Translate

субота, 15. децембар 2012.

Ko to trese zemlju?



11.03. bili smo svedoci jednog vrlo razornog zemljotresa koji je pogodio Japan, odneo preko 18000 ljudskih života, naneo veliku materijalnu štetu, izazvao opasnost od radioaktivnog zračenja usled havarije na nuklearnoj centrali, pomerio osu rotacije Zemlje za oko 10 cm i skratio trajanje dana za 1,6 mikrosekundi.
Da bi napravili astrološku analizu tog zemljotresa i otkrili zanimljive činjenice, potrebno je da se poslužimo određenim astrološkim kartama, kao što je karta samog događaja, mundana karta države na čijoj se teritoriji događaj odigrao (u ovom slučaju mundana karta Japana) i još nekolicina astroloških karata događaja (zemljotresa) koje će nam pomoći u ovom istraživanju. Karte ćete naći u prilogu: http://www.facebook.com/album.php?fbid=484158389158&id=65569164158&aid=229890

Na početku ćemo postaviti logično pitanje: šta prouzrokuje zemljotrese? Koja je simbolika zemljotresa u astrologiji? Da bi dobili odgovor na to pitanje, poslužićemo se mitologijom kako bi pronašli koji je to planetarni arhetip odgovoran za zemljotrese. U grčkoj mitologiji Posejdon je bog mora, zemljotresa i konja. Kada je bio dobre volje Posejdon bi stvarao stvarao nova ostrva i more bi bilo mirno, a kada je bio loše volje uz pomoć svog trozubca podsticao je zemljotrese, potapanje brodova i davljenja. Posejdon je ekvivalent Neptunu iz rimske mitologije, po kome je i planeta Neptun dobila ime. Prema tome, u traganju za simbolikom zemljotresa, obratićemo pažnju na aktivnost Neptuna u kartama događaja zemljotresa i na trenutke kada je on simbolično loše volje, što znači kada se nalazi u nekakvom izazovnom aspektu. Neptunovu lošu volju može prvenstveno izazvati kvadrat ili opozicija, pa čak i kvinkunks (ili inkonjunkcija - aspekt od 150 stepeni) sa planetom koja vlada vodenim znakom, jer element vode utiče na naša raspoloženja, na naša osećanja i emocije. Vodenim znacima Rakom, Škorpionom i Ribama vladaju Mesec (Rak), Mars (Škorpion) i Jupiter (Ribe). Zatim Neptunovu zlovolju mogu izazvati izazovni aspekti sa planetama koje prolaze (tranzitiraju) kroz vodene znake, i na kraju, izazovan aspekt sa planetama koje u datom horoskopu vladaju vodenim kućama (4-tom, 8-om i 12-tom).
Kako je to postavljeno pre svega u mundanoj karti Japana? Kao izvor poslužiće nam karta osnivanja Japanskog carstva 11.02.1889. (izvor: http://www.dominantstar.com/tra_nationspage.htm) Vidimo da se ascendent nalazi u Blizancima, a vladar ascendenta Merkur je otišao na nulti stepen Riba (vodeni znak) i u jakom je kvadratu upravo sa Neptunom na 29-tom stepenu Bika, a u ovom slučaju je Neptun upravo Merkurov dispozitor i nalazi se u 12. kući (vodena kuća). U zemljanom elementu vidimo samo Neptun (29. stepen Bika) i Jupiter (0. stepen Jarca). Pri tome su Neptun i Jupiter u kvinkunksu. S jedne strane imamo kvadrat Neptuna i Merkura, a s druge strane kvadrat Jupitera i Marsa. U oba slučaja planete iz zemljanog elementa prave kvadrat sa planetama u vodenom elementu. Dispozitori Neptuna i Jupitera su Venera i Saturn i nalaze se u izgonu (Venera u Ovnu, Saturn u Lavu), a dispozitor Merkura i Marsa - Jupiter, nalazi se u padu u Jarcu. U prvoj kući mundanog horoskopa Japana, koja tradicionalno predstavlja narod, vidimo Mesec koji takođe predstavlja narod (Mesec je u Blizancima - ljudskom znaku, što daje svemu dodatni naglasak) u opoziciji sa Jupiterom i u kvadratu sa Marsom. To je već na pravi pogled nešto što ukazuje na mogućnost masovnog stradanja naroda. Jupiter je blizu vrha osme kuće koja u mundanoj astrologiji predstavlja opasnosti od prirodnih nepogoda, a kako osma kuća počinje u znaku Jarca, u zemljanom elementu, to će ukazati na opasnost upravo od zemljotresa. (Slika 1. : http://www.facebook.com/photo.php?fbid=484160579158&set=a.484158389158.229890.65569164158&theater)

U karti događaja najnovijeg razornog zemljotresa na području Japana ( Slika 2.) vidimo Neptun u jakom kvadratu sa Mesecom koji je ujedno i vladar 12. kuće ovog horoskopa. Kada uporedimo to sa mundanom kartom Japana (Sika 3.), primetićemo da je Mesec iz karte novog zemljotresa u konjunkciji sa Neptunom mundanog horoskopa i u kvadratu sa Merkurom u mundanom. Neptun iz karte zemljotresa je u konjunkciji sa Merkurom u mundanom i u kvadratu sa samim sobom, Neptunom u mundanom horoskopu. To je ono što aktivira mundani kvadrat. Interesantni su i pojedini stepenovi - Neptun na 29 i 12 minuta (naglašena simbolika Neptuna, znaka Riba, dvanaeste kuće). Uran na 29 i 57 minuta (29 stepen - simbolika 12-tog polja, 57=5+7=12 - opet simbolika broja 12 - 12. kuća, Ribe, Neptun). Mars na 12 stepenu. Neptun je opet na 29 stepenu, kao i u mundanoj karti Japana, a Mesec je na početnom stepenu promenljivog znaka (Blizanci) u 10. kući, dok je u mundanom horoskopu Merkur na početnom stepenu promenljiivog znaka (Ribe) u 10. kući.  U ovom horoskopu je najaktivnija upravo osma kuća koja mundano ukazuje na prirodne katastrofe, ali je takođe i prirodna kuća koja opisuje smrt, bolesti i nesreće. U osmoj kući horoskopa zemljotresa od 11.03. nalaze se Mars, Sunce, Uran i Merkur. Vladar 8. kuće je Jupiter koji je u kvadratu sa Plutonom (vladar podzemnog sveta po mitologiji) i u opoziciji sa Saturnom (veliki malefik u tradicionalnoj astrologiji). Jupiter je ujedno u recepciji sa Marsom (koji je u 8. kući), što stvara isti efekat kao kada bi Mars bio u kvadratu sa Plutonom i opoziciji sa Saturnom (vrlo naglašen aspekt nesreće). Drugi vladar osme kuće je Neptun koji je u kvadratu sa Mesecom, a koji je i u recepciji sa Uranom, što opet deluje identično kao kada bi Uran bio u kvadratu sa Mesecom - naglo, neočekivano, velikom brzinom. Interesantno je da se zemljotres dogodio neposredno pre nego što je Uran promenio znak i prešao iz Riba u Ovna, jer je time naznačena velika promena, prestanak nečeg što je ranije postojalo, rušenje starog, kako bi se nakon toga započelo da nečim potpuno novim, što ćemo imati prilike da vidimo u procesu obnove Japana od ovog razornog zemljotresa, gde će biti prvi put upotrebljene neke nove tehnologije u procesu gradnje.

Kada posmatramo progresivnu mundanu kartu Japana za datum najnovijeg zemljotresa (Slika 4.), primetićemo položaj Neptuna na 2. stepenu Blizanaca. U karti horoskopa zemljotresa 11.03. tamo se nalazio Mesec (na 0 stepenu), pa je ovaj Neptun u konjunkciji sa tim Mesecom, a ujedno je i u kvadratu sa Merkurom iz same mundane karte Japana (Slika 5.), što opet aktivira mundani Merkur-Neptun kvadrat. Neptunov dispozitor u ovoj karti je Merkur koji je u Raku u 10. kući, u opoziciji sa Jupiterom koji je isto kao u mundanom horoskopu u Jarcu, samo 4 stepena udaljen od svog mundanog položaja na 0 stepenu Jarca.

Sve ovo potvrđuje vidljivu aktivnost Neptuna u vezi zemljotresa koji se dogodio 11.03. u Japanu, ali da li to potvrđuje mitološku titulu Neptuna (Posejdona) kao izazivača zemljotresa? Da bi mogao da proverim Neptunovu ulogu u zemljotresima, poslužiću se astrološkim kartama nekolicine zemljotresa na teritoriji Japana u prošlosti.

Sledeći horoskop koji ću obraditi na temu zemljotresa je horoskop zemljotresa koji se odigrao na istom području Japana 26.05.2003. godine (Slika 6.) i gde je epicentar bio skoro identično kao i 11.03.2011. (pogledaj link: http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/2938248.stm) Vidite odmah kako je Neptun i ovde naglašeno aktivan. Neptun je u kvadratu sa Merkurom, a ovaj aspekt (samo u različitim znacima i stepenima) imamo i u mundanom horoskopu Japana (Slika 7.). Osim što je u kvadratu sa Merkurom, Neptun je u opoziciji sa Jupiterom, zapravo ovde imamo T-kvadrat Merkura i Venere (koji su međusobno u konjunkciji) sa Neptunom i Jupiterom. Dispozitori Neptuna i Jupitera su Uran i Sunce koji su međusobno u kvadratu. Kada posmatramo 8. kuću ovog horoskopa vidimo da počinje u Raku i da je njen vladar Mesec u trigonu sa Jupiterom i sekstilu sa Marsom, a da Mesečev dispozitor Mars ima sekstil sa Plutonom i da Mesec ni po poziciji ni po dispoziciji ne prima izazovne aspekte. To ukazuje na izostanak masovnog stradanja i u ovom slučaju nije bilo žrtava.

U karti zemljotresa (Slika 8.) koji se odigrao u Japanu 1995. godine (http://factsanddetails.com/japan.php?itemid=863&catid=26&subcatid=161) i koji je bio prilično razoran i jak, imamo opet aktivan Neptun u konjunkciji sa Uranom i Suncem i sve to u opoziciji sa Mesecom. Neptunov dispozitor Saturn pravi egzaktan kvadrat na Veneru. Sve ovo je direktno povezano sa 8. kućom ovog horoskopa, jer se tu nalaze Neptun, Uran i Sunce, a vladar 8. kuće je upravo Saturn. Osim što je u egzaktnom kvadratu sa Venerom, on je u kvadratu i sa Jupiterom koji mu je dispozitor. Saturn je ovde u recepciji sa Neptunom. Ova simbolika opet ukazuje na masovna stradanja, velike ljudske žrtve, kao i ogromnu materijalnu štetu.

Jedan od najrazornijih zemljotresa koji je pogodio Japan, sa velikim žrtvama bio je onaj iz 1923. godine. (http://en.wikipedia.org/wiki/1923_Great_Kant%C5%8D_earthquake) U karti događaja (Slika 9.) opet imamo vrlo aktivan Neptun koji je ovog puta na vrhu T-kvadrata koji pravi sa Mesecom i Jupiterom. Sličan T-kvadrat imamo i u mundanoj karti Japana gde su Mesec i Jupiter u opoziciji isto iz 1. i 7. kuće (Slika 10). Neptun je opet u jakom kvadratu sa Mesecom kao što je bio i nedavno 11.03. Jupiter je u vodenom Škorpionu i uz to je i vladar 8. kuće, što opet može da ukaže na masovno stradanje, koje se i odigralo ovog datuma. Dispozitor Jupitera u ovom horoskopu je Mars koji je na 0 stepenu Device i u egzaktnoj opoziciji sa Merkurom iz mundanog horoskopa Japana, kao i u kvadratu sa Neptunom u mundanom horoskopu.

Poslednji u seriji zemljotresa koji ću navesti u ovom članku je ujedno najstarijeg datuma - 8.05.1847. (Slika 11.) Ovde vidimo Neptun na 0 stepenu znaka Riba, na istom stepenu gde se u mundanom horoskopu Japana nalazi Merkur (Slika 12.). Neptun je ovde u konjunkciji sa Marsom. Dispozitor Neptuna i Marsa je Jupiter koji je u kvadratu sa Saturnom. Opet imamo aktivnu 8. kuću. Tu su Mesec, Neptun i Mars, a Mesec je u jakom kvadratu sa Suncem. Mesec je ujedno i vladar ovog horoskopa, jer je ascendent u Raku.

Ova analiza nam vidno ukazuje na aktivnu ulogu Neptuna u svim ovim zemljotresima, što je potkrepljeno priloženim horoskopima. Ovo je primer jednog jednostavnog astrološkog istraživanja koje može biti razumljivo i osobama koje nisu profesionalni astrolozi i koje se ne bave akademskom astrologijom. Ovim želim da ukažem na to da ćemo prirodu nekih događaja moći bolje razumeti samo ako istražujemo niz sličnih događaja na brojnim priverima i tragamo za poveznicama. Neko će reći da prosta analiza sedam horoskopa ne dokazuje ništa konkretno i složiću se sa tim mišljenjem, ali sam imao cilj da ovim putem postavim početne smernice za istraživanje jedne kompleksne pojave kao što je zemljotres, pa pozivam kolege astrologe i sve vas koji želite da astrologiju učite i proučavate da se pridružite u istraživanjima, jer je to najbolji i najsigurniji put da se znanje i veština usavrše. Za dalje smernice, možete da se poslužite ovim podacima: http://www.blic.rs/Vesti/Svet/240818/Istorijat-razornih-zemljotresahttp://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/2059330.stm

Hvala na pažnji.


Нема коментара:

Постави коментар