Translate

субота, 22. децембар 2012.

Mars u Strelcu



Mars svoj ciklus počinje iz znaka Raka gde se nalazi u svojoj semenoj formi ili u padu. Na svom putu do zrelosti koju dostiže u znaku Jarca, ulaskom u Strelca koji prethodi Jarcu, Mars integriše svoja prethodno razvijena iskustva koja je sakupio prolaskom kroz prethodnih pet znakova (Od Raka do Škorpiona). U znaku Strelca Mars usavršava svoju veštinu, svoju simboliku i uči se onome što mu u njegovom osnovnom značenju nedostaje, a to je ležernost i opuštenost, širina duha, što su kvaliteti Strelca. Mars je po prirodi napet, uvek spreman za akciju, nestrpljiv, nagao. U znaku Strelca on profinjuje svoje kvalitete time što uči kako se gađanje iz luka ne uvežbava samo zato da bi se pogodila meta, a mačem se ne zamahuje samo zato da bi se neprijatelj oborio. Da bi neko mogao da postane pravi majstor gađanja iz luka Marsu nije dovoljno samo čisto tehničko znanje. Sve potrebne tehnike je već savladao u prethodnom znaku, Škorpionu. U Strelcu ga čeka usavršavanje i izgrađivanje veštine koja prevazilazi tehničko znanje. U slučaju gađanja iz luka to znači da strelac (Mars)  i njegovo oružje, u ovoj simbolici luk i strela, više nisu dve odvojene stvari, već je na Marsu da nauči da svoje oružje koristi kao produžetak sebe samog, da strelac i njegov luk i strela postanu jedno.



Ako malo bolje razmislite o ovoj simbolici, zaključićete već iz sopstvenog iskustva da kada razvijate bilo koju veštinu, ili da odredimo konkretno kroz simboliku Marsa i Strelca, kada počnete da trenirate bilo koju sportsku veštinu koja osim korišćenja vašeg tela uključuje i rukovanje nekim sportskim rekvizitom (luk i strela, koplje, disk, motka, snajper, lopta, teniski reket i sl.), prvo morate da savladate osnovne pokrete svojim telom, a zatim i tehniku rukovanja rekvizitom koji u vašoj sportskoj disciplini koristite. Ali ako želite da se probijete u krug vrhunskih sportista, onda shvatate da koliko god trenirali i usavršavali svoju tehničku pripremljenost, i dalje ne postižete rezultate koji bi vam omogućili status vrhunskog sportiste. Zašto je to tako? Upravo zato što svo vreme doživljavate sebe odvojeno od rekvizita koji koristite. Pri tome razmišljate o svakom vašem pokretu i najviše pažnje obraćate tome da savršeno tehnički izvodite pokrete, a to je ono što vam onemogućuje da prevaziđete sopstvene granice. To čini razliku između prosečnog i vrhunskog sportiste. Vrhunski sportista ne razmišlja o tehnici. On unosi sebe u igru i u potpunosti se prepušta svakom svom pokretu, pretvara se u pokret. Uzmimo na primer vrhunskog tenisera. On, njegov reket i loptica su jedno. On uopšte nije svestan ni reketa ni loptice. Tokom igre, on se svakim svojim pokretom "pretvara" u onu lopticu i zato postiže vrhunske rezultate. Ovo sve što sam vam opisao je analogno simbolici znaka Strelca, jer je to onaj deo prirodnog horoskopa gde započinjemo da nadograđujemo svoju telesnost, a nadogradnja telesnosti je ulazak u polje umetnosti i duhovnosti. Dalji korak ka potpunom razvoju individue. Prateći ovu simboliku, možemo razumeti da Mars u Strelcu uči o značenju poslovice: "Boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka." Isto tako, Mars u Strelcu počinje da shvata pravo značenje izreke: "U zdravom telu zdrav duh", jer nakon što je svoje telo usavršio i načinio potpuno zdravim u Škorpionu, u Strelcu je došao red i na izgradnju zdravog duha. Sada vam je verovatno jasna i sama simbolika znaka Strelca predstavljenog kentaurom, mitskim bićem koje je ima ljudski gornji deo tela, a u donjem životinjski, jer to sibolički predstavlja spoj tela i duha. Samo tako imamo svesno biće koje je sposobno da se uzdigne iznad animalne prirode.



Većina osoba koje u svom natalnom horoskopu imaju Mars u Strelcu je sklona avanturizmu. Iz razloga što u sebi osećaju potrebu da prevaziđu sopstvene granice. Zbog toga su večiti putnici, privlače ih daljine, pa se otiskuju daleko na mesta gde se suočavaju sa većim životnim izazovima u odnosu na one koje im pruža mesto njihovog rođenja. Svaki cilj koji sebi postave doživljavaju kao životnu avanturu. Posebno ih privlače mesta gde mogu susresti divlje životinje, jer to odgovara njihovoj prirodi. Lov je nekada davno bio osnovno zanimanje majstora sa lukom i strelom, a danas to mogu biti i naučnici koji odlaze u divljinu da bi proučavali život životinja, a koji umesto luka i strele koriste kamere i foto-aparat.



Znak Strelca je mesto gde se svaki prosečan Mars ne snalazi dobro i nije mu lako da uči lekciju koju mu Strelac zadaje. Znamo da je Mars prilično telesna simbolika, vrlo okrenut sebi samom, a u Strelcu mora da prevaziđe sopstvene granice, zapravo sam sebi je najveći protivnik, jer upravo sebe samog mora da pobedi. To će biti ono što će mu omogućiti da sa pozitivnom ocenom prođe ovu lekciju u svom prirodnom ciklusu. Svaki prosečan čovek koji je fizički zdrav, može ovladati nekom sportskom veštinom tako što je praktikovati telesne vežbe, ali prava umetnost, nadogradnja, ono što će mu omogućiti da zauzme viši položaj je ono što izvire upravo iz duhovnih vežbi (Strelac). To je ono što profinjuje prirodu Marsa. On mora da shvati dobro poznatu činjenicu da ako je struna previše zategnuta, onda će da pukne, a ako je previše opuštena, strela neće moći da se odapne. I zato je Marsu ovde neophodno da se nauči ležernosti i opuštenosti, ali ne u smislu lenjosti i nemarnosti, već upravo u cilju nalaženja osećaja koji će mu omogućiti da uvek bude u svojoj optimalnoj ravnoteži u skladu sa sopstvenom prirodom - da uvek bude spreman za akciju osećajući sopstvenu energiju i koristeći je na najbolji mogući način. Tako će naučiti da ne gubi ni kvant svoje energije. Prosečan čovek ovo teško nauči, jer priznaćete, svi smo mi ili previše napeti ili previše opušteni. Retko ćete videti nekoga u stvarnoj energetskoj ravnoteži. Upravo to je simbolika koju bi trebali da pratimo dok Mars prolazi kroz znak Strelca. Prema tome, Mars u Strelcu nas uči da profinimo i nadogradimo svoju veštinu u onome čime se u životu bavimo profesionalno ili amaterski, bez obzira o kojoj oblasti je reč. Ako se bavite nekim zanatom, potrudite se da naučite da budete jedno sa svojim alatom kako biste postali pravi majstori svog zanata. Ako se bavite nekom vrstom intelektualnog rada, prestanite da naprežete svoj mozak razmišljanjem o tehničkim detaljima, jer vi ih svakako već dobro poznajete. Umesto toga unesite celog sebe u proces svog rada, jer vi sami jeste taj proces. To je ono što će vam omogućiti bolju efikasnost i bolje rezultate. Sa ulaskom Marsa u znak Strelca ušli smo u onaj deo ove godine gde su nam otvorene mogućnosti da usavršimo svoju veštinu i postignemo bolje rezultate u onome u čemu želimo.



Šta nam donosi Mars dok bude prolazio kroz znak Strelca? Horoskop Marsovog ulaska u Strelca počinje u Devici, a Merkur kao predstavnik se nalazi u dobrom položaju, u konjunkciji sa Saturnom i velikom trigonu sa Mesecom i Neptunom. Kada uzmemo u obzir da veliki trigon povezuje planete koje se nalaze u vodenim znacima i da povezuje značenje 2, 6. i 10. kuće (Neptun je vrlo blizu vrhu 6. kuće, pa će njegovo značenje više da se odnosi na tu simboliku), onda nam to jasno govori da su nam otvoreni sjajni putevi da profinimo našu veštinu u polju materijalnih stvari. To ćemo postići tako što ćemo nekim vidom duhovnih vežbi nastojati da probudimo u sebi bolji osećaj za to kako obavljamo svoje dužnosti, zadatke i posao (10. kuća), da steknemo bolji osećaj za organizaciju, redosled, prioritete i detalje u onome što budemo radili (6.kuća) i samim tim bolji osećaj za rukovanje novcem i vrednostima (2.kuća). Mars je u t-kvadratu sa Venerom i Neptunom, pa će nam sve to u početku biti teško, zbunjujuće, čak na neki način i odbojno. Pojačaće se naši otpori, pa će oni koji po prirodi imaju sklonost ka nemarnosti biti još nemarniji i prepušteni okolnostima, a oni koji su po prirodi skloniji napetosti, biće još nervozniji i impulsivniji. Na sreću, Jupiter koji je Marsov dispozitor u ovom slučaju, pravi trigon sa Suncem i spaja prvu i devetu kuću tim aspektom, pa će nam pomoći da prevaziđemo početne nesigurnosti. Prema tome, slobodno se prepustite svom osećaju i budite jedno sa procesom koji obavljate u svrhu postizanja krajnjeg cilja. I videćete vrlo brzo kako vam postaje lakše i kako postižete bolje rezultate.


Нема коментара:

Постави коментар