Translate

недеља, 16. децембар 2012.

Praznici svetlosti



Kada govorimo o prirodnom horoskopu opisujemo krug koji naša planeta Zemlja obiđe oko Sunca, a koji vremenski iznosi godinu dana. Horoskop, kao što mu i poreklo naziva znači, pokazuje vreme i raspored energija u vremenu i prostoru. U jednoj godini naša planeta zauzima različite položaje u odnosu na Sunce. Gledano sa jedne tačke na Zemlji, nama se čini da se Sunce kreće i da je u jednom delu godine niže na nebu, a u drugom delu godine ga vidimo na višoj putanji po nebu. Ono što primećujemo posmatrajući različite položaje Sunca u odnosu na tačku sa koje posmatramo, jeste da se sa menjanjem položaja Sunca menja i temperatura u našem okruženju. Na taj način smo ustanovili promene godišnjih doba i sastavili sistem Tropskog horoskopa.








Smene godišnjih doba dele tropski horoskop na četiri jednaka dela i predstavljaju osnovne stanice Sunca u tekućoj godini. Prva stanica Sunca je prolećna ravnodnevica kojom i počinje prirodna godina. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu. Dan i noć su jednake dužine. Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na Zemljin ekvator. Druga stanica Sunca je kada Sunce gleda pravo u severni povratnik, što je najviša paralela do koje Sunce dolazi i kada se nalazi u najvišoj tački na nebu severne Zemljine polulopte. Taj dan se zove letnja dugodnevnica. Tada je dan najduži u godini, a noć najkraca. Počinje leto. Treća stanica Sunca je jesenja ravnodnevica, kada su dan i noć opet jednake dužine i kada počinje jesen. Četvrta stanica Sunca je kada se Sunce nalazi ispod ekvatora u najnižoj tacki i njegovi zraci padaju pod pravim uglom na zimski povratnik i tada počinje godišnje doba zima. Noć je najduža u godini, a dan najkraći. Taj dan nazivamo zimskom kratkodnevicom. U prirodnom horoskopu, četiri godišnja doba započinju sa četriri kardinalna znaka: Ovnom, Rakom, Vagom i Jarcem. U astrologiji mi koristimo jezik simbola. Poznato je da jedan simbol u sebi objedinjuje razna srodna značenja. Kardinalni znaci simbolizuju nešto što upravo započinje. To što je započelo ima svoj rast i u jednom trenutku dostiže svoj vrhunac. Taj vrhunac je simbolizovan da četriri fiksna znaka, a to su Bik, Lav, Škorpion i Vodolija. Ovi znaci simbolično predstavljauu četiri godišnja doba na svom vrhuncu. Kada nešto dostigne svoj vrhunac, onda je prirodno da energija počinje da opada i da se jedan ciklus završava da bi odmah potom započeo novi. Opadanje je opisano simbolikom četiri promenljiva znaka a to su: Blizanci, Devica, Strelac i Ribe. To je upravo ono što su naši preci opazili da se ponavlja u pravilnim razmacima iz godine u godinu. Sunce su smatrali izvorom života, čak su mu davali epitet božanstva i slavili su dane kada je Sunce zauzimalo određene stanice u toku jedne godine.






Najbliža našoj kulturi po pitanju slavljenja praznika svetlosti je stara Kelstka civilizacija. Stari Kelti su imali četriri velika i čeriti mala praznika svetlosti. Četiri velika praznika su slavila same početke četiri godišnjih doba, a četiri mala praznika su slavila vrhunce četiri godišnja doba. Gledano iz astrološke perspektive, kroz sistem tropskog horoskopa, znamo da godišnja doba počinju kada Sunce dođe na nulti stepen kardinalnih znakova. Samim tim, jasno je da se vrhunac svakog godišnjeg doba dešava kada Sunce dođe na 15-ti stepen ili tačno na sredinu svakog fiksnog znaka. Naši preci su na osnovu tih osam stanica Sunca u tekućoj godili pratili prirodne promene klime u svom okruženju i na osnovu toga su znali kada je došlo vreme za setvu i žetvu i ostale radnje koje su se ticale poljoprivrede, lova ribolova i svakodnevnih aktivnosti. Po čemu je značajno ovih osam stanica Sunca?











U ovoj godini, ako uzmemo za početak prirodne godine početak prolaća 2012. ovih osam stanica Sunca se dešavaju sledećim datumima po zvaničnom kalendaru: - 20.03. početak proleća, Sunce na 0 stepenu znaka Ovna, prvi veliki praznik svetlosti, u Keltskoj tradiciji "Ostara". Osim jednakog trajanja dana i noći, započinju topliji dani i priroda počinje da se budi. Seme klija, drveće pupi i lista. - 05.05. vrhunac proleća, Sunce na 15-tom stepenu znaka Bika, prvi mali praznik svetlosti, u Keltskoj tradiciji "Beltane". Obdanica postaje vidno duža od noći, što su naši preci tumačili kao pobedu svetlosti nad mrakom. Priroda cveta, sve je više polena u vazduhu i biljke se oprašuju. - 21.06. početak leta, Sunce na 0 stepenu znaka raka, drugi veliki praznik svetlosti, u Keltskoj tradiciji "Litha". Svetlost je na svom vrhuncu jer je najduži dan i najkraća noć. Biljke su oplođene i zrele da daju plodove. - 07.08. vrhunac leta, Sunce na 15-tom stepenu znaka Lava, drugi mali praznik svetlosti, u Keltskoj tradiciji "Lammas". Toplota dostiže svoj vrhunac. Dani su najtopliji u godini i sve više biljaka počinju da daju zrele plodove. - 22.09. početak jeseni, Sunce na 0 stepenu znaka Vage, treći veliki praznik svetlosti, u Keltskoj tradiciji "Mabon". Ponovo jednako trajanje dana i noći. Počinje period velike žetve, kada se ubire najviše plodova koji počinju da se pripremaju i skladište za zimske dane. - 07.11. vrhunac jeseni, Sunce na 15-tom stepenu znaka Škorpiona, treći mali praznik svetlosti, u Keltskoj tradiciji "Samhain". Dani postaju vidno kraći, a noći duže, što su naši preci tumačili kao pobedu tame nad svetlom. Zadnja žetva je obavljena, lišće opada, biljke venu i temperature su znatno niže. Započinje hladni temperaturni period. Potrebno je da se grejemo. - 21.12. početak zime, Sunce na 0 stepenu znaka Jarca, četvrti veliki praznik svetlosti, u Keltskoj tradiciji "Yule Lore". Tama je na svom vrhuncu jer je tog dana najduža noć i najkraća obdanica. - 03.02. vrhunac zime, Sunce na 15-tom stepenu znaka Vodolije, četvrti mali praznik svetlosti, u Keltskoj tradiciji "Imbolc". Hladnoća dostiže svoj vrhunac, a priroda miruje.
 







Danas je upravo 5.05. i Sunce dolazi na 15-ti stepen znaka Bika što označava vrhunac proleća. U nekim člancima koji se bave teorijama zavere se ovaj praznik svetlosti povezuje sa seksualnim orgijama, ritualnim žrtvovanjima-ubistvima i sličnim iskrivljenim tvorevinama ljudskog uma. Iz onoga što sam do sada izložio verujem da je jasno koje je izvorno značenje ovih praznika svetlosti i da to nema nikakve veze sa pojavama kao što je satanizam, orgijanje i slično. Naši preci su imali tokom ovih slavlja simbolične rituale koji su bili daleko od onoga što se pominje u negativnom kontekstu u pojedinim savremenim tekstovima koji se bave ovom i sličnom tematikom. Poznato je da su za vreme setve pevali molitvene pesme i pri tome izlivali u rupu posebno iskopanu na zemljištu vodu, mleko i latice cveća, kako bi polje što bolje rodilo. Takođe je poznato da su na kraju žetve pravili veliku figuru od slame koja je predstavljala sile tame pa su je spaljivali na sred polja kako bi zima bila blaža. Kada smo kao čovečanstvo bili povezani sa prirodom, osećali smo impulse prirode i sledili smo ih. Samim tim na svetu nije bilo toliko neuravnoteženosti kao u današnje doba i toliko devijacija u ponašanju ljudi. Seksualni tabui su u današnje vreme u većini ljudi duboko potisnuli našu istinsku prirodu, pa zato u ovom kontekstu mnogi vide upravo orgijanje, a to za sobom povlači i mogućnost manipulacije. Jednostavne i potpuno prirodne stvari postaju prikrivene velom tajanstvenosti i pominju se razna imena nekakvih drevnih božanstava i savremenih tajnih društava. To sve govori o jednom velikom neznanju i velikoj otcepljenosti čoveka od svoje istinske prirode i od prirode koja ga okružuje. Potrebno je samo postavljati prava pitanja, istraživati, spoznavati. Jednostranost i podeljenost na "mi dobri" i "oni loši" je uzrok neznanju.










Govoreći astrološkim jezikom simbola, četiri velike stanice Sunca možemo uporediti i povezati sa dnevnim i mesečnim dešavanjima. Tokom jednog dana, mi imamo izlazak Sunca, što predstavlja početak obdanice. Sunce se uspinje i stiže na najvišu tačku na nebu, što predstavlja vrhunac obdanice. Nakon toga, Sunce počinje da opada i zalazi, pa započinje noć. Sasvim jasna simbolika početka, vrhunca i kraja. Ista je i simbolika noći. Kad Sunce zađe, počinje noć. Kada je Sunce na najnižoj tački ispod horizonta imamo vrhunac noći i onda noć opada i nestaje novim izlaskom Sunca kada počinje nova obdanica.



Kada posmatramo period od mesec dana, poslužićemo se Mesečevim menama. Kada se Sunce i Mesec nađu u konjunkciji, to je trenutak kada se Sunce, Mesec i Zemlja poravnaju u istoj liniji i kada je Mesec između Zemlje i Sunca. To tumačimo kao početak Mesečevog ciklusa i to je period kada je najbolje započeti nešto novo. Mesec je tada moguće videti sledećih večeri po zalasku Sunca na zapadnom delu neba, kao tanki srp na nebu. U sledećih sedam dana Mesec postepeno dolazi u položaj u kojem ga u odnosu na Sunce vidimo pod pravim uglom i tada vidimo osvetljenu desnu polovinu, jer je tom stranom okrenut prema Suncu i to je tzv. prva četvrt. Posle toga, njegova se osvetljena strana povećava svakim danom dok se ne nađe na suprotnoj strani Sunca, 14.5 dana od mladog Meseca. Tada je potpuno osvetljena strana prema nama i tu pojavu nazivamo puni Mesec. Tada mesec izlazi u trenutku kada Sunce zalazi, možemo ga videti celu noć, i potom zalazi pri izlasku Sunca. Zatim se osvetljena strana postupno smanjuje i pri tome se Mesec i dalje pomera prema istoku, tako da ga vidimo svaki dan da izlazi posle zalaka Sunca sve kasnije i kasnije. Kad se smanji tačno na polovinu onda je to faza koju nazivamo poslednja četvrt. Tada Mesec izlazi u ponoć, i vidimo ga do izlaska Sunca, kada je visoko na nebu jer obrazuje prav ugao sa Suncem. Mesec se potom ponovno prividno približava Suncu, sve je manje vidljiv, gubi se u odsjaju Sunca i nakon 29,5 dana se ponovo vraća u položaj gde započinje novi ciklus faza kao mladi Mesec. I ovde vidimo simboliku početka - mlad mesec, vrhunca - pun Mesec i kraja - poslednja mesečeva četvrt. Upravljajući se po ovoj simbolici, četiri velike stanice Sunca možemo uporediti sa mladim Mesecom, a četiri male stanice Sunca možemo uporediti sa punim Mesecom.
 





Ono što je zanimljiva pojava za ovaj period u godini, upravo kada Sunce dolazi na 15. stepen znaka Bika i označava vrhunac proleća, Mesec se nalazi u perigeju, što znači da je u tački kada je najbliži Zemlji i biće pun. Zapravo egzaktno pun Mesec će biti na našim prostorima po lokalnom vremenu 6.05. u 5,34 časova izjutra, ali ćemo ga moći jasno videti u noći između 5. i 6. maja, jer će nebo biti vedro. Mesec će ove noći biti najbliži Zemlji u poslednjih 19 godina. Zbog ove pojave Mesec će našim očima delovati veći i sjaniji nego obično.



Kada posmatramo astrološku kartu napravljenu za trenutak punog Meseca nad našim prostorima, vidimo da horoskop počinje na 19-tom stepenu znaka Bika i da je Sunce upravo izašlo, jer se nalazi na gornjoj polovini horoskopa i na 16-tom stepenu Bika. Sunce je u konjunkciji sa Jupiterom, što pojačava simboliku plodnosti. Sam Jupiter je najbliži ascendentu. Dispozitor Suncu i Jupiteru i ujedno i vladar ovog horoskopa je Venera koja se nalazi u drugoj kući, gde simbolizuje materijalizaciju i ostvarenje. Drugo što se lako primećuje je opozicija Merkura i Saturna koju upravo ova Venera harmonizuje praveći sekstil na Merkur i trigon na Saturn. Kad posmatramo Mesec s druge strane, on se nalazi u znalu Škorpiona, što je znak gde je Mesec u padu, ali kada psmatramo oba njegova dispozitora - Mars i Pluton, oni se međusobno nalaze u trigonu. Mesec i Sunce vladaju upravo četvrtom i petom kućom ovog horoskopa i podstiču na kreativnost. Mada se u prvo vreme možete osećati emocionalno uznemireni, pod pritiskom, pa čak i dekoncentrisani, bićete u mogućnosti da nešto što je bilo potisnuto u podsvesti izvučete na površinu i dođete do plodnih uvida koji će vam pomoći da svoju energiju preusmerite u kreativnost koja će uroditi plodom. Na emotivnom polju ćete biti u mogućnosti da kroz razumevanje sopstvenih emocionalnih previranja uspostavite ravnotežu i sklad u odnosima sa voljenom osobom, osobama iz bližeg okruženja, kao i sa članovima svoje porodice. Bićete u mogućnosti i da na drugačiji način postavite svoje životne ciljeve.
 





Tokom ovog dana 5.05. i noći, prijao bi vam kontakt sa prirodom, kao i društvo voljene osobe. Ako ste u prilici, izađite zajedno u prirodu, skupite cveće i ukrasite svoj dom. Umesite kolače zaslađene medom. Otvorite se ka energijama prirode i osetite ih koliko god možete. Pri tome budite spremni na to da mogu neke potisnute emocije ili sećanja odjednom da isplivaju i da vas iznenade: Prihvatite ih kao šansu da ostvarite kvalitetnu promenu. One nisu tu da bi vam predstavljale prepreku. Sve što vam se bude dešavalo narednih dana prihvatite kao šansu za nešto bolje i kvalitetnije. Iskoristite ta osećanja, bilo da su radosna i lepršava, bilo da su bolna i teška, kao energiju koja će vas usmeriti ka buđenju vaše kreativnosti i veštine da dovodite sebe i svoj život u ravnotežu, da konkretizujete nešto što ste zamislili, želeli, planirali. Priroda je uvek na vašoj strani. Univerzum se uvek stara da omogući napredak i bolji kvalitet. Od danas dani vidno postaju duži, a noći kraće, što je simbolično prevaga svetlosti nad tamom. Otvorite se jedni ka drugima i ispoljite ljubav onako kako to najbolje umete. Kroz lepe reči upućene nekoj dragoj osobi, kroz osmeh, igru, pesmu. I vođenje ljubavi je u redu ako pri tome ne zloupotrebljavamo seksualnost. Prihvatite sopstvenu prirodu, prihvatite prirodu vaših najbližih, prihvatite vibracije majke prirode. Slušajte kako priroda vibrira i pridužite se igri.



Нема коментара:

Постави коментар