Translate

недеља, 16. децембар 2012.

Otvaranje očiju - Solarna eklipsa



U toku jedne prirodne godine, u obilasku Zemlje oko Sunca, dolazi do 12 poravnanja Zemlje, Meseca i Sunca. To je fenomen koji nazivamo Mlad Mesec. Pomračenje Sunca je  pojava koja se dešava kada se Mesec nađe između Zemlje i Sunca, pa usled toga Sunce pravi Mesečevu senku na površini Zemlje. To se može dogoditi samo kada je Mesec mlad, tj. kada ulazi u svoju prvu četvrt. Da bi došlo do pomračenja Sunca Mesec se mora nalaziti 16° u ravni svoje putanje ispred ili iza nekog od čvorova svoje putanje sa ekliptikom. U toku jedne godine može nastupiti minimalno 2, a maksimalno 5 pomračenja Sunca. U zavisnosti od trenutne udaljenosti Meseca i Sunca od Zemlje, kao i položaja posmatrača na Zemljinoj površini, može se odigrati jedna od tri vrste pomračenja Sunca: potpuno, delimično i prstenasto.





U slučaju potpunog pomračenja Sunca Mesečev disk potpuno prekriva Sunce. Pomračenje Sunca se može videti sa relativno uskog pojasa na Zemljinoj površini preko kojeg prolazi Mesečeva senka usled obrtanja Zemlje oko svoje ose. Posmatrači koji se nalaze u širim pojasevima oko putanje totalne pomrčine nalaze se u Mesečevoj polusenci i odatle mogu videti delimično pomračenje Sunca, dok se sa ostalih tačaka Zemljine površine pomračenje ne može videti. U trenutku neposredno pre potpunog pomračenja događa se pojava koju nazivamo "dijamantski prsten".
 







Kada posmatramo Sunce i Mesec tokom pomračenja, uočavamo da su sličnih dimenzija, ali znamo da je to samo optički efekat i da je u stvarnosti Sunce mnogo veće. Reč je o udaljenosti. Sunčev prečnik je 400 puta veći od Mesečevog, ali je Sunce isto toliko puta u proseku dalje od Meseca, pa nam se zato čine jednake veličine. To je ujedno i objašnjenje ovog fenomena koji je izuzetno redak u Univerzumu. Mi znamo da se zemlja poravnava i sa Venerom i Merkurom koji se nalaze između Zemlje i Sunca, ali da zbog veličine i udaljenosti ove dve planete vidimo nalik na zvezde i samo zbog blizine Meseca i udaljenosti Sunca u odnosu na Zemlju možemo imati fenomen koji zovemo pomračenjem Sunca. Takođe, imamo i fenomen zvan pomračenje Meseca, ali o tome ću pisati kada dođe vreme.





Kada je Mesec u apogeju, a Zemlja u perihelu, kao i u svim drugim situacijama kada je Mesečev disk na nebu manji od Sunčevog, može doći samo do prstenastog pomračenja jer Mesečev disk ne može u potpunosti prekriti Sunce. To je slučaj i sada 20. maja 2012. godine. Zbog toga se na vrhuncu pomračenja oko mesečevog tamnog kruga vidi tanak prsten sunčeve fotosfere. Taj tanki prsten će se videti iz područja širine dvestotinak kilometara koje se proteže od južne Kine, preko Japana i severnog Pacifika do zapadnog dela SAD, od granice Oregona i Kalifornije, preko Nevade, Jute, Kolorada, Arizone i Nju Meksika, do Teksasa. Efekat „vatrenog prstena“ trajaće svega nekoliko minuta. Sat pre velikog događaja i sat posle njega Sunce će biti delimično zaklonjeno. Stepen zaklonjenosti će se razlikovati u zavisnosti od toga koliko je posmatrač udaljen od glavne putanje na širokom prostoru istočne Azije, Pacifika i Severne Amerike odakle će moći da se vidi ovo delimično pomračenje.
 





U drevna vremena pomračenje Sunca se smatralo lošim znamenjem, jer je Sunce oduvek bilo izvor života i imalo je ulogu božanstva, a u trenutku kada ga zaklanja Mesečev disk to je za primitivnog čoveka delovalo kao pobeda tame nad svetlošću. I dan danas se često može čuti ili pročitati da pomračenje Sunca donosi nešto loše. U nekim tekstovima iz oblasti astrologije se spominje kako je loše ako se pomračenje dogodi na stepenu gde se nalazi neka planeta u nečijem natalnom horoskopu, jer će se toj osobi izdešavati problemi u simbolici te planete. S obzirom da više nismo na nivou nekadašnjih primitivnih ljudi, naših davnih predaka... a verujte mi da nismo, ma koliko se trudili ponekad da glumimo da jesmo što nas dovodi u smešne situacije... i s obzirom da je i sama astrologija napredovala kao nauka zahvaljujući obimnim istraživanjima koja se stalno obavljaju širom sveta, da započnemo ovu trenutnu eklipsu sa par jednostavnih definicija: kao prvo, šta je zapravo tama? Tama je odsustvo svetlosti. Kao takva, tama ne može prouzrokovati nikakav problem i nikakvo zlo. Ono što izaziva strah u čoveku je činjenica da kada je mrak, onda ne vidi dobro šta mu se nalazi na putu. Ali ono što postoji i što vidimo pri danu, pri svetlosti - isto je ono što je tu oko nas i kada svetlosti nema. Objekti i bića ne menjaju svoje oblike i osobine. Ostaju to što jesu i pri svetlosti i bez svetlosti. razlika je samo u tome što ih pri dnevnoj svetlosti vidimo mnogo jasnije. Drugo: fenomen koji zovemo pomračenje Sunca bazira se na senci koju Mesec zahvaljujući svetlosti Sunca baca na površinu Zemlje. Svakog dana mi gledamo senke. Svaki objekat pri dnevnoj svetlosti ima svoju senku. I mi sami. Da li se bojimo svoje senke? Ne bih rekao. I zašto bi se plašili? Sve je to samo prirodna pojava. Neprirodne pojave ne postoje. Ako vam se učini da vidite i doživljavate nešto čudno, budite samo svesni da ste deo prirode i da sve što može da vam se dešava jeste samo ono što postoji u prirodi, u Univerzumu.






U Bibliji je zapisano: "I Bog stvori čoveka po obličju svome; po obličju Božjemu stvori ga". Ako reč "Bog" zamenimo pojmom "Priroda" ili "Univerzum" i obrnuto, nećemo pogrešiti jer su i Bog i Priroda i Univerzum jedno. Kako su nas to Bog-Priroda-Univerzum stvorili po obličju svome, možemo jasno da sagledamo na modelu Soilarne eklipse, tj. pomračenja Sunca. Na slici koju sam postavio, vidimo šta se dešava pri pomračenju Sunca. Mesec se postavlja između izvora svetla Sunca i Zemlje i pravi senku koja pada na Zemljinu površinu. Na šta vas podseća ta slika? Ako bismo umesto Sunca, Meseca i Zemlje postavili model bilo kojeg izvora svetlosti, ljudskog oka i objekta koji se nalazi između izvora svetlosti i ljudskog oka, dobijamo sliku načina na koji mi ljudi vidimo. Objektivnu sliku koja govori kako naše oči, naš organ vida prima informacije. Po istom principu po kojem se dešava Solarna eklipsa. U zdravom oku sa oštrim vidom svetlosni zraci osvetljavaju posmatrani objekat, odbijaju se o njega i po principu senke se fokusiraju, prolaze kroz rožnjaču i sočivo da ih zatim fokusiraju do oštog žarišnog boda na mrežnjači. Ćelije osetljive na svetlost u mrežnjači transformišu svetlosni signal u električne inpulse i ovi prolaze kroz optički nerv do mozga. Mozak prevodi električni signal do slike koju mi smatramo vidjenjem. Ovde imamo potpuno jasan i neoboriv prikaz Boga-Prirode-Univerzuma na delu.
 





Kada obratimo pažnju na sliku naše planete Zemlje, vidimo da senka koja označava potpuno pomračenje Sunca na površini zemlje iscrtava oblik zenice ljudskog oka, senka koja označava delimično pomračenje iscrtava oblik dužice, a sve okolo što nije pokriveno senkom predstavlja beonjaču. Takođe na modelu Zemlje jasno vidimo kako je naša planeta jednim delom, gde se u ovom trenutku i nalazi Mesečeva senka, okrenuta ka Suncu, a svojom drugom polovinom je u mraku, što opet jasno oslikava ljudsko oko koje je jednom svojom polovinom unutar naše lobanje, znači u mraku, a drugom polovinom izvan lobanje i u mogućnosti da prima svetlost. I još nešto: kada posmatramo sam Sunčev disk u trenutku kada ga Mesec potpuno zakloni, opet dobijamo model ljudskog oka gde je Mesec sličan zenici oka, a korona koja se formira oko Meseca podseća na dužicu.




Na osnovu ovoga možemo lako zaključiti šta zapravo simbolizuje Solarna eklipsa ili pomračenje Sunca. To je pravi trenutak kada smo u mogućnosti da "progledamo" jer nam priroda kreće pažnju na ono što je za svakog od nas u datom trenutku primarno važno da razumemo i da ostvarimo. Svako od nas ima ono što doživljava u datom trenutku kao gorući problem, a to je opet jasna simbolika užarenog Sunčevog diska, i onoga što u istom tom trenutku jeste zapravo gorući problem koji zahteva rešenje, ali ga mi nismo svesni. To vam mogu najbolje predstaviti na primeru glavobolje. Kada imate glavobolju, to je najčešće simptom nečega čiji uzrok nije u glavi nego na nekom drugom mestu. Glavobolja često nastaje usled sužavanja i naglog širenja krvnih sudova, ali uzrok tog sužavanja krvnih sudova može biti u jakom stresu, umoru, dehidriranosti, itd. Ako u tom trenutku uzmemo tabletu protiv glavobolje samo ćemo potisnuti bol, ali uzrok glavobolje će i dalje da bude prisutan i nastaviće da nam stvara probleme. Ali ako dijagnostikujemo pravi uzrok glavobolje i uklonimo ga, onda smo problem rešili. To je zapravo ono što nam Solarna eklipsa omogućuje - da sagledamo šta uistinu jeste naš "gorući" problem i ukazuje nam na način rešavanja istog. U slučaju Solarne eklipse, od nas se očekuje da delujemo, da uklonimo uzrok problema, umesto da preteranu pažnju poklanjamo simptomu. To svakako vidimo u simbolici Mesečevog diska koji prekriva Sunce, u ovom slučaju - prvobitni simptom, i u tom trenutku aktivira našu sposobnost jasnoviđenja, kada zahvaljujući savršenstvu Univerzuma postajemo sposobni da jasno sagledamo šta je uistinu u ovom trenutku našeg života potrebno da uradimo kako bismo ostvarili kvalitetnu promenu i napredak u sopstvenom razvoju.
 





Svako u simbolici svog natalnog horoskopa može uvideti šta mu Univerzum poručuje. Sunce svakog dana osvetljava simboliku pojedinačnog stepena u horoskopu, a u trenutku eklipse precizno i jasno ukazuje na istinu i ono što je važno razumeti u simbolici datog stepena, kao i u simbolici planete koja se u natalnom horoskopu nalazi na stepenu gde pada eklipsa. U ovom slučaju, na karti događaja, ukratko ću opisati kako će se ovo pomračenje Sunca (21.05.2012.) odraziti na opštem planu, gledano sa naših prostora. Mlad Mesec i Pomračenje Sunca se dešavaju na 0 stepenu Blizanaca u trećoj kući horoskopa. Sam horoskop počinje na 4-tom stepenu Riba, a sam vladar Riba, Neptun, je svega nešto više od stepena udaljen od početka horoskopa i upravo je izašao iznad horizonta što ga čini izuzetno jakim. Neptun je u kvadratu sa Suncem i Mesecom i jasno simbolizuje ono što nam nije jasno, što ne umemo da jasno sagledamo, što nas zbunjuje i navodi na pogrešne zaključke i odluke. Obratite pažnju da je Neptun na samom kraju 12. kuće i svega stepen udaljen od početka horoskopa, što opet ukazuje na simboliku završetka. To deluje kao kada bi se nalazio na 29 stepenu Riba i time zatvarao krug. Neptun je tu na posledenjem stepenu ovog horoskopa, u 12. kući, u Ribama i on sam sve to zajedno nosi u sebi. I opet se vraćamo na čistu simboliku 2012-te godine što nam po ko zna koji put dokazuje da je ovo godina kada je neophodno da završimo sve ono štoi možemo da završimo, da konačno prelomimo šta ćemo ostaviti iza sebe, a kojim putem ćemo nastaviti. Jer na putu koji nas očekuje ne možemo vući "repove" prošlosti za sobom. Tek kad te "repove" ostavimo iza sebe, moći ćemo da krenemo željenim pravcem.




S obzirom da je Neptun u kvadratu sa Suncem i Mesecom, to nam ukazuje da smo na pola puta do razumevanja i da možemo lako upasti u tipičnu zamku u koju smo nebrojeno puta u svom životu upadali. Eklipsa se dešava u Blizancima, na samom početku. Blizanci predstavljaju dvostruku prirodu, dva mitološka brata od kojih je jedan smrtan, drugi besmrtan. Ono što ovde vidimo kao simptom je upravo izbor koji nam se nameće da biramo između dve različlite strane ili možda i dve naizgled različite struje. Ako učinimo ono što smo navikli da činimo - odlučimo se za jedno, a negiramo ili odbacimo ono drugo, uplešćemo se u Neptunovu mrežu obmana, tajni, laži, manipulacija, konflikata i svega što nam u životu ne treba. Opet ćemo uzeti tabletu protiv glavobolje, eliminisati bol, ali će uzrok bola i dalje nastaviti da nas truje. Da nam se to ne bi dogodilo, potražićemo savet Univerzuma kroz vladara današnje eklipse - Merkura. Merkur je u znaku Bika i u aplikacionoj konjunkciji sa Jupiterom koji je prirodni vladar znaka Riba, a u ovom slučaju i vladar 10. polja ovog horoskopa koje opisuje događaje na opštem planu. Vidimo da je Jupiter jedva pola stepena udaljen od vrha treće kuće horoskopa, pa samim tim ima jak uticaj na simboliku treće kuće i uz to pojačava sam Merkur i dobijamo simboliku razumevanja i jasnog raspoznavanja onog što nam je činiti. Sunce i Mesec u konjunkciji uvek stvaraju nešto novo, a u trećoj kući je reč o našoj sposobnosti razumevanja, komunikacije, donošenja odluka, planiranja, organizovanja, saobraćaja, odnosa sa osobama iz bliže okoline, rodbinskim odnosima... Kvadrat sa Neptunom ukazuje da upravo u ovim oblastima možemo imati najviše nejasnoća, nerazumevanja, pogrešnih odluka... ali samo pod uslovom da se "upecamo" u zamku da stavimo sebe u situaciju da moramo da biramo između dve različite opcije. Zapamtite - Blizanci simbolizuju braću, i to složnu braću, koji uvek rade jedan za drugoga. Nikada jedan protiv drugog.
 





Dispozitor eklipse je Merkur i u konjunkciji sa Jupiterom on stvara jasnoću i razumevanje upravo ovog principa - da možemo da stvaramo ono što nam je stvarno potrebno samo ako smo celoviti, samo ako nismo u unutrašnjem rascepu i konfliktu i ako nismo u rascepu i konfliktu sa osobama koje nas okružuju. U ovom slučaju to se posebno odnosi na naše bliske rođake i na osobe iz našeg neposrednog okruženja kao što su naši susedi, što je u simbolici i Merkura i znaka Blizanaca. Govori nam o tome da je u vremenu koje dolazi nepohodno da jedni druge podržavamo, da budemo tu jedni za druge i da radimo jedni za druge. Ako još uzmemo u obzir da Merkur vlada i sedmom kućom horoskopa, onda je sasvim jasno da je poželjno i da voljenu odobu ili bračnog partnera uključimo u sve ovo. Važne odluke ne bi trebali da donosimo bez da se prethodno ne posavetujemo sa nama najbližima - braćom, sestrama, voljenom osobom, jer je važno da budemo međusobno usaglašeni. Samo tako ćemo moći da donosimo prave odluke i da ih sprovodimo u delo. Samo ako jedni druge podržavamo, moći ćemo da organizujemo naše planove i akcije tako da budu delotvorni. Sve ono što nam bude nejasno, a neka vam bude jasno da će vam u narednih minimum šest meseci mnogo toga biti nejasno i zbunjujuće, neophodno je da razjasnimo jedni drugima kroz međusobne razgovore. Pod uslovom da tražimo istinu. Ko bude hteo da na taj način obmane i iskoristi svog sagovornika radi ostvarenja sebične koristi biće i sam obmanut i naneće veliku štetu isključivo samom sebi.




Sve što budete činili u narednom periodu činite iz razumevanja i ljubavi. Svaku važnu odluku donesite iz razumevanja i ljubavi. Merkur i Venera su u recepciji i simbolizuju u ovom slučaju upravo razumevanje i ljubav. Ponašajte se kao složna braća i sestre i tako ćete izbeći obmane, laži, manipulacije i zamke kojih će biti mnogo - čak previše. Najvažnija stvar koja će vam biti neophodna je prilagodljivost i elastičnost. Merkur i Jupiter su u inkonjunkciji sa Saturnom, pa vas svaka krutost i jednostranost u stavovima, odlukama i delima može skupo koštati. Na sreću, Venera koja je ovde dispozitor i Merkura i Jupitera i Saturna ne prima ni jedan stresan aspekt i krenula je u susret Suncu da pronađe ljubav. Krenite i vi. Zajedno. Budite složni. Otvorite oči i dozvolite Univerzumu da vam ukaže šta vam je činite. I onda to i učinite. Jer zaslužujete bolje. Niste tu da patite i da se osećate obezvređeno. Otvorite oči i ugledajte sebe - spoznaćete koliko mnogo vredite. Igra svetlosti upravo počinje.
 


Нема коментара:

Постави коментар