Translate

субота, 26. јануар 2013.

Mars kvadrat Uran



Mars simbolizuje energiju u pokretu, dinamiku, prodornost, borbenost i direktnu usmerenost ka cilju. Uran je simbolika ideje, nečeg potpuno novog, nesvakidašnjeg, brzog i trenutnog. Zajedničko za Mars i Uran je što oba pokreću nešto. Uran pokreće ideju, a Mars pokreće akciju, pa kad su u dobrom međusobnom odnosu onda nas Uran pokreće na stvaranje ideje, a Mars nas pokreće da tu ideju sprovedemo u delo primenjujući adekvatnu akciju. U ovom slučaju imamo aspekt ili ugaoni odnos kvadrata, kada se simbolike planeta nalaze pod uglom od 90 stepeni jedna naspram druge i tako stvaraju vrlo jak koncentrat potencijalne energije koja je važna prilikom pretvaranja razređenijih formi energije u opipljivu i čvrstu materiju. Simbolike koje se nalaze u aspektu kvadrata deluju poput dva vozila koja idu različitim smerovima i  susreću se na raskrsnici smatrajući da svako ima pravo prvenstva nad onim drugim i ne želeći da odstupe. To je situacija koja najčešće prouzrokuje konflikt.



Kada su Mars i Uran u aspektu kvadrata naše ideje, želje i potrebe koje su simbolizovane Uranom nisu u skladu sa načinom na koji ih ostvarujemo, što je simbolika Marsa. To dovodi do toga da mi želimo jedno, a činimo nešto sasvim drugo što samim tim dovodi do nemogućnosti ostvarenja onoga što želimo. Kako se sve što je pod uticajem kvadrata odvija prebrzo da bismo to mogli da obradimo u svojoj svesti i razumemo šta nam se dešava, mi nismo svesni činjenice da radimo nešto neadekvatno, pa nas onda veoma frustrira neuspeh koji je neminovan. Kad svemu tome dodamo i činjenicu da i Mars i Uran deluju brzo i naglo postaje jasno da mi svoju ideju želimo da ostvarimo odmah i direktnim putem. To bi bilo kao kada bismo došli na ideju da se vinemo u vazduh, da poletimo i to pokušamo da učinimo direktno, tako što ćemo se popeti na neko uzvišenje, zaleteti se i skočiti u prazan prostor, pa još pokušati da imitiramo ptice tako što ćemo mahati rukama kao da su to krila. Svi vrlo dobro znamo da to nije adekvatan način da se održimo u vazduhu i da letimo. Ova slika opisuje upravo simboliku po kojoj pod uticajem ovog aspekta mi najčešće delujemo i to je razlog zbog koga ovaj aspekt u nama stvara snažne frustracije koje se pretvaraju u bes.



Mi u isto vreme osećamo vrlo jaku potrebu da svoju želju, potrebu ili ideju sprovedemo u delo, ali kako nismo svesni da to činimo na pogrešan način, imamo utisak da smo u tome onemogućeni. Pri tome smo izuzetno nestrpljivi i netolerantni. Jedino što nas zanima su naši sopstveni interesi. S jedne strane imamo potrebu da ostvarimo to što želimo, s druge strane se osećamo onemogućeni, sputani, blokirani, pri čemu nismo svesni da je to zbog nas samih i naše neproduktivne i impulsivne akcije. Sve to dovodi do sve jačeg gomilanja nezadovoljstva, napetosti i besa, što projektujemo na svoju okolinu. U jednom momentu dolazi do eksplozije nagomilane napetosti i besa, što se manifestuje kroz konfliktne situacije i direktne sukobe. Ovo je način na koji započinju konflikti i sukobi na individualnom nivou, kao kada se dvoje ili više ljudi međusobno verbalno ili fizički obračunavaju, a isto tako na globalnom nivou započinju ratovi i revolucije. Individualna ili društvena potreba traži način da bude zadovoljena, a primenjuje se akcija koja ne dovodi do zadovoljenja. Zbog toga što se sve u kvadratu dešava velikom brzinom, mi dobijamo od svoje okoline povratnu reakciju koja nam govori da nismo uspeli, a kako ne shvatamo da je uzrok tome naša pogrešna akcija, mi najčešće projektujemo svoje frustracije na okolinu i smatramo da nas je neko iz okoline onemogućio, pa sa tom osobom ulazimo u sukob. Osećaj jake želje da se prepreka koja nam stoji na putu ukloni što pre dovodi do eksplozivne reakcije i primene sile, kao kada uz pomoć eksploziva razbijamo stene na putu koji izgrađujemo. Pri tome je važno obratiti pažnju na to da nam se takve situacije neizbežno dešavaju u životu, ali i da kratko traju. Kvadrat Marsa sa Uranom je kratkog daha. Bez obzira koliko je potencijalna energija koju ovaj aspekt stvara jaka, kada je oslobodimo, što se u najvećem broju slučajeva dešava poput eksplozije, stvari se za kratko vreme smiruju jer se energija brzo istroši. Takva je priroda Marsa i Urana. Suština konflikta opisana ovim aspektom je da svaka svađa ili sukob traju kratko. Nažalost, kada se prašina slegne često uviđamo veliku štetu koju nije lako sanirati i za šta je potrebno dosta vremena i truda.



Kvadrat je aspekt čija nas simbolika uči potrebi za razrešenjem. Ako pokušamo na ovaj klasičan način da ga razrešimo direktno i impulsivno, na dobrom smo putu da nakon takvog rešavanja još dugo popravljamo načinjenu štetu. Kvadrat nas uči da ga možemo razrešiti samo na posredan način - nikako direktno. Potrebno je da nađemo posrednika ili indirektno, zaobilazno rešenje. Zbog toga je i pravilo da u sukobima između pojedinca imamo posrednika, najčešće advokata čiji je zadatak da ih usmeri ka adekvatnom rešenju, a takođe i kada je reč o zaraćenim stranama na globalnom nivou, posrednici su društvene organizacije koje su stvorene u tu svrhu. Kada govorimo o indirektnom načinu razrešenja sukoba predstavljenim kvadratom, upotrebiću termin "preusmeravanje energije" jer je ovo ključni izraz i način koji sigurno i nepogrešivo dovodi do razrešenja. U ovom slučaju imamo vrlo snažnu, eksplozivnu energiju koju stvaraju Mars i Uran u postavci kvadrata. To u svakome od nas neizbežno stvara ne zadrživu potrebu za impulsivnom akcijom. Ali kako nemamo adekvatan metod, onda ćemo ga potražiti. Ogromnu energiju koju osećamo u vidu napetosti i najčešće besa ćemo preusmeriti u nešto što će nas na posredan način dovesti do rešenja. Na primer, ako stvarno hoćete da poletite, svoju energiju možete preusmeriti u konstruisanje letelice ili ćete raditi nešto što će vam omogućiti da kupite letelicu ili bar avionsku kartu. Ako i dalje budete osećali višak energije, od pomoći je i da ga se oslobodite tako što ćete otići u teretanu ili ćete uzeti vreću za boks i tako se osloboditi viška energije. Nakon toga će se vaša napetost umnogome umanjiti i lakše će vam se ukazati adekvatniji način za ostvarenje vaše želje, potrebe ili ideje.



1 коментар: