Translate

недеља, 16. децембар 2012.

Ples ljubavi i kreativnosti



Venera dolazi u susret Suncu. Događaj koji se ponavlja u ciklusu od osam godina, koji se zove sinodički ciklus Venere. U tom ciklusu Venera bude pet puta retrogradna i svaki put kada je retrogradna napravi inferiornu konjunkciju sa Suncem, a to je slučaj kada se Sunce, Venera i Zemlja nađu poravnati u istoj liniji. To možemo uporediti sa pojavom mladog Meseca, pa bi u slučaju Venere to moglo da se nazove i "mladom Venerom", a ta pojava se dešava samo kada je Venera u retrogradnom hodu. Venerin sinodički ciklus iznosi 584 dana koliko je potrebno od jedne konjunkcije retrogradne Venere sa Suncem do sledeće. Zapravo, stvarna prosečna dužina Venerinog sinodičkog ciklusa je 583,92 dana, a to je 0,008 dana manje od 584 dana. Taj iznos u 65 Venerinih ciklusa naraste na 5,2 dana, pa je na svakih 104 godina potrebno uneti tu korekciju.



Konjunkcije retrogradne Venere sa Suncem se u krugu horoskopa dešavaju na svakih 215 stepeni na sledeći način: 6.06.2012. Venera pravi konjunkciju sa Suncem na 15. stepenu znaka Blizanaca. Sledeću konjunkciju će imati na 21. stepenu Jarca, zatim na 22. stepenu Lava, pa na 4. stepenu Ovna, na 3. stepenu Škorpiona i konačno se nakon 8 godina, 3.06.2020. vraća u znak Blizanaca gde pravi konjunkciju sa Suncem na 13. stepenu Blizanaca. Kada te tačke spajamo linijama na astrološkoj karti, dobijamo figuru zvanu pentagram, petokraku zvezdu. Pet Venerinih ciklusa (2920 dana) odgovara periodu od osam zemaljskih ciklusa, odnosno osam godina (2920 : 365 = 8 godina).



U astrološkom smislu, ovih pet susreta Venere i Sunca u ciklusu od osam godina predstavljaju period razvoja kvaliteta naše čulnosti i iznad svega ukazuju na razvoj naše kreativnosti. Naša kreativna energija izvire iz naše sposobnosti da se sa srećom i radošću predajemo stvaranju onoga što zamislimo. Kada završimo svoju kreaciju, neophodno je da sva naša čula, ovde mislim na naših pet fizičkih čula, budu potpuno ispunjena tom kreacijom. Samo pod tim uslovom se naša kreativna energija multiplicira i postaje kvalitetnija. Ako nismo zadovoljni krajnjim ishodom onoga što smo dobili kao rezultat našeg kreativnog procesa, potrebno je da popravimo ono što nam se ne sviđa sve dok svih naših pet čula ne bude sasvim ispunjeno. Na primer, zamislite kako ste uzeli papir i bojice i nacrtali jedan jednostavan cvet. Gledate taj cvet i osećate kako taj crtež nije baš u celosti onakav kakav biste želeli da izgleda. Ako kažete da ste delimično zadovoljni i ostavite to tako, ostaćete zapravo u energetskom toku nezadovoljstva koji će vas usporavati u daljim ostvarenjima. Bilo kakvo osrednje, delimično, nepotpuno zadovoljstvo je zapravo nezadovoljstvo. Vi niste radosni i ispunjeni. Svo vreme imate osećaj kako nešto nedostaje. Znam da ćete reći kako ništa ne može da bude savršeno. Ali niko od vas ne očekuje savršenstvo. Ono što Univerzum želi od svih nas je da budemo zadovoljni. Ne postoji savršeno zadovoljstvo. Zadovoljstvo ili jeste ili nije. Nema delimičnog zadovoljstva. Da li razumete? Prema tome, ako imate utisak da na vašem crtežu koji sam malopre pomenuo nešto nedostaje da biste bili zadovoljni, onda radite na njemu sve dok ne dođete u stanje stvarnog zadovoljstva i ne kažete sebi - "To je to!" Vremena da dođete do potpunog ostvarenja imate dovoljno. Venerin ciklus traje osam godina. Dovoljno vremena da usavršimo svoju veštinu, svoju kreativnost i da ostvarimo stvarno zadovoljstvo učinjenim. Ako bilo šta počenete da radite iz osećanja želje da upravo to radite i ako to činite sa zadovoljstvom, onda će i krajnji ishod biti zadovoljstvo. Ali ako se u nešto upustite nezadovoljni jer smatrate da ste na to naterani, da to nije ono što želite, što vas ispunjava i čini zadovoljnim, onda će i rezultat toga biti nezadovoljstvo. I to nezadovoljstvo će u vama sve više i više rasti i iscrpljivati vas.



Kako da usavršimo svoju kreativnost i veštinu, kako da stvorimo željeno zadovoljstvo? Tome nas upravo uči Venera u svojih pet susreta sa Suncem u osmogodišnjem ciklusu. Da razmotrimo kako se odvijao prethodni ciklus koji je počeo pre osam godina, 2004. Venera i Sunce su se našli na 17. stepenu Blizanaca. Tada se dogodio fenomen da je Venera sa Zemlje mogla da se vidi kako prelazi preko Sunčevog diska i to će biti moguće videti ponovo sada, 2012. a nakon toga će biti potrebno da prođe čitavih 105 godina, jer će naredni prelazak Venere preko Sunčevog diska moći da se vidi tek 2117. godine. Blizanci pripadaju elementu vazduha i predstavljaju ideju, plan, skicu. Kada smo na početku kreativnog procesa onda možemo da se igramo kao što to Blizanci i vole da rade. Ne moramo čak ni da imamo potpuno jasnu sliku onoga što hoćemo da postignemo. Pravimo samo osnovnu skicu, konture. Osim ciklusa kreativnosti, u simbolici susreta Venere i Sunca možemo opisati i ciklus ljubavi, emotivne veze. Krenuvši od Blizanaca, opet imamo ideju o ljubavi, susret sa voljenom osobom i još uvek nejasnu ideju šta stvarno hoćemo jedno od drugog. Pa se u početku igramo, zaljubljujemo se, ali smo svo vreme na površini, što je i prirodno jer smo na samom početku ljubavne veze. Pa tako pravimo tek skicu toga, ali kao i svi Blizanci, pri tome se i ludo zabavljamo. Sve nam je lako i lepršavo. I dvoje nas je u toj igri... dvoje zaljubljenih, nestašnih, veselih, bezbrižnih. Mnogo pričamo, brbljamo i kreću prvi slatki i lepršavi poljupci. Uživamo da slušamo jedno drugo.



Sledeća stanica je u znaku Jarca. Element zemlje. U kreativnom procesu smo skicu već počeli da oblikujemo na materijalnom nivou. Nabavili smo konkretno materijal koji nam je potreban, odredili smo pravila koja ćemo koristiti u procesu kreativnosti. Odredili smo teren na kome kreiramo, granice, znamo kog oblika to treba da bude, koliko materijala možemo da utrošimo... Upustili smo se u kreativni proces vrlo promišljeno i ozbiljno. Kao što to svaki Jarac čini. Na polju ljubavi je prestala početna zaljubljenost i bezbrižnost i počeli smo našu emotivnu vezu da shvatamo ozbiljno. Počeli smo da brinemo... osećamo već i strahove... šta ako nešto krene naopako? šta ako me ostavi? I počinjemo da postavljamo pravila igre u ljubavnoj vezi, granice, tražimo i očekujemo vernost, stabilnost... počeli smo našu emotivnu vezu da učvršćujemo. U tome smo vrlo ozbiljni i vidimo jasan cilj, a to je da postignemo uspeh, da budemo srećni zajedno. Sve više se osećamo dodirom.



Nakon Jarca stižemo do Lava. Nalazimo se u vatrenom elementu. U kreativnom procesu dajemo sve od sebe i nastojimo da naš rad, naš kreativni proces bude zapažen i pohvaljen, kako bismo mogli da utvrdimo da li napredujemo. Upravljamo kreativnim procesom tako što unosimo sebe, svoju suštinu u to što kreiramo. Doživljavamo pravu svrhu sopstvene kreacije. Naša energija koju unosimo ovde je na vrhuncu. Jasno vidimo šta hoćemo da postignemo. U emotivnoj vezi nastojimo da očaramo voljenu osobu i da nas naša ljubav vidi u najboljem svetlu. Dolazimo do prelomne tačke u ljubavnoj igri. Naše Ja dolazi u vrlo jak dodir sa partnerovim Ja. Hoćemo li uspeti da našu vezu doživimo kao celovitu i da poštujemo partnera kao što poštujemo sebe ili će naše osobine ličnosti početi da se sudaraju sa partnerovim? Ako popustimo egoizmu kako ćemo održati zadovoljstvo? Ako izgubimo svoje Ja popuštajući partnerovom egoizmu, kako ćemo očuvati zadovoljstvo?




Sledeća stanica je u znaku Ovna. Opet vatreni znak. U kreativnom procesu smo najaktivniji i sve što nam je bitno je da što pre stignemo do cilja. Čini nam se da nemamo vremena. Takmičimo se... imamo utisak da će nas neko preteći, da će bolje to uraditi od nas. Svesni smo mogućnosti poraza, neuspeha. Ponašamo se impulsivno. Ipak smo na teritoriji Ovna. U isto vreme smo i svesni prioriteta i jasno smo usmereni, precizni. Šta se dešava u ljubavnoj vezi? Ako smo u prethodnom koraku otišli u egoizam, ovde će naše i partnerove razlike doći do vrhunca. Impulsivne reakcije i konflikti preuzimaju primat. Ako smo očuvali celovitost i sklad naše veze, sve brže i brže idemo u susret jedno drugome. Žudnja da se konačno spojimo u krajnjem ostvarenju naše ljubavi je sve jača i jača. Poznajemo se po mirisu.


Peta stanica dešava se u znaku Škorpiona. Element vode. U kreativnom procesu smo obavili završne radove i stigli do konačne forme. Ovde dobijamo pravi ukus kreacije, tj. ljubavi. Posmatramo svoju kreaciju i uviđamo greške, nedostatke, ako postoje. Spoznajemo zadovoljstvo ili nedostatak zadovoljstva. Ako postoje nedostaci, Škorpion nam pruža mogućnost da ispravimo greške sve dok ne budemo zadovoljni. Ili ako to ne učinimo, sami smo odbacili zadovoljstvo. U tom slučaju nas obuzima gorčina, osećamo se neuspešno i često upadamo u igru traženja dežurnog krivca i viđenja nepravde i svih mogućih negativnosti. Zaboravljamo da je jedino mesto gde možemo da nađemo zadovoljstvo uvek u nama samima. U ljubavnoj priči se suočavamo sa svim pogrešnim koracima u igri ako ih je bilo. Naravno, ako smo na ključnom mestu popustili svojim slabostima, ovde već dolazimo do netrpeljivosti prema partneru, često i do mržnje. Znamo već čemu to vodi i kakav je kraj. Odbacujemo jedno drugoga i nema nam pomoći. Duboko smo nesrećni. I pored toga, još uvek postoji nada. Znak Škorpiona nam uvek pruža šansu da ispravimo greške. Čak i kad sve to deluje beznadežno. Moguće je. Samo ako se setimo da smo krenuli ka zadovoljstvu. Da smo svo vreme tražili zadovoljstvo i sreću. Da nam je potrebna ljubav. Ali ako smo uz put izgubili veru i ako ne verujemo da ljubav sve može da izleči i popravi, opet nam nema pomoći. S druge strane, ako smo našu ljubavnu priču živeli svo vreme zadovoljno i srećno, onda ovde dobijamo nagradu i postajemo jedno sa našim partnerom. Spoznajemo pravu ljubav koja je iznad prostora i vremena. Baš kao što je mitološki Had spoznao Persefonu.


U zavisnosti od toga da li smo sve što smo činili, u svim fazama činili iz osećanja zadovoljstva ili nismo, takav rezultat ćemo i dobiti. Priču ovu ću završiti srećno jer to činim iz osećanja zadovoljstva kao što sam je svo vreme i pisao. Zato pustimo sada neuspeh, nezadovoljstvo, bilo šta što negira sreću. Recimo da smo sve ove faze susreta Venere i Sunca, ceo Venerin osmogodišnji ciklus prešli najbolje kako smo umeli i da smo na kraju dobili zadovoljstvo, sreću i ljubav. Zapravo, još nismo završili ceo ciklus. Ostalo nam je još malo puta da pređemo. Od Škorpiona do Blizanaca. Kako smo sada zadovoljni jer nam je Venera pokazala put kreacije i ljubavi, ostaka puta ćemo da uživamo prepušteni zadovoljstvu i voljenoj osobi. I tako ćemo zaokružiti ovaj ciklus. Evo, Venera još malo, dok ovo pišem, prelazi preko Sunčevog diska. Još nekih sat i nešto vremena. Prepustimo se zadovoljstvu i zaokružimo uz pomoć Venere i Sunca ovaj krug. Sa velikim zadovoljstvom tako ulazimo u novi krug gde na naša kreativnost i moć ljubavi uvećavaju i dobijaju šansu da budu još kvalitetniji. Mi sami da budemo bolji i kvalitetniji. Jer vredni ljubavi jesmo. Pozdravimo zato spoj Venere i Sunca i spoznajmo našu istinsku suštinu. Neka bude ljubav. Neka bude svetlost.






Нема коментара:

Постави коментар