Translate

субота, 26. јануар 2013.

Venera konjunkcija Saturn



Venera i Saturn su srodne planete, kako po mitologiji tako i po načinu na koji deluju kada su njihove simbolike povezane. U mitologiji su obe nastale od prvobitnog boga neba Urana. Saturn ili u grčkoj mitologiji - Hronos je najmlađi Uranov sin koji svrgava svog oca sa prestola tako što ga na spavanju kastrira svojim srpom. Uranove genitalije padaju u vodu, okean, i iz morske pene rađa se Venera. Prema tome, Venera je mitološka sestra Saturnova. Obe ove planete su jake u znaku Vage. Venera vlada Vagom, a Saturn je ovde egzaltiran, što simbolizuje princip stvaranja i održavanja ravnoteže u materijalnom univerzumu. Venera simbolizuje čulnost, lepotu, sklad i odnos sam po sebi. Odnos je način na koji se elementi u prirodi međusobno povezuju i jedni na druge utiču, a simbolika Venere predstavlja faktor privlačnosti po kome se raznovsni elementi jedni sa drugim povezuju i stvaraju nove forme i funkcije. Saturn služi kao princip stvaranja čvrstih, opipljivih materijalnih formi i zakonitosti po kojima se te forme održavaju u postojanom stanju u određenom vremenskom intervalu. Ukoliko se povežu dva ili više međusobno kompatibilna, nadogradiva elementa u određenoj srazmeri, njihov odnos će biti uravnotežen i postojan, što se oslikava u osećaju lepote, sklada i ravnoteže što osećamo u prisustvu određenih formi u prirodi. U ovom slučaju Venera i Saturn deluju potpuno kompatibilno i kreativno jer obavljaju prirodnu funkciju onih simbolika koje predstavljaju. S druge strane, ako se povežu elementi koji se međusobno ne mogu dopunjavati već se međusobno razgrađuju, onda dobijamo nepostojane forme koje ne mogu da se održe u vremenu i koje čine nešto neskladno, neuravnoteženo i u nama izazivaju osećaj odbojnosti.



Konjunkcija je aspekt ili ugaoni odnos u astrologiji koji opisuje spoj dve ili više planetarnih  simbolika na istom stepenu istog znaka, pa samim tim ove simbolike međusobno pomešaju svoja značenja stvarajući nešto novo što u daljem vremenu ima svoj ciklus razvoja i održivosti. To možete zamisliti kao nešto što se nalazi u semenoj formi i što je na samom začetku. Većina životnih formi u prirodi tako nastaje - genetski materijal oba roditelja se povezuje u jednu jajnu ćeliju iz koje onda nastaje novi život. Takođe kada posmatramo samu materiju uviđamo da je sav materijalni svet koji poznajemo stvoren vezivanjem atoma pomoću hemijskih veza. I ovde važi prirodni zakon koji kaže da građenje hemijske veze uvek oslobađa energiju, a to je princip koji važi za simboliku konjunkcije. Atomi se spajaju i tako stvaraju nove elemente. Tako kroz prirodne procese vidimo na delu šta opisuje simbolika spoja ili konjunkcije Venere i Saturna. Kako obe planete imaju gradivnu funkciju u prirodi, one u konjunkciji stvaraju podlogu za formiranje neke nove forme. Možemo ih najbolje predstaviti kao dve zrele polne ćelije koje su potpuno spremne za oplodnju jer Venera i Saturn u Vagi upravo to i predstavljaju. Genetski materijal spreman za spoj i prenos. Kada tu simboliku preslikamo na nečiji horoskop i posmatramo kako konjunkcija Venere i Saturna u svojoj osnovi deluje na pojedinca, onda ćemo kroz tu simboliku posmatrati zapravo kakav će biti način na koji će taj pojedinac stvarati odnose i kako će se povezivati sa drugim osobama i elementima u prirodi. Ipak, najbolje ćemo moći da sagledamo upravo u kakve vrste odnosa sa drugim ljudima će ta osoba ulaziti, pri čemu ćemo naglasak staviti na emotivne odnose. Da li će to biti funkcionalni, skladni, uravnoteženi i održivi odnosi ili će biti neskladni, neuravnoteženi, disfunkcionalni i vremenski ograničeni odnosi. U svakom slučaju, osobe koje imaju ovaj aspekt u svom natalnom horoskopu osećaju neprestanu potrebu za povezivanjem, za izgrađivanjem odnosa sa drugima, za emotivnim partnerom, srodnom dušom i kroz to uvek tragaju za sigurnim, čvrstim, skladnim i trajnim odnosom. Da li će to uspeti da pronađu i šta im je potrebno da bi u tome uspeli, otkrićemo kroz simboliku znaka i stepena na kome se ova konjunkcija odvija. Kada se ova konjunkcija odvija kroz tranzite, direkcije i progresije, njena funkcija je da osobu nauči nečem novom i funkcionalnijem u izgrađivanju i održavanju primarnih međuljudskih odnosa i veza u njenom životu, a samim tim i da oplemeni ovu sposobnost kod osobe.



Sada ću vam to predstaviti na jednom primeru. 27. novembra 2012. godine konjunkcija Venere i Saturna se dešava na 6. stepenu znaka Škorpiona. Ovaj stepen se nalazi u Marsovom dekantu i Sunčevoj pentadi. Podsetiću vas da u prethodnom znaku, u Vagi, Venera i Saturn predstavljaju zrele jajne ćelije spremne za oplodnju. U Škorpionu se  oplodnja odvija i tu imamo simboliku samog nastanka već oplođene jajne ćelije koja postaje zametak i počinje da se razvija. Zbog toga Škorpion nije znak gde su Saturn i Venera jaki, već naprotiv - ovde je Venera u izgonu, a Saturn je slab. Zašto je to tako? Kada se muška i ženska jajna ćelija spoje, one više ne obavljaju svoju primarnu funkciju - jer su je već obavile i više ne mogu da egzistiraju u prethodnoj formi, već ovde moraju i svoju formu da promene. Venera koja je po prirodi uravnotežena i lepog izgleda, u ovom slučaju, u Škorpionu, ne može da ispoljava svoju suštinsku simboliku jer je ovde primorana da bude vrlo aktivna, zahtevna, prodorna jer je njen zadatak da podrži stvaranje nove forme ili novog života. Ona mora ovde da poveže elemente koji su vrlo nestabilni i u isto vreme imaju vrlo snažnu energiju. Prva dekada Škorpiona je mesto gde je Mars vrlo snažan i možemo to predstaviti kao mesto stvaranja i oslobađanja nuklearne energije koja postaje stabilna i održiva tek na 11. stepenu Škorpiona gde je egzaltacija Urana. Na 6. stepenu ovog znaka koji je analogan simbolici Device, Venera mora da vodi računa o svakom detalju i upravo tu će ona biti izuzetno nestabilna, jer je u simbolici Device ona u padu. To znači da će joj trebati mnogo podrške, posebno sa materijalne strane. Saturn je ovde takođe slab jer je zadužen za stvaranje formi, a kada je nešto na samom svom začetku, ono još nema jasno određenu formu i granice, pa je samim tim nestabilnog i promenljivog oblika. Kako se konjunkcija odvija u Sunčevoj pentadi, poznato je da je Saturn u padu i u izgonu u znacima gde je Sunce jako - u Lavu i Ovnu, pa to dodatno govori da je i Saturnu ovde teško da stvara uravnotežene forme. Na prvi pogled ovde imamo vrlo tešku i nestabilnu situaciju.



Šta se to razvija iz ove konjunkcije? Pre svega, moramo da počistimo i iz korena promenimo sve loše navike u povezivanju i odnosima jedni sa drugima. To možemo samo ako budemo mogli da razumemo i prihvatimo suštinsko značenje podrške koju moramo pružati jedni drugima ako hoćemo da promenimo situaciju koja nas je dovela dovde. Škorpion je znak koji uvek daje povratnu informaciju. Kada pogledamo kakvi su međuljudski odnosi u današnje vreme, primetićemo sve više patoloških pojava, počev od sve većeg broja neodrživih brakova, nasilja u porodici, ogromnog nedostatka podrške i empatije, itd. Ako odemo još jedan korak dalje, posledica toga je upravo ekonomska kriza jer se ono što se dešava u nama samima i u načinu na koji se povezujemo sasvim jasno odražava na materijalnom planu. Finansije su potpuno nestabilne, monetarni sistem jedva održiv, svi smo prezaduženi i u materijalnoj oskudici, sve je više siromašnih i gladnih. Da li onda ova konjunkcija predviđa neki još strašniji scenario ili nas upućuje ka rešavanju ovih problema? Univerzum se uvek stara o tome da se uspostavi sklad i ravnoteža. Bez kriza kroz koje prolazimo u životu mi ne možemo da napredujemo i da se usavršavamo. Kada posmatramo oba dispozitora ove konjunkcije, a to su Mars i Pluton, vidimo kako su i oni tehnički u konjunkciji u znaku Jarca. Mars je na 7. stepenu čime naglašava da je neophodno da naučimo ispravan način kako je potrebno da se međusobno povezujemo i izgrađujemo čvrste i održive odnose i veze. Pluton je na 8. stepenu i ukazuje na potrebu za transformacijom celokupnog monetarnog sistema i tokova novca. Činjenica da su obe ove konjunkcije međusobno u sekstilu ukazuje da priroda za sve ovo pruža veliku i snažnu podršku. Mars i Pluton su u recepciji po vladarstvu sa Saturnom, što još više naglašava stabilnu postavku i otvara velike šanse za povoljan krajnji ishod. Prema tome, bez obzira na početnu sliku velike nestabilnosti, ako se potrudimo da sledimo prirodne zakonitosti i budemo nastojali da se oslobodimo onog oblika ponašanja koje dovodi do stvaranja problema u našim odnosima, posebno u odnosima sa najbližima, kao što su bračni ili emotivni partner, i ako budemo počeli da negujemo što više empatije za druge i počeli da jedni drugima pružamo što više podrške i razumevanja, na dobrom smo putu da naučimo važne životne lekcije o odnosima i da poboljšamo svoje živote.



Kada posmatramo horoskop događaja, vidimo da on počinje u Vagi, a kako Venera dispozicijom odlazi u znak Jarca, to nam govori da je ovde najviše potrebna materijalna podrška. Da bismo je obezbedili, neophodno je da se ponašamo vrlo odgovorno i da svoju energiju istrajno i strpljivo usmeravamo u tom pravcu. To neće biti lako, s obzirom da su Mesec i Merkur u opoziciji upravo u kućama i znakovima novca, 8. i 2. u Biku i Škorpionu, i na 18. stepenu koji uvek označava neki vid krize i nestabilnosti. Od pomoći je što je Mesec u Biku gde je egzaltiran. Mars i Uran primaju kvadrat od Urana, što će svakako remetiti uspostavljanje stabilnosti, discipline i odgovornosti u nastojanjima da naše odnose i materijalno stanje dovedemo u red i sklad. Dešavaće nam se nagle i impulsivne reakcije, svađe, pogrešni koraci. Na globalnom planu će se pojačati sukobi. Ipak, Uran je u trigonu sa Suncem, pa će to biti od pomoći jer će dovesti do pozitivne promene određenih društvenih struktura i sistema vlasti. Najviše podrške i emocionalne i posebno materijalne biće potrebno simbolici Venere. Zbog toga pogledajte kakva je simbolika Venere u vašem natalnom horoskopu i u skladu sa tom simbolikom joj obezbedite sve što joj je potrebno, a za šta ste realno u mogućnosti, s tim da je neophodno u ovom slučaju da odete i korak dalje i da prevaziđete svoje trenutne mogućnosti. U onoj meri koliko budete podržali simboliku sopstvene Venere bićete bliži skladnijim i lepšim odnosima sa voljenom osobom, a tako ćete otvoriti i pogodnije mogućnosti za uspostavljanje bolje materijalne i finansijske situacije kod sebe. Samo tako ćemo moći i da okolnosti na opštem društvenom planu usmerimo ka konstruktivnim promenama i poboljšanju. Srećno!


Нема коментара:

Постави коментар