Translate

уторак, 1. јануар 2013.

Retrogradni Merkur



Kada posmatramo planete u našem Sunčevom sistemu kako kruže oko Sunca, mi ih razumljivo posmatramo sa naše matične planete - sa Zemlje. Primećujemo da se planete u odnosu na zvezde koje stoje naizgled fiksno na nebu kreću od zapada prema istoku. Ako planete posmatramo iz noći u noć, primetićemo da su se svake naredne noći planete za nijansu pomerile prema istoku. Ali, s vremena na vreme ćemo primetiti i da poneka planeta čini nešto vrlo neobično - ona usporava svoje kretanje da bi se na kratko sasvim zaustavila na istom položaju na nebu i zatim započela da se kreće u suprotnom smeru, prema zapadu. Posle nekog vremena planeta ponovo usporava svoje kretanje, zaustavlja se i nastavlja svoje prirodno uobičajeno kretanje prema istoku. Ovu pojavu nazivamo Retrogradno kretanje i ona nastaje usled različitih brzina u rotacijama naše planete Zemlje i one planete koja se prividno kreće unazad, tj. koja je ušla u retrogradni hod. U slučaju konkretno Merkura, zbog činjenice da je bliže Suncu, kreće se brže od naše Zemlje. Kada Merkur u svojoj orbiti dođe do tačke kada počne da ubrzava i prestiže Zemlju, a što možemo zamisliti kao kada jedno od dva vozila koja se kreću u istom smeru ubrza i obiđe drugo koje je sporije, dobijamo situaciju koju zaista i vidimo svojim očima na nebu, da Merkur usporava, pravi petlju krećući se u suprotnom smeru i onda se nakon izvesnog vremena koje traje u proseku od 20-24 dana opet vraća u svoje prirodno kretanje. To što vidimo rezultat je optičke varke. U stvarnosti, Merkur je svo vreme na svojoj orbiti i kreće se u svom prirodnom smeru.



Retrogradno kretanje nije jedina neobična stvar koju Merkur čini. Na primer, ako bismo mogli da odemo na površnu Merkura, naša percepcija neba bi bila opet zavarana. Na nekim geografskim dužinama Merkura posmatrač bi video Sunce kako izlazi a onda se polako smanjuje kako ide prema zenitu. Tada bi Sunce stalo, malo promenilo smer, onda stalo ponovo pre promene smera na prvobitno prema horizontu i ponovo bi se počelo smanjivati. Svo to vreme bi se zvezde u pozadini micale tri puta brže nego obično. Gledajući sa Zemlje, a zbog vremena koje je potrebno Merkuru da obiđe pun krug oko Sunca što iznosi 88 zemaljskih dana, zaključujemo da će Merkur 3 do 4 puta godišnje da prestiže u svom kretanju našu planetu, pa je zbog toga Merkur planeta koja ima najviše retrogradnih hodova u toku jedne godine.



U astrološkoj simbolici Merkur predstavlja racionalni deo naše ličnosti, razum, misaone forme, naš način razmišljanja, govor, način na koji komuniciramo, odnosno razmenjujemo informacije, a simbolizuje i način na koji skladištimo informacije, tj. naše pamćenje, memoriju. Simboliku Merkura možemo predstaviti upravo mehanizmom obrade informacija koje primamo jednim delom iz sopstvenog organizma, a drugim delom od podražaja koje dobijamo iz spoljnog sveta. Na osnovu tih informacija mi učimo kako da obavljamo razne aktivnosti u svom životu, a učenje je takođe jedna od simbolika Merkura. Tokom svog rasta i razvoja naš mozak prima niz informacija koje obrađuje i međusobno upoređuje. Tako mi izgrađujemo svoje ponašanje na osnovu usvojenog znanja i iskustva. To sve obuhvata usvajanje navika, informacija, znanja, veština i sposobnosti. Način na koji ljudski mozak pamti se može uporediti na neki način sa memorijom kompjutera. Oba sistema za memoriju mogu da primaju, pružaju i čuvaju informacije. Zanimljiva je činjenica da su muškarci i žene različiti u obrađivanju informacija, po načinima usvajanja informacija i brzini kojom usvajaju određenu vrstu informacija. "Muški" mozak lakše pamti apstraktne ideje, znakove, lakše se prostorno orijentiše i opaža nešto u prostoru. "Ženski" mozak s druge strane lakše se uživljava u stanja drugih ljudi, u osećaje, socijalne konflikte, uspešniji je u obradi verbalnih podataka i jezičke građe.



Naš mozak obrađuje ogroman broj podataka svakog trenutka, ali smo samo malog dela toga mi zaista svesni i to čega smo svesni nazivamo racionalnim delom naše ličnosti, a to i jeste Merkurova najočiglednija simbolika. Informacije koje želimo zadržati u pamćenju se kodiraju u kratkoročnom pamćenju tako da nam budu uvek i u svakoj prilici dostupne. Naravno, naše kratkoročno pamćenje nije bezgranično, ali mi imamo naviku da u njega stavljamo sve i svašta, najčešće gomilu stvari koje nam uopšte nisu potrebne, što vremenom dovodi do zbunjenosti i grešaka u reprodukciji podataka. Svima se povremeno dešava da proces reprodukcije pamćenja blokira ili usporeno radi. Upravo u tome je i sama simbolika retrogradnog Merkura. Možemo to zamisliti kao ormar gde ostavljamo stvari koje želimo da nam budu pri ruci ili fioku u koju ostavljamo razne papire, dokumente koji su nam svakodnevno potrebni za rad ili nešto drugo. Ali kako vreme prolazi, mi u ormar i fioku stavljamo sve više stvari koje nam nisu neophodne svakodnevno i onda jednog dana hoćemo da potražimo neki važan dokument. Otvaramo fioku i gledamo zbunjeno u gomilu raznoraznih sitnica, olovaka, papira, pa čak i nalazimo i otvarač za flaše, žvake, priveske za ključeve, rukavice, kravatu... uh, čega sve tu ima? Kad se pre sve to tu nagomilalo? Da, već ste mnogo puta bili u takvoj situaciji. Nalazite i ono što vam je potrebno i što vam je nepotrebno, samo nikako da pronađete ono što tražite - važan dokument. Dok prevrćete po neredu u fioci, zvoni vam telefon i javlja se vaš poslovni partner da se dogovori sa vama u vezi sastanka. Žurite na sastanak iako niste našli dokument koji ste tražili, sedate u auto i odjednom se nađete u saobraćajnoj gužvi i uz sve to skrenete u pogrešnom smeru i izgubite dosta vremena dok ne stignete na mesto sastanka. Tu otkrivate da ste pogrešno razumeli ulicu i broj ili naziv mesta gde ste trebali da se sastanete sa poslovnim partnerom. Ili stižete na pravo mesto ali sa zakašnjenjem ili u pogrešno vreme jer niste dobro razumeli u koje vreme je sastanak. Ako i pored toga uspete da održite sastanak, svakako ćete neku važnu informaciju ili instrukciju pogrešno razumeti, a onu informaciju koju ste dobro razumeli i koju treba da prenesete dalje, neko od vaših narednih sagovornika neće valjano shvatiti. Kada nakon svih tih gužvi na poslu i u saobraćaju konačno stignete kod kuće, zbrka se nastavlja jer se ne razumete dobro sa članovima porodice, pa dolazi do čestih svađa i prepirki. Nalazite se usred igre gluvih telefona. Nesporazuma na sve strane. Kao to nije dovoljno, odjednom vam se pokvari auto ili računar, mobilni telefon ili neki drugi uređaj za komunikaciju ili prevoz.



Zašto se sve to dešava? Znate i sami - Merkur je krenuo retrogradno. Često možete pročitati na brojnim astrološkim portalima, blogovima, web stranicama, časopisima kako je za vreme dok je Merkur retrogradan sve usporeno i vraća se unazad, kako mi sami sporije i teže razmišljamo pa se sva ova zbrka dešava zbog toga. Ali ako zađemo dublje u ovu simboliku, shvatićemo da se radi upravo o sasvim suprotnoj stvari. Kada je u retrogradnom hodu Merkur zapravo ubrzava i prestiže Zemlju. Prema tome čitava zbrka nastaje zbog toga što se sve u simbolici Merkura odvija ubrzano, brže nego što smo navikli. Na primer, nezgode u saobraćaju koje se događaju kada je Merkur retrogradan ne događaju se zato što vozimo sporo nego zato što žurimo i vozimo brže. Najviše saobraćajnih nezgoda se u ovom periodu dešava upravo kod preticanja. Ako obratimo pažnju na to kako se većim delom dana osećamo kada je Merkur retrogradan, primetićemo da smo više nego obično napeti, nervozni i da ne možemo da sredimo naše misli jer nam sve i svašta velikom brzinom prolazi kroz glavu. Brže nego obično u svojoj svesti obrađujemo informacije, upoređujemo i povezujemo pojmove, zbog čega naš filter za kritičko i pažljivo klasifikovanje informacija radi smanjenim kapacitetom. Zbog toga i svi ti nesporazumi. Kako smo upravo u periodu retrogradnog Merkura pretrpani suvišnim informacijama lako nam se događa da reči sličnog oblika, a različitog značenja pobrkamo. Naš dokument koji tražimo nije izgubljen već nam je još uvek tu negde pri ruci, ali mi ne primećujemo taj dokument već su nam svi dokumenti slični zato što nam je svesni deo ubrzan pa ne stignemo da opazimo svaki neophodni detalj. Takođe i naši aparati i vozila rade pod većim opterećenjem i dolazi do kvarova. To se sve događa zbog toga što smo ušli u fazu kada je neophodno da počistimo kako nered u našim ormarima i fiokama, tako i nered u našoj glavi. Naravno, kako to nama samima ne bi tek tako palo na pamet, tu je Merkur da nas na to podseti, a bogami i natera. Samo kada se oslobodimo nepotrebnog i ostavimo ono što nam je zaista neophodno uredno složeno u glavi i fioci, moći ćemo normalno da funkcionišemo u svakodnevnom životu. To nam je dokaz da smo svi mi sastavni deo prirode i da se sve u nama i oko nas odvija upravo u skladu sa prirodnim zakonitostima.



Šta je najbolje činiti, a šta ne treba da činimo kada je Merkur retrogradan kako bismo ublažili zbrku u našoj glavi i u našim odnosima, posebno u komunikaciji? Najvažnije je upravo već pomenuto pravljenje reda, što znači da treba da uklonimo sve nepotrebne stvari sa našeg radnog stola, da izbacimo suvišno iz fioka i ormara i kod kuće i na poslu, i da ostavimo tamo samo ono što nam je zaista neophodno, a ako ovo ozbiljno shvatite i pozabavite se spremanjem, primetićete na kraju da ste više od polovine onoga što je tamo bilo uklonili. Na taj način ćete automatski pokrenuti isti proces i u vašoj svesti, tj. u kratkoročnoj memoriji, što će dovesti do poboljšanja vaših organizacionih sposobnosti kao i do poboljšanja vašeg pamćenja. Oslobađanje od suvišnih predmeta oko vas i od suvišnih podataka u vama samima dovešće i do umanjenja stresa i napetosti kojima ste bili izloženi. Ono što ne treba da radite je da započinjete nove poslovne i privatne projekte. Umesto toga reorganizujte svoje planove za predstojeće poslovne projekte i radne zadatke po istom principu, tako što ćete ih pregledati detaljno i izbaciti sve suvišno iz njih. Na poslovnim sastancima, dogovorima i pregovorima se fokusirajte na zaista važne i prioritetne stvari, a razgovore o manje važnim stvarima odložite dok Merkur ne krene direktno. Ako obratite na to pažnju, primetićete da u periodima kada se Merkur kreće retrogradno mnogi ljudi postaju skloni da pričaju suviše, da često govore o manje važnim ili potpuno nevažnim stvarima, što zapravo i dovodi do njihove konfuzije i prouzrokuje nesporazume u komunikaciji. Pažnja im je rasuta, a komunikacija ubrzana. Da biste to izbegli, nastojte da svoje razgovore usmerite na u datom trenutku aktuelne i važne činjenice i izbegavajte da nešto detaljno objašnjavate i da oko nečega polemišete. Takođe i svoje misli usmeravajte na ono što je u datom trenutku važno. Potrudite se da ne žurite u saobraćaju, a to ćete postići ako ranije nego što obično činite krenete na posao ili na neko putovanje. Više se odmarajte. Naročito je važno da više nego obično praktikujete psihofizičku relaksaciju. U tu svrhu možete da se u slobodno vreme bavite nekim vidom kreativnog pisanja, čitanjem neke knjige ili igranjem umnih igara što će sve omogućiti vašem umu da ostvari neophodnu usmerenost i funkcionalnost. Ovde su i meditativne tehnike od velike pomoći, kao i razne vežbe pravilnog disanja i otpuštanja prekomerne mišićne napetosti. Što se tiče predmeta u simbolici Merkura, ako ste primetili da vam auto ne funkcioniše kako treba, odmah ga odnesite u servis, jer se u protivnom može lako dogoditi da dođe do težeg kvara. Isto važi i za razne uređaje za komunikaciju, telefone, računare i drugo.



Prateći ovu simboliku, postaje nam jasno da Merkur kada je retrogradan uopšte ne mora da bude problematičan, kao što ga često tumače. On u stvari i nije problematičan. Njegova funkcija u retrogradnom kretanju je da "resetuje" naš um kako bismo mogli da ga i dalje efikasno koristimo. Prema tome, njegova prirodna funkcija je da dovede do poboljšanja, a ne do pogoršanja. On to uvek i radi, unosi poboljšanja tako što servisira naš um, naš način razmišljanja, komunikacije i razmene informacija, a isto tako i naša sredstva komunikacije i saobraćaja, samo što mi to često ne primećujemo i stvaramo pogrešne predstave o njemu. Kako je Merkur trenutno počeo da se kreće retrogradno, bacimo se na posao i napravimo malo reda... hm.. gde ono? U glavi ili fioci? Uh, stvarno... baš je velika zbrka ovde.


Нема коментара:

Постави коментар