje kao nešto što će tu planetu da znatno oslabi i onemogući da bude to što jeste, zapravo je prava svrha izgona da omogući planeti da poboljša i oplemeni svoju simboliku suočavajući je sa velikim izazovima, a to je ono što pospešuje razvoj zrelosti onoga što sama planeta simbolizuje.



Merkurova simbolika se odnosi na osnovne procese mišljenja kao što su razlikovanje osnovnih polariteta, npr. crno-belo, hladno-toplo, suvo-vlažno, gore-dole, levo-desno, veliko malo, prijatno-neprijatno, itd. Predstavlja sposobnost našeg uma da klasifikuje opažaje, da ih upoređuje, meri, analizira i prevodi u reči. To su sve svojstva logičkog i analitičkog uma. Merkur dakle predstavlja našu sposobnost da analiziramo i iz toga donosimo zaključke, što nam omogućuje da usvajamo nove pojmove i rešavamo probleme sa kojima se suočavamo u životu. Ono što prvo naučimo kada se rodimo jeste da koristimo naše telo, naše mišiće, tj. da se krećemo. Zatim naučimo da pravimo razliku između suprotnih i različitih pojmova, što predstavlja razvoj analitičkog uma i kroz proces učenja u školi nastavljamo da razvijamo svoj um usvajajući logiku i držeći se opipljivih i proverenih činjenica. Krajnje razvijen analitički um se uvek drži opipljivih i logičko dokazivih činjenica. To i jeste razlog zašto je Merkur potpuno stabilan u Blizancima i Devici kojima vlada, jer tako povezuje ideju (vazduh-Blizanci) sa njenom realizacijom u materiji (zemlja-Devica). Takođe je Merkur simbol naše leve hemisfere mozga koja je zadužena upravo za logičko-analitičko mišljenje i za govor. Strelac je znak kojim vlada Jupiter koji je suprotan Merkuru po tome što simbolizuje više sfere uma kao što su elastičnost mišljenja, globalno sagledavanje stvari i otkrivanje novih puteva rešenja jednog istog problema, što predstavlja desnu hemisferu našeg mozga zaduženu za shvatanje prostornih odnosa, imaginaciju i sintezu. Prema tome, Merkur simbolizuje značenje nečega, dok Jupiter simbolizuje smisao.



Kada se Merkur nađe u Jupiterovom znaku Strelcu, on je ušao na teritoriju gde vladaju potpuno drugačija pravila od onih po kojima se on upravlja. Kako u astrologji važi pravilo da znak određuje pravila po kojima će se neka planeta ponašati, postaje nam jasno da se Merkur koji po svojoj prirodi analizira i klasifikuje pojmove po njihovom značenju, u znaku Strelca nalazi na mestu gde ta njegova osobina nije prihvaćena, gde ne može da funkcioniše po svojim osnovnim principima. Znak Strelca od njega zahteva da umesto analitize koristi sintezu pojmova i da umesto traženja značenja traga za smislom. Reći ćete - vrlo težak zadatak za jednog Merkura. Ali ako bolje razmislite, složićete se da bez razvoja sposobnosti da delove sklopimo u celinu i damo im smisao, mi ne možemo da budemo zrele i funkcionalne ličnosti. Zbog toga Merkur u znaku Strelca uči lekciju nalaženja smisla u celini, tako što će pojedina značenja sklopiti u veću sliku i tako razumeti kako u nečemu pronaći smisao. Naravno, to neće moći da uradi odjednom, već će u to morati da uloži napor. Merkur u Strelcu uvek vidi samo delove i zbog toga mu ne uspeva da sagleda jasno celinu. Neke stvari u životu se dešavaju na način koji naizgled nije u skladu sa jednostavnom logikom, a Merkur u Strelcu pokušava da u tome pronađe logiku, da to što se dešava razjasni i razume, ali ga to samo čini zbunjenim i nesigurnim. Sve dok ne počne da traga za smislom, neće moći da shvati šta mu se dešava dok prolazi kroz znak Strelca i zašto mu se baš to dešava. Strelac Merkuru nalaže da ispolji širinu sagledavanja, da filozofski razmišlja, da bude idealista, da gleda u daljine, dok Merkuru više odgovaraju blizine i bavljenje malim stvarima, jer je on poput deteta radoznao i ništa mu dugo ne drži pažnju. On se tu oseća poput deteta koje pohađa osnovnu školu, a kojem su ovde dali da uči i rešava zadatake koje se rade na nekom fakultetu. Da bi mogao da savlada lekcije ovog znaka, Merkur treba da poveže svoje osnovno značenje - analitičnost, logičnost, sistematičnost, praktičnost, komunikativnost, sa pojmovima kao što su moralnost, etičnost, duhovnost, kako bi mogao da se približi smislu. Tako Merkur zapravo dobija na kvalitetu, a tako se i naš um kojeg Merkur simbolizuje razvija. Jer ako mi ostanemo samo na nivou proste analitičnosti i budemo se bavili samo malim stvarima i onim što se dešava u našem neposrednom okruženju, nikada naša znanja nećemo umeti da iskoristimo za više ciljeve, jer onda to ostaje samo jedan vid enciklopedijskog znanja. Ali onda možemo postaviti pitanje: Čemu nam služi svo to znanje ako ostaje samo tako složeno, klasifikovano, a neiskorišteno, ako na osnovu tog znanja ne budemo krenuli u stvaranje nečeg novog? Jer znak Strelca jeste znak kreacije i stvaranja. Zapravo znanje, misao i reč dobijaju pravu svrhu samo kada se koriste za kreativne ciljeve. Tako sve dobija svoj pravi smisao. To i jeste poruka i lekcija Merkura u znaku Strelca.



Kada Merkur prolazi kroz znak Strelca, potrebno je da se zapitamo: "Kako da usavršimo svoje znanje?" i da spoznamo koja je svrha onoga što znamo, za šta možemo najbolje da koristimo svoje znanje da bi nam život bio kvalitetniji. Tako ćemo uspeti da proširimo granice svog uma i svog doživljaja sbebe samih i sveta koji nas okružuje. Posebno ćemo od toga imati koristi u trenutnom prolasku Merkura kroz znak Strelca, jer je Merkur sada u recepciji sa svojim dispozitorom Jupiterom, pa su obe planete veoma jake i deluju kao da su u sedištima, samo što je ovo izuzetno dobra prilika da ujedine svoja značenja, jer im to priroda sada omogućuje. Sada je i Merkuru mnogo lakše da uči lekcije Strelca, a mnogo lakše je i Jupiteru da uči lekcije Blizanaca. Iskoristite zato ovaj period za učenje, proširivanje svog znanja, poboljšanje komunikacije i razumevanja u odnosima sa drugima i budite što više u pokretu, jer ćete tako izvući najviše koristi od Merkurovog boravka u znaku Strelca.


Нема коментара:

Постави коментар