Translate

уторак, 1. јануар 2013.

Venera trigon Neptun



Venera simbolizuje čulnost, lepotu, sklad, ono što volimo, ljubav koju osećamo i pružamo, naš smisao za estetiku i način na koji izgrađujemo i održavamo međusobne odnose. Neptun simbolizuje naše snove, maštu i kreativnost, ono što nema jasne granice i formu, kao i sve ono što deluje tajno i mistično. Trigon je aspekt ili ugaoni odnos koji u astrološkoj simbolici predstavlja potpuno usklađene i harmonizovane simbolike planeta koje se nađu u njemu, što im omogućuje da lakše i kvalitetnije obavljaju zajedničku funkciju.



Kada se Venera i Neptun nađu u trigonu, oni spajaju ljubav i maštu, lepotu i kreativnost i omogućuju nam da maksimalno kvalitetno koristimo svoj izvor inspiracije. U ovom spoju se nalazi tajna uspešne kreativnosti. Kada želimo svoje snove da pretvorimo u stvarnost ovaj aspekt ima sve potrebno da bi nam to omogućio. Potrebno je samo da iskoristimo ono što nam pruža. Kada učestvujemo u procesu kreativnosti, mi osećamo kako nas pokreće osećanje inspiracije koje ne možemo jasno da definišemo ali koje osećamo kao neku vrstu ushićenja. Tu je i mašta, ono što nam u trenutku inspiracije dolazi kao slika nečeg za nas vrlo privlačnog i lepog, a tu sliku može da prati zvuk, pa čak i miris i ukus, uglavnom sve ono što se čulima može osetiti, što je sve u simbolici Venere. U tom trenutku imamo potrebu da ono što smo izmaštali i što se još uvek nalazi u nama načinimo materijalnim i opipljivim. To činimo tako što dok to oblikujemo unosimo svoj duh u to, i dok svoju maštu oslikavamo, oblikujemo, pretvaramo u tonove ili u reči, mi to radimo sa radošću i sa osećanjem ljubavi. Pri tome se osećamo potpuno udobno i ono što činimo, radimo sa osećanjem lakoće, bez ikakvog pritiska ili nekog drugog neprijatnog osećaja. Tokom kreativnog procesa ne sledimo jedan sistem, metod, način, tehniku, već eksperimentišemo. Imamo nejasnu sliku toga što stvaramo i u samom toku kreativnog procesa dodajemo i oduzimamo elemente čime dobijamo sve jasniju sliku. Često se događa da na kraju ono što dobijemo u realnosti nije mnogo nalik na ono što smo izmaštali u početku, ali je neuporedivo bolje i savršenije. Ako smo na pravi način koristili trigon Venere sa Neptunom, onda smo spojili ljubav i duh i ono što smo stvorili postaje zaseban entitet. Sva poznata umetnička dela nastala su na ovaj način.



Trigon Venere sa Neptunom je aspekt bezgranične ljubavi. One koja je poput bajke, u kojoj samo lepota i sklad postoji i u kojoj nema ništa što može da nas povredi i razočara. Ima li takve ljubavi ili je sve to samo nedostižan san? Ovaj aspekt nam pokazuje da je takva ljubav moguća ukoliko spoznamo njenu tajnu. Jer to je između ostalog i tajna (Neptun) ljubavi (Venera). Nemojte ovo mešati sa tajnim ljubavima i tajnim ljubavnim vezama. Istina je da u neku ruku osobe sa ovim aspektom u natalnom horoskopu imaju potrebu da čuvaju nekakve ljubavne tajne, da njihova ljubavna veza ne bude stvar javnosti već da se odvija u intimi, ali pravoj ljubavi i jeste potrebna intima. Istina je i da je prava ljubav u stvari sama po sebi tajna, ali ne u smislu ulaska u paralelne emotivne veze i skrivanja po hotelskim sobama. Radi se o tome da ljubav simbolizovana trigonom Venere sa Neptunom nema jasnu definiciju, nema čvrstu formu i neprestano je u procesu stvaranja, u kreativnom procesu gde je sve što radimo kada smo u tome čin istinske ljubavi, esencija od koje je stvoren sav ovaj univerzum. Takva ljubav je potpuna radost, sklad, harmonija u kojoj možemo neprestano da uživamo i da se nikada ne umorimo, nikada ne stignemo do njenog kraja jer ovakva ljubav nema kraja, nema granica. Ona se odvija lako i spontano jer sadrži u sebi sve potrebne elemente da bi bila večita inspiracija i simbol budnog sanjanja.



Trigon Venere sa Neptunom jeste zaista san spušten u materiju. Kada sanjamo, mi san doživljavamo svojim čulima - vidimo slike koje mogu biti raznovrsnih nijansi boja, čujemo zvuke, osećamo dodire, mirise, pa čak i ukuse. Sva naša čula učestvuju u snu. I sve to se prepliće i preliva jedno u drugo bez ikakvog logičnog reda i pravila, jer san nema čvrstu formu i mnogo je više od proste logike. San je čisti Neptun. A kada tog Neptuna, taj proces sanjanja i kreacije spojimo i harmonizujemo sa Venerom koja je vrlo materijlna, čulna, opipljiva, onda imamo pored sebe osobu sa kojom smo u ljubavi i sve to o čemu obično sanjamo počinje da nam se u budnom stanju, u ovome što zovemo stvarnošću dešava u odnosu sa osobom sa kojom smo u ljubavi. Pravu ljubav prvo sanjamo i maštamo o njoj, a onda nam se i dogodi. I sve je zaista kao u snu. Zaljubimo se, sve nam je lako, lepršavo, radosno, harmonično, ispunjeno lepim bojama i zvucima. Sva naša čula uživaju. Potrebno je samo da nastavimo da koristimo simboliku sklada kreativne energije koju nam ovaj aspekt pruža. Jer prava ljubav je poput sna - nema jasne granice, nije statična, već je vrlo živa i neprestano u pokretu i promenama. Kao što se u snovima menjaju i prelivaju slike i svi drugi čulni doživljaji bez ikakvog logičnog redosleda, isto nam se dešava i kada smo u ljubavi s nekim. Mnogi ljudi očekuju da je ljubav jedno statično stanje gde se sve odvija po nekom utvrđenom smislu i redu, pa im zbog toga promakne pravi smisao ljubavi. Jer trigon Venere sa Neptunom spaja san i javu i u ljubavi je sve moguće i sve se prepliće - i vesele i tužne boje, i nežnosti i povremene prepirke i nesporazumi. Sve nam se to u ljubavi dešava spontano, naizgled bez nekog logičnog razloga. Ali već sam i rekao - u ljubavi nema mesta za logiku. Ovo je stanje gde večna tajna živi i to je ono što nas toliko privlači jedne drugima. Jer svi smo mi jedni za druge velika tajna koju kada uđemo u ovakvu ljubavnu vezu simbolizovanu trigonom venere sa Neptunom uvek iznova i iznova otkrivamo. Koliko god se poznavalo dvoje u ljubavi, uvek nalaze nešto novo što još nisu spoznali i to je ono što čini ovu ljubav koja samo tako može biti bezgranična i večna. Ako bi počeli da verujemo da o voljenoj osobi znamo sve, da ona za nas više nije tajna, time bismo razbili čaroliju i ljubavi bi nestalo.



Tako nam trigon Venere sa Neptunom potvrđuje da postoji bezgranična ljubav, da možemo ostvariti svoje snove, da možemo budni sanjati i da život jeste bajka i čarolija. Jednu novu stvar sam spoznao danas dok traje ovaj aspekt i dok sam pisao ovaj tekst, a to je da kakvi su moji snovi takva je moja ljubav. Imam čudne snove, pa mi je i ljubav čudna, ali me upravo takva raduje i ispunjava. To je jedan od mojih uvida na ovu temu, a uvida možete i vi imati ako samo poželite i dozvolite sebi da živite ljubav. Možda ste negde čuli da se bajka završava rečima: "I onda su živeli još dugo i srećno". Zapravo prava bajka tamo počinje jer dok se prepliću bića onih koji su u ljubavi, snovi nastavljaju da se tkaju, tajne nas zovu da ih otkrivamo, a Venera i Neptun u harmoničnom odnosu nas čine pravim majstorima umetnosti života.


1 коментар: