Translate

недеља, 16. децембар 2012.

Venerina restauracija temeljnih načela



Između 13. i 16.05. na nebu je na snazi konfiguracija Veliki trigon koji se formira između Merkura, Marsa i Plutona koji se nalaze u znacima zemljanog elementa - Biku (Merkur), Devici (Mars) i Jarcu (Pluton). U međuvremenu, 15.05. Venera koja tranzitira znak Blizanaca počinje svoj retrogradni hod. Veliki trigon je konfiguracija koja omogućuje da se stvari odvijaju sa lakoćom i predstavlja srećne okolnosti. Kako se to sve dešava u znacima zemljanog elementa, pružaju nam se mogućnosti za konkretna ostvarenja na materijalnom planu, svakome u zavisnosti od simbolike koja odgovara njegovom ličnom horoskopu.
U ovom slučaju, u skladnom odnosu stoje prvo Merkur i Mars koji spajaju prirodnu simboliku plodnosti, znaka Bika, sa simbolikom žetve predstavljenom znakom Device. Ako razmišljamo pozitivno sa namerom da stvorimo nešto što će nam pružiti ne samo osećaj zadovoljstva, nego i konkretno ostvarenje na materijalnom planu koje će biti pravi odraz našeg unutrašnjeg stanja, potrebno je samo da to zamislimo i usmerimo svoju stvaralačku i pokretačku energiju u tom smeru. Okolnosti će nam ići na ruku onoliko koliko budemo promišljeni i organizovani u sporovođenju svojih zamisli u delo. Mars se svakako nalazi u znaku kojim vlada Merkur i to više nije nagla i impulsivna energija, već je ovde oplemenjena inteligencijom Merkura koji iz znaka Bika pribavlja sve potrebne resurse za ostvarenje sopstvenih zamisli.
 
U drugom koraku, Merkur ulazi u trigon sa Plutonom što povezuje zamisao i transformaciju, i omogućuje da se zamisli i planovi prilagode okolnostima, kako bi krajnji rezultat mogao da bude koristan i upotrebljiv u praksi. Kako su još i Venera i Saturn koji vladaju Bikom i Jarcem gde se nalaze Merkur i Pluton međusobno u trigonu, to još više pojačava simboliku i mogućnost ostvarenja. S obzirom da se Pluton nalazi u Jarcu, znaku kojim vlada gospodar vremena, Saturn i uz činjenicu da se Pluton kreće sporo, ovo sve govori da ostvarenja nisu moguća odmah, na brzinu, nego da zahtevaju vreme i uloženi rad. Ako se uskladimo sa prirodom, poštujemo prirodne zakone, na najboljem smo putu ka željenim ostvarenjima.







O potrebi da nešto preduzmemo i usmerimo svoju energiju korisno, govori i treći korak ovog velikog trigona, a to je aspekt između Marsa i Plutona. U prirodi kada obavimo žetvu, što je simbolika znaka Device, plodove skladištimo i koristimo ih namenski u periodu kada priroda ne rađa plodove, a to je u simbolici znaka Jarca. Ovde smo u mogućnosti da svoju pokretačku energiju koristimo mudro i da svoje poteze prilagođavamo i usklađujemo ih sa datim okolnostima, što nam olakšava da dođemo do onoga što nam je potrebno. Zanimljivo je da se ova konfiguracija odvija za vreme zadnje Mesečeve četvrti i tokom prolaska Meseca kroz znak Riba, što je opet simbolika dvanaeste godine 21-og veka i skreće pažnju da ovo nije period da se nešto novo započne, već da se poradi na nečemu što je nekada ranije već bilo započeto, ali nije najbolje isplanirano pa je bilo teškoća da se dođe do zadovoljavajućih rezultata. Tokom formiranja velikog zemljanog trigona u vreme zadnje Mesečeve četvrti, Venera počinje svoj retrogradni hod upravo u vreme Mesečevog praznog hoda kroz znak Riba. To nam predstavlja vrlo jasnu astrološku simboliku potrebe da se nešto dovrši u potpunosti. Zemljani trigon nam postavlja čvrste i stabilne temelje na kojima možemo da izgradimo ono što nam je potrebno. Bik predstavlja ravnicu ili samu podlogu na kojoj stoje temelji, dok Jarac predstavlja vrh planine ili krov, što simbolizuje konkretno ostvarenje, dovršenu kreaciju na materijalnom polju. Između njih stoji Mars koji prirodnim putem povezuje proces materijalizacije. Od zamisli, preko uloženog rada do konkretnih rezultata. Ipak, potpuno je jasno da do željenih rezultata, do onih rezultata kojima ćemo biti u potpunosti zadovoljni, koji odgovaraju našoj početnoj zamisli, ne možemo doći ako na samom startu nismo postavili stvari na stabilne osnove, ako nismo ispravno postavili temelje. To nam tokom realizacije stvara teškoće u vidu raznih prepreka i ograničenja. Slabi temelji garantuju nestabilno ostvarenje na kraju. Isto tako, nastavljajući početnu simboliku Merkura, greške u planovima i loša organizovanost garantuju probleme u samom procesu stvaranja i opet dovode do nezadovoljavajućih konačnih rezultata. Naravno, kada nismo zadovoljni konačnim rezultatima, uvek imamo mogućnost da ispravimo ono što se može ispraviti vraćajući se unazad ili započinjući iz početka. Da bismo zaista bili zadovoljni u životu, neophodno je da nove korake započinjemo tek kad smo u potpunosti zadovoljni prethodnim ostvarenjima, kada ono što smo ranije započeli dovršimo do kraja. U protivnom nam se dešava da vučemo za sobom takozvane "repove" iz prošlosti zbog kojih nam se često ponavljaju neka iskustva u životu i to nas usporava, koči i pravi probleme na životnom putu. U narednom periodu imamo pravu priliku da neke svoje životne greške ispravimo, da ono što smo ranije započeli i čime nismo zadovoljni popravimo, doteramo i uobličimo na zadovoljavajući način, jer za to imamo punu podršku prirode i univerzuma.
 







Kako nam priroda pruža podršku u ovom slučaju? Poslužimo se simbolikom stepenova. Veliki trigon se formira prvo na osmim stepenima Bika i Device između Merkura i Marsa. Osmi stepen u sebi nosi simboliku uvida u postignute rezultate. Ako smo neku lekciju u životu uspešno savladali i time položili ispit, možemo da idemo dalje. Ako nismo, vrata za dalje su nam zatvorena i prvo moramo da se vratimo unazad, uvidimo svoje greške i ispravimo ih. Deveti stepen simbolizuje uspešno savladanu lekciju, položen ispit i prelazak na viši nivo, gde možemo da započnemo nadogradnju. To znači da smo uspešno postavili temelje i osnovnu konstrukciju i da u daljem toku možemo da se posvetimo dovršavanju. U ovom slučaju nam Merkur i Mars koji formiraju trigon na osmim stepenima omogućuju da uvidimo greške, da se vratimo i ispravimo ih. Da nam se pruža mogućnost da ovog puta uspešno dovršimo započeto i budemo spremni na korak dalje, potvrđuje nam trigon koji se formira prvo između Merkura i Plutona, a zatim i između Marsa i Plutona kroz simboliku devetog stepena. To znači da je vreme da prepravimo i reorganizujemo svoje početne zamisli, poradimo na uravnotežavanju samih temelja, osnova koje smo ranije postavili u određenim oblastima svog života i da uložimo energiju, uz životnu mudrost i iskustvo, kako bismo uspeli da obavimo neophodne popravke i prepravke. To zahteva i bolju organizaciju našeg vremena i obaveza.





Inicijatori ovog procesa su Merkur i Venera koji su dobro aspektovani u ovom slučaju i koji su u međusobnoj recepciji što ih samo naglašava i daje im snagu. Venera se približava gotovo egzaktnom trigonu sa Saturnom, do svega osam lučnih minuta od egzaktnog aspekta, i onda okreće na suprotnu stranu i počinje retrogradni hod. Ovde možemo opet da se vratimo na simboliku osmog stepena, jer opet vidimo na delu simboliku osmice koja nam daje uvid koliko smo dobro savladali životnu lekciju. Kroz trigon Venere sa Saturnom dobijamo simboliku skladnih i uravnoteženih odnosa. To je između ostalog i simbolika stabilne bračne zajednice, vernosti i trajnosti odnosa u vremenu. Budite iskreni prema sebi i razmislite u ovom trenutku koliko ste zaista zadovoljni vašim odnosima sa bliskim osobama, sa bračnim ili emotivnim partnerom? Koliko ste zadovoljni svojim odnosima sa drugima uopšte? Reći ćete svi u glas da vas ovih dana obuzima nezadovoljstvo, da vam se čini da nešto u vašem odnosu sa vama dragom osobom stoji u mestu i ne miče se sa mrtve tačke, ili da vam se ponavljaju neka neprijatna iskustva iz prošlosti. Možda i jedno i drugo. S druge strane, primećujete da vam je i pored osećaja nezadovoljstva i dalje stalo do voljene osobe, do toga da ostanete u vezi, da i dalje delite životne teme i dileme, ali jasno uviđate da je potrebno nešto da se promeni kako biste povratili osećaj zadovoljstva i ravnoteže. To je upravo zbog toga što vam Univerzum skreće pažnju tačno na ono što niste ispravno postavili u osnovi vaših odnosa i kroz simbole vam govori o načinu kako da to popravite.
 




Venera se egzaktnom trigonu sa Saturnom približava na svega osam lučnih minuta i donosi vam uvid u sopstvene pogrešne postavke. Kako se u ovom slučaju radi o malim jedinicama, lučnim minutima, uvidećete da su neophodne sitne prepravke, da ova kosmička simbolika ne zahteva od vas obimne zahvate i nadljudske napore, već samo jednostavno međusobno razumevanje i prihvatanje međusobnih razlika i da se rešenje problema nalazi u samoj osnovi vaših odnosa, u tome kako vi sami vrednujete sebe. Shvatićete da od toga kako vi vrednujete sebe same, takvu sliku projektujete drugima, posebno vašoj voljenoj osobi, i da ako niste zadovoljni samim sobom i sopstvenim ostvarenjima, onda ni vaši odnosi neće biti zadovoljavajući. Venera se nakon toga okreće retrogradno i kreće prividno unazad, simbolizujući upravo povratak na svoja osnovna načela i temeljne principe odnosa, kako bi vam pružila mogućnosti da ispravite greške i postavite vaše odnose na stabilne osnove. Kroz recepciju sa Merkurom Venera je povezana sa znakom Bika kojim vlada i upravo na taj način vam omogućuje da bolje utvrdite lekciju o sopstvenim vrednostima, životnim vrednostima i osnovnoj potrebi svakog ljudskog bića - da bude zadovoljno, ispunjenih čula, jer upravo to je sila koja je neophodna za pokretanje bilo kojeg kreativnog procesa. Venera će biti retrogradna od 15.05. do 27.06. i to je vreme koja vam stoji na raspolaganju za restauraciju temeljnih načela vašeg sistema vrednosti, vašeg odnosa prema sebi i prema svima drugima, posebno prema voljenoj osobi.




Osim već dobro poznate ljudske navike da mnogo lakše naučimo da upravljamo motornim vozilom i da čitamo saobraćajne znake, a da nikako da naučimo da upravljamo sopstvenim životom i da savladamo čitanje simbola univerzuma čiji smo neraskidivi deo, da razmotrimo kakve su još moguće prepreke koje mogu da nas uspore, a nekoga čak i onemoguće da ove promene sprovede u delo. Već smo primetili da Merkur i Venera koji su inicijatori ove promene nemaju prepreke u vidu nepovoljnih aspekata. Ali već Mars ima opoziciju sa Neptunom i Mesecom, pa se nekom lako može desiti da umesto jasnog sagledavanja realnosti i sopstvenih mogućnosti, odluta u svoje snove i maštarije koji ne odgovaraju stvarnom stanju stvari, pa da zaveden sopstvenim iluzijama "prespava" ovaj period i propusti mogućnost da nešto promeni. Mars ima i inkonjunkciju sa Uranom, što ukazuje na faktor nepredvidljivog i da ono što nejasno vidimo može da nas navede da u nekim situacijama reagujemo prenagljeno što ne mora da nas u potpunosti omete, ali može da nas uspori. To još više naglašava Pluton koji je sa Uranom u kvadratu. Naravno, poznato je da u prirodi ništa ne može da se egzaktno predvidi i da uvek postoji element nepredvidljivosti simbolizovan Uranom. Ako smo svesni mogućnosti da naiđu okolnosti koje će nam napraviti neočekivanu zbrku i koje mogu da nas ometaju i usporavaju, ako se one pojave prihvatićemo ih kao neminovne i neizbežne, kao sastavni deo prirodnog procesa, umesto da krivimo sebe kako smo opet negde nešto propustili ili pogrešili. Svakome se već u životu desilo da sve postavi po nekom pravilu i redosledu, a da opet naiđe nešto što napravi problem. Od toga ne treba strahovati, već samo imati u vidu da je moguće.
 





Još samo jedna stvar može da zasmeta u ovom procesu, a to je inkonjunkcija Sunca i Jupitera sa Saturnom. Konjunkcija Sunca i Jupitera u znaku Bika simbolizuje naše najbolje lične vrednosti, a aspekt inkonjunkcije predstavlja simboliku "mrtvog" ugla i asocira nas na to da je lako moguće da upravo naše najbolje vrednosti ne vidimo iz dobrog ugla i samim tim propustimo da se upravo na njih oslonimo. Da bismo uspeli da ih uklopimo u trenutne okolnosti, pomoćiće nam Venera koja je dispozitor Suncu i Jupiteru i koja nas krećući unazad usmerava da obratimo pažnju na ono plemenito u nama.




U svom retrogradnom hodu Venera i Merkur će se susresti na 18-tom stepenu znaka Blizanaca 1.06. i to možemo posmatrati kao prelomnu tačku. Simbolika 18-tog stepena je pređen put od početka do kraja i simbolizuje sam ispit koji ćemo ili položiti ili pasti pa ćemo morati da ga ponavljamo. Upravo zbog toga je 18-ti stepen kritičan i nestabilan, jer kako god da se spremimo, uvek se može dogoditi da izvučemo teška pitanja na ispitu. U ovom slučaju, teško i ključno pitanje na ispitu glasi: "Kako se postaviti u odnosu, u emotivnoj vezi, kada nailazimo na ono što izaziva prepirke i svađe, obično zbog sitnica", na šta nas jasno asocira kvadrat konjunkcije Merkura i Venere sa Marsom. Eto, ostaviću vas sada da tragate za odgovorom na ovo pitanje i da pripremite ispit koji vas uskoro očekuje ako odlučite da izađete da ga polažete u životnoj školi. Do sledećeg susreta želim vam da vas Venera vodi ka restauraciji vaših temeljnih načela i podsećam vas kako nije teško biti fin.
 


Нема коментара:

Постави коментар