Translate

субота, 22. децембар 2012.

Saturn u Škorpionu



Saturn je u prolasku kroz znak Vage dostigao fazu svoje zrelosti. Krenuvši od svoje semene forme iz znaka Ovna, svoju punu sposobnost da stvara stabilne forme koje traju u vremenu, da postavlja jasne i čvrste granice, stvara skladne i stabilne odnose, održava ravnotežu, dostigao je u znaku Vage. U slučaju Saturna kao tvorca i održavaoca konkretnih formi koje imaju svoje trajanje u vremenu i prostoru, znak Ovna možemo posmatrati kao temelje na kojima se nešto izgrađuje, npr. kuća, a znak Vage kao krov kojim je dovršena izgradnja nekakve forme ili kuće. Dalji korak je funkcionalnost, nadogradnja, korišćenje i održavanje dovršene forme, što simbolički započinje prelaskom Saturna u znak Škorpiona. To ću vam u daljem tekstu opisati kroz primer jedne kuće i kroz razvojni put čoveka.







Znak Škorpiona simbolizuje princip transformacije, promenu oblika i promenu agregatnih stanja, prelazak u nešto novo što je naprednije od onog starog. U slučaju primera jedne kuće, kada je dovršena onda je spremna za korišćenje. Ali pre nego što dobijemo ključeve u ruke, potrebno je novoizgrađenu kuću ispitati da li zadovoljava sve neophodne kriterijume da bi se u njoj moglo neometano stanovati. Ako stručna inspekcija utvrdi nekakve nepravilnosti nakon završetka izgradnje nekog objekta, taj objekat neće dobiti upotrebnu dozvolu. Biće neophodno da izvođač radova ispravi greške, a ako to nije iz nekog razloga moguće, biće primoran da sruši objekat i počne sve iznova. Vrlo nezgodna situacija, složićete se. Ne samo što propada sav uložen trud, nego se izvođač radova nalazi na ozbiljnom gubitku - materijalnom, finansijskom, ali isto tako je dovedeno u pitanje njegova stručnost, ugled, odgovornost, sposobnost da se bavi izvođenjem radova. I ne samo to, nego još po zakonu mora i krivično da odgovara. Sve ovo se u potpunostu uklapa u simboliku Saturna u znaku Škorpiona: princip reakcije nakon učinjene akcije (Škorpion) i sud o ispravnosti nečega, tj. odmeravanje da li je određena forma uravnotežena ili upotrebljiva (Saturn). Srećan završetak je ako kuća dobije upotrebnu dozvolu, što se opet uklapa u simboliku Saturna u Škorpionu.
 
Isto ovo možemo primeniti i na razvojni put nas kao ljudi. Od kada dođemo na ovaj svet pa sve do kraja mi se neprestano razvijamo i učimo. Na tom putu imamo veliki broj učitelja (Saturn) i isto toliko testova (Škorpion) koji označavaju da li jesmo ili nismo savladali lekciju. Ako smo uspešno položili ispit, svejedno da li u osnovnoj, srednjoj, visokoj ili životnoj školi, dobijamo prelaznu ocenu i prelazimo na učenje sledeće životne lekcije. Ako ne položimo ispit, ne možemo da pređemo na narednu lekciju i ne možemo da dobijemo više zvanje ili viši status sve dok dotičnu lekciju ne savladamo. To je nešto što svi znamo.



Obratite pažnju na to da su Saturn i Pluton u recepciji po vladarstvima i biće u recepciji sve vreme dok Saturn bude prolazio kroz znak Škorpiona (Pluton je u Jarcu kojim vlada Saturn, a Saturn u Škorpionu kojim vlada Pluton). I Saturn i Pluton su zbog toga izuzetno snažni u ispoljavanju svoje suštinske prirode i biće beskompromisni u svom delovanju. Saturn će da donosi presude koje će Pluton da izvršava. Sve što nema funkcionalnu formu i što ne prođe ispit upotrebljivosti i svrhovitosti biće vraćeno u najboljem slučaju na doradu i ispravku, a u najvećem broju slučajeva će ići u reciklažu. Kad sam već pomenuo ispite kroz koje prolazimo tokom života i učitelje koji u određenom trenutku donose odluku da li smo savladali lekciju, svima vam je poznato kako u stvarnom životu ti isti učitelji, koji su samo obični ljudi, često umeju da progledaju kroz prste nesavesnim učenicima ili što je čest slučaj u ovdašnjem društvu, uzmu novac kako bi propustili čak i onog koji nikada nije ni pokušao da uči, a kamoli nauči razne lekcije. Toga će u društvu biti i dalje. Saturn u Škorpionu neće mariti da stane na put tome. Pustiće da se to dešava u institucijama koje je stvorio čovek. Ali će da se postavi kao beskompromisni, nepotkupljivi sudija u životnoj školi i svakog ko nije dovoljno zreo da bude odgovoran i savestan u onome čime se bavi, ne samo profesionalno nego i u bilo kojoj ulozi u životu (supružnik, roditelj, prijatelj, itd.) sankcionisaće tačno u srazmeri sa težinom učinjenog propusta ili greške. Ovo vam ne govorim da bih vas uplašio, nego da bih vam predstavio simboliku onoga što upravo sledi u životima svih nas. Sasvim je razumljivo da je simbolika Saturna u Škorpionu strah (Saturn) od mraka, bolesti, smrti i svih vrsta loših posledica (Škorpion) i da ćemo svi to pojačano osećati i biti skloni da upravo zbog straha nepromišljeno reagujemo i time još više sebi zakomplikujemo život. Da bismo ovo uspeli da ublažimo, pa čak i da prevaziđemo, neophodno je da stalno obraćate pažnju na ispravnost sopstvenih postupaka i sopstvenu odgovornost u svemu što budete činili. Pri tome nikako ne bi valjalo da pravite kompromise sa svojom savešću, bez obzira na strah koji ćete u raznim situacijama neizostavno osećati. Ako budete postupali u skladu sa svojom savešću, čak i ako ste do sada pravili ozbiljne propuste negde u svom životu, Saturn će vam to uzeti kao olakšavajuću okolnost i njegova presuda biće blaga, u smislu da ćete biti obavezni da ispravite svoje greške i naučite lekciju. U protivnom, njegova presuda biće vrlo oštra.

Već sam pomenuo da će Saturn u Škorpionu da sudi, a Pluton u Jarcu da izvršava presude. Kako će se to odvijati? Ako ste mislili da će sve za vrlo kratko vreme da se promeni, da će se stanje u našem društvu iz korena promeniti preko noći, da ćemo i mi i ostatak sveta da izađemo iz ekonomske krize ovih dana ili bar za godinu dana, da će sve nepravde na ovom svetu početi odmah sada da se ispravljaju, da će oni koji su se ponašali bahato prethodnih godina, koji su potkradali narod, pokretali ratove i pobune širom sveta, bavili se kriminalnim aktivnostima, biti za kratko vreme sankcionisani, sići sa scene i otići da služe kazne... ako ste tako nešto očekivali čitajući ovaj tekst, bićete razočarani kada uvidite da se to u budućnosti koja sledi, u vašem svakodnevnom životu i na svetskoj pozornici neće dogoditi onako kako ste zamišljali. Ne zato što astrologija ne deluje i što astrolozi pričaju prazne priče. Naprotiv, astrologija sasvim verno opisuje odnose energija u prirodi. Saturn u Škorpionu mora da se ponaša po pravilima znaka u kom se nalazi. Škorpion od njega zahteva da odmah, bez čekanja, donosi presude, što će Saturn i činiti. Prema tome, gde god napravili propust, za kratko vreme će vam biti uručena presuda (kazna za nepropisno parkiranje, za neplaćene komunalije, za narušavanje javnog reda i mira, itd). Ali obratite pažnju da se Pluton koji će da se stara o izvršavanju Saturnovih presuda nalazi u Jarcu i po prirodnom zakonu se ponaša po pravilima Jarca. Prema tome, Pluton će polako ali sigurno da se stara da niko ne prođe bez odsluženih sankcija. Stvar je o tome što će on to činiti polako i bez žurbe. Ipak će Pluton da prolazi kroz znak Jarca do 2025. godine. Zato nemojte da vas iznenadi ako vam se neki propust koji ste negde učinili obije o glavu nakon godinu i više dana. Svakako ćete snositi posledice bez obzira koliko se budete trudili da ih odložite. Mnogo bolje bi vam bilo da u što kraćem roku ispravite svoj propust ili grešku, kakva god da je. Ako budete odlagali da je ispravite, primetićete, doduše kasno, kako vam sve teže i teže ide na nekom od životnih planova, kako polako ali sigurno nailazite na sve više prepreka, kako se vaš nekadašnji uspeh ili status polako osipaju i na kraju ćete imati bolno iskustvo kako ste primorani da uložite mnogo više truda i vremena u ispravljanje svojih grešaka nego da ste to učinili odmah i na vreme. U velikom broju slučajeva spoznaćete da neke greške više nije moguće ispraviti. Opet vam ovo sve govorim da biste znali šta treba da činite kako vam se ne bi događala ovakva loša iskustva.

Na fizičkom planu, Škorpion predstavlja urogenitalni trakt, mokraćnu bešiku, debelo crevo, slepo crevo, polne organe, jajnike, prostatu i karlicu. Takođe je Škorpion deo horoskopa odgovoran za truljenje, bolesti, ali i hirurgiju. Saturn predstavlja kamen, zastoje, blokade, princip skupljanja i umanjenja, kao i ono što traje u vremenu. Zbog toga simbolika Saturna u Škorpionu na fizičkom planu ukazuje na učestaliju pojavu hroničnih zdravstvenih tegoba, najčešće u vidu kamenja u mokraćnim kanalima i bešiki, ciste na jajnicima i tegobe sa hemoroidima. Veoma je važno da vaša lična higijena bude na potrebnom nivou, posebno higijena usta i zubi, jer Saturn upravlja i zubima, kao higijena i donjih delova tela (anus, polni organi). Potrebno je da pazite na ishranu, jer sve što ne bude prijalo vašem organizmu (i što već odavno ne prija, ali na to niste obraćali dovoljno pažnje) izazivaće zastoje i blokade. Najčešće će biti blokade u organima za izlučivanje i preradu nepotrebnih materija iz tela. U slučaju dugogodišnjeg zamenarivanja zdravlja i nanošenja štete organizmu, ozbiljna i hronična oboljenja su neminovna, a u tom slučaju će najčešće jedino rešenje biti odstranjivanje obolelog organa, izrasline, tumora, kamenja i slično hirurškim putem. Zbog toga je sada povoljno vreme da proverite svoje opšte zdravstveno stanje, s obzirom da je i Merkur ušao u znak Škorpiona, kako biste dobili potrebne informacije kako da izbegnete moguće zdravstvene tegobe i komplikacije. Isto tako, unosite u organizam kao dodatak ishrani namirnice koje za sebe vezuju štetne materije i koje prirodno služe za čišćenje organizma, ali je poželjno da se u vezi toga konsultujete sa vašim lekarom ili stručnjakom za ishranu, kako ne biste poremetili ravnotežu vaših probavnih organa.

Još jedna važna stvar je vezana za prolazak Saturna kroz znak Škorpiona, a to je simolika ovog znaka u vidu tokova svetskog novca, bankarstva, kreditiranja i dugova. Svima je poznato da se nalazimo u periodu svetske ekonomske krize čije je konačno rešavanje najzad došlo na dnevni red. Naravno, to zahteva da se svedu računi i da se nagomilani dugovi na realno mogući način naplate, servisiraju, kompenzuju ili ako ništa od tog nije moguće, da se otpišu ili recikliraju. U astrološkoj simbolici, Jupiter predstavlja onog koji daje nešto (u ovom slučaju novac, kredite), dok Saturn simbolizuje onog ko uzima (naplaćuje dugove). U tome je Saturn potpuno precizan, do zadnje pare ili zadnjeg centa. Prema tome, Saturn je prirodni računovođa koji se stara da svi računi budu obračunati. On je taj koji će svima ispostaviti čist račun, kako državama, raznim institucijama, preduzećima, organizacijama, tako i pojedincima bez obzira koji položaj u društvu zauzimaju. Opet ću napomenuti kako nije preporučljivo čekati Saturna da vam ispostavi račun, jer će on to u vrlo skorom roku da učini posredstvom pravnih institucija. Umesto toga bi bilo najbolje da se sami pobrinete da krenete sa isplatom zaostalih dugovanja koja imate, naravno pre svega finansijskih. Ali ne zaboravite ni dugovanja u vidu usluga nekome ili neispunjenih obećanja. I nemojte misliti da možete bilo šta da učinite da se izvučete ili pobegnete od svojih dugovanja (još jednom da pomenem - ne samo dugova u novcu, već i svih ostalih). Saturn je vrlo strpljiv i neumoljiv, pa će vas neprestano podsećati na vaše obaveze. Što se Saturna tiče, ne morate da se plašite tzv. uterivača dugova, kako onih legalnih tako i onih drugih, jer se Saturn ne bavi izvršenjem naplate. On samo donosi rešenja tj. presude, izdaje račune i podseća vas ako niste izmirili što dugujete. Za naplatu je zadužen već pomenuti Pluton, koji će polako i sigurno da se postara da bude regulisan ili naplaćen svaki račun koji Saturn bude izdao. Ne morate ni Plutona, pa čak ni neposrednog izvršioca Marsa da se plašite ako raščisite sa sobom da ćete regulisati svoja dugovanja kako god znate i umete. U tom slučaju će vam priroda izaći u susret, pa ćete moći da se dogovorite sa pravnim i drugim institucijama i pojedincima o otplati dugova na duži vremenski period. Ono što će vas najviše plašiti biće zapravo nesigurnost u to da li i kako ćete biti u stanju da regulišete eventualna poveća dugovanja, ali ako donesete čvrstu odluku da ćete to učiniti, okolnosti će biti na vašoj strani.

Što se tiče svetske ekonomske krize, kao i stanja u našem društvu po tom pitanju, prognoze su optimističke, jer će Saturn prilikom ulaska u znak Škorpiona biti u konjunkciji sa Merkurom, trigonu sa Neptunom i sekstilu sa Venerom i ne prima ni jedan izazovni aspekt, što znači da idejna rešenja za ovaj problem već postoje, ali s obzirom da je Mars koji je ovde dispozitor na 29. stepenu Škorpiona i u t-kvadratu sa Neptunom i Venerom, dok je drugi dispozitor Pluton i dalje u jakom kvadratu sa Uranom, očekuje nas nastavak društvenih potresa i eskalacija sukoba u kriznim područjima u svetu. Kako su Merkur i Saturn pravili konjunkciju na 29. stepenu Vage neposredno pre svog ulaska u znak Škorpiona, a s obzirom da se i Mars nalazi na 29. stepenu, možemo očekivati da će sve što u sebi nosi simboliku granice biti nestabilno, pa će se zbog toga razni sporovi i sukobi na globalnom nivou u naredne tri godine voditi oko pitanja pojedinih granica. Samim tim sukobe možemo očekivati u pograničnim zonama država ili oblasti koje oko ovih pitanja imaju nerešene sporove. Na našim prostorima i dalje zaoštravanje rešavanje pitanja u vezi Kosova, a na svetskom nivou zaoštravanje krize u Siriji, večiti spor Izraela sa Palestinom, ali sada već i sa Iranom, što ipak ne preti da dovede do ratova na globalnom nivou. U svakom slučaju, prvo će na redu biti pojačani problemi na svetskom nivou, pa tek nakon toga će započeti rad na konkretnom rešavanju ekonomske krize. Već od kraja decembra ove godine, kada Saturn bude pravio prvi sesktil sa Plutonom možemo očekivati punu saradnju ove dve planete u međusobnoj recepciji, pa će doneta rešenja početi da se polako ali sigurno sprovode u delo. Ipak, biće potrebno minimum četiri godine da bismo na našim prostorima dočekali konkretna poboljšanja, a u proseku sedam godina da važne stvari po tom pitanju konačno zažive i dovedu do jasno vidljivog porasta produktivnosti.

Pre svog prelaska u znak Škorpiona, Saturn je pravio konjunkciju sa Merkurom na 29. stepenu znaka Vage. Ovo napominjem zato što nam zadnji aspekt koji neka planeta napravi pre ulaska u sledeći znak ukazuje na to da li će joj prolazak kroz naredni znak biti lakši ili teži. U ovom slučaju reč je o aspektu konjunkcije koji simbolizuje samu semenu formu, jer kada se planete nađu zajedno na istom stepenu, one formiraju nešto sasvim novo. U ovom slučaju sjedinjuju se Merkurovo logičko, analitičko mišljenje sa Saturnovom preciznošću i uravnoteženošću, što u sebi nosi seme izuzetne mentalne koncentracije primenjene na usavršavanje odnosa u prirodi kao i međuljudskih odnosa, a sve to može da se primeni i na stvaranje novih metodologija u društvenim naukama i primenjenoj umetnosti, s obzirom da se konjunkcija dešava u znaku Vage. Ako pogledamo horoskop konjunkcije videćemo da su Merkur i Saturn u sekstilu sa svojim dispozitorom Venerom i u trigonu sa Neptunom, što ukazuje da će se sa lakoćom suočavati sa evetualnim izazovima dok budu prolazili kroz znak Škorpiona. Sam horoskop ove konjunkcije počinje u znaku Strelca, a Jupiter kao predstavnik konjunkcije je i sam u konjunkciji sa Mesecom i u trigonu sa Suncem, što će sve pružiti podršku ovim planetama prilikom prolaska kroz naredni astrološki znak u koji upravo ulaze. Činjenica da se konjunkcija odigrala na 29. stepenu Vage može u izvesnoj meri izazivati nestabilnost kod pojedinih osoba koje ovaj stepen imaju naglašen u svom horoskopu, a uopšte kod svih ostalih mogu isto tako izazivati određenu nesigurnost prilikom donošenja odluka kada je potrebno ostaviti nešto iza sebe i upustiti se u nove izazove koji podrazumevaju važne životne promene ili osvajanje viših pozicija, društvenih, poslovnih i slično. Događaće vam se da se u vezi toga previše dvoumite i predugo odmeravate svoje mogućnosti u odnosu na okolnosti. Nećete osećati strah koliko ćete osećati nesigurnost i manjak samopouzdanja. Kada vam se to bude dešavalo, najbolje što možete da učinite je da hrabro i bez mnogo čekanja i promišljanja zakoračite u nove izazove. Zbog povoljnog horoskopa ove konjunkcije neće vam biti teško da savladate sumnju i nesigurnost. Savet starije i iskusne osobe koja vam je naklonjena biće vam u tom slučaju od pomoći.

Prvi značajan aspekt koji će Saturn praviti nakon svog ulaska u znak Škorpiona biće trigon sa Neptunom. Ako pogledamo horoskop događaja primetićemo da počinje u znaku Device, a Merkur kao predstavnik i ujedno i kao vladar desetog polja u horoskopu koje se odnosi na događaje na opštem planu, pravi jake sekstile sa Venerom s jedne i Plutonom s druge strane što nam već u startu simbolizuje da će biti u mogućnosti da se realizuju konkretni planovi za poboljšanje stanja u društvu jer će za to biti odobrena sredstva. Saturn i Merkur se nalaze u drugoj, a Neptun u šestoj kući horoskopa. Možemo očekivati podelu subvencija za samozapošljavanje, pokretanje novih društvenih projekata, kao i u svrhu pomoći socijalno ugroženim licima, a najveći deo svega toga može da očekuje sektor zdravstva. S druge strane Mars kao dispozitor i Saturna i Merkura nalazi se u trećoj kući horoskopa i pravi kvadrat sa Neptunom, što ukazuje na neizostavne malverzacije u dogovorima i realizaciji ovih planova. Ipak, Mars se približava trigonu sa Uranom, pa će ovog puta biti više koristi nego komplikacija i štete u krajnoj realizaciji već pomenutih projekata na privredno-finansijskom polju. Trigon Saturna i Neptuna možete najbolje iskoristiti ako uložite neku sumu novca u rešavanje svojih zdravstvenih pitanja, posebno ako postoji nešto što ste do sada odlagali da učinite u pogledu unapređivanja svog opšteg zdravstvenog stanja ili u pogledu zdravstvene preventive, jer će vam se to isplatiti tako što ćete samim tim postići bolju fizičku i emocionalnu ravnotežu kao i bolju radnu efikasnost i produktivnost, a to će se povoljno odraziti i na vaše materijalno stanje. Isplatiće vam se i ulaganja u vaš dom i porodicu. Bićete u prilici da poboljšate porodične odnose. Jedino na šta treba da pazite je da se ne zaletite i ne preterate poneseni iluzijom da ćete za male pare ostvariti mnogo. Zapamtite da je Mars u kvadratu sa Neptunom, pa nemojte da nasedate na nečije preloge i ponude takvog tipa.

Iz svega ovde iznetog, verovatno ste i sami zaključili da prolazak Saturna kroz znak Škorpiona neće doneti ništa toliko strašno kao što ste možda negde čuli ili pročitali. Ako poznajemo prirodne zakone i pratimo šta nam Univerzum poručuje kroz simboliku kretanja planeta i njihovih međusobnih odnosa možemo da uvidimo potencijalne teškoće koje nas očekuju na putu, ali isto tako nam priroda za svaku prepreku i teškoću putem svoje simbolike pruža i ključ za rešavanje i prevazilaženje tih problema. Ovog puta nas Saturn kao veliki učitelj vodi kroz znak Škorpiona i uči nas kako treba da se ponašamo da bismo bezbedno prešli nabujalu i opasnu reku. Razmislite i sami, mada sam siguran da već imate odgovor - da li ćete prihvatiti Saturnove instrukcije, steći nova i važna životna iskustva i bezbedno stići na drugu obalu ili ćete na Saturna gledati kao na đavola koji je tu da vas muči i nabeđuje da ste nešto dužni Univerzumu koji vas je stvorio? Zapravo, svi smo sebi samome dužni da se ponašamo zrelo i odgovorno i da iznedrimo iz sebe ono što će nam omogućiti da prevaziđemo sopstvene granice. Samo tako smo bliži da budemo ostvareni ljudi, a ne večiti gubitnici.


Нема коментара:

Постави коментар