Translate

субота, 15. децембар 2012.

Venerina ljubavna slagalica



Priča o susretima koji u nama bude iskonske dubine, koji nas navode da se osećamo čudno u današnje vreme kada nam se čini da nam se tlo izmiče ispod nogu, da je svet koji smo poznavali krenuo nekim drugim tokom, da gubimo kontrolu nad sobom jer nas obuzimaju emocije koje su jače od nas i koje nam diktiraju put kojim možda i ne bismo želeli da idemo, ali nam se čini da nemamo izbora, počinje u noći između subote i nedelje, 3. oktobra.
U 23 časova i 58 minuta, neposredno pred ponoć, susreli su se Venera i Mars na 12-tom stepenu znaka Škorpiona. To se dogodilo na onom delu horoskopa zvanom "Spaljeni put". Spaljeni put počinje na 15-tom stepenu Vage, a završava se na 15-tom stepenu Škorpiona. Sunce je na svom zalasku na početku spaljenog puta i dolazi na tačku svog potpunog pada na 19-tom stepenu Vage, kada nastupa noć i kada Saturn preuzima dalje glavnu ulogu od 20 stepena Vage što je tačka njegove egzaltacije. Dakle, prvo što imamo na spaljenom putu je smena dana i noći. Svetlost zamenjuje tama. Zatim se sve transformiše na 3-ćem stepenu Škorpiona, što je tačka pada Meseca i egzaltacije Plutona. Mesec koji stvara život, koji rađa i Pluton koji označava kraj života, koji je presonifikacija smrti. Pa eto, imamo na početku mrak, pa Plutona. Možda deluje malčice zloslutno? Ali da nastavimo dalje teritorijom spaljenog puta, jer sa druge strane Plutona ili smrti, započinje nov život, novi ciklus, stvaranje nečeg novog. Da bi nešto novo počelo da se stvara, neophodna je upravo ova transformacija. Jer početak noći nosi u sebi seme novog dana. I zato možemo spaljenji put nazvati mestom ključne transformacije u horoskopu, ali isto tako i mestom pročišćenja, jer je ovaj deo odgovoran i za reciklažu svake vrste. Upravo na ovom putu su se susreli Mars i Venera. Napravili su konjunkciju.
Obratite pažnju na to da Venera vlada znakom Bika, pa je samim tim u Škorpionu u izgonu. S druge strane, Mars je upravo ovde na svome. Vrlo jak i dubok. Škorpionski Mars. Vrlo blizak prirodi Plutona. Imamo ovde jakog Marsa i slabu Veneru. U ovom slučaju jak Mars maksimalno pojačava sve Venerine slabosti. Njenu urođenu ljubaznost, plemenitost i lepe manire potiskuju negativna osećanja poput mržnje, ogorčenosti, besa i nekontrolisanih strasti koje mogu da se nazovu i prljavim strastima, sve do već poznatih izliva ljubomore, posesivnosti i nestrpljenja. Velike frustracije pritiskaju Veneru u ovoj slici.
Ako posmatramo horoskop događaja, vidimo na priloženoj karti da su Venera i Mars napravili konjunkciju u petoj kući horoskopa, kući ljubavi, a vrh neba ili vrh desete kuće je u Ovnu kojim opet vlada Mars, pa to ukazuje da će ova konjunkcija imati uticaja na mundana dešavanja, ili na ono što će se dešavati na opštem planu. Naravno, karta je rađena za naše podneblje, pa važi na ovim prostorima. Konjunkcija se odigrala na 12-tom stepenu Škorpiona. U pojedinim astrološkim tekstovima se osa na 12 stepenu Bika i Škorpiona pominje i kao oblast privlačenja i odbijanja. Zaniljiva činjenica, s obzirom da Venera vlada jednim krajem te ose - Bikom, a Mars Škorpionom. I da se njih dvoje susreću u specifičnoj situaciji gde Mars deluje snažno i privlačno, a Venera slabo i odbojno. Prateći dalje simboliku ovog horoskopa, uočavamo da ova konjunkcija pravi kvadrat sa Mesecom u drugoj kući u znaku Lava. Venera u kvadratu sa Mesecom donosi nezadovoljstvo emotivnim vezama i emotivne povrede, a Mars u kvadratu sa Mesecom donosi probleme u domu. S obzirom da se kvadrat dešava od druge ka petoj kući ukazuje na mogućnost novčanih mahinacija i rizika koje se završavaju gubicima. Mesec je ujedno i vladar ascendenta. Na opštem planu nastupaju problemi materijalne prirode, jer je dispozitor Mesecu Sunce koje je u znaku svog pada, u Vagi. Uočavamo i veliki T-kvadrat - Pluton u kvadratu sa Merkurom i Uranom koji su međusobno u opoziciji, što će dovesti do nesporazuma, nerazumevanja između ljudi, suprotstavljenih stavova i mišljenja, što sve vodi u sukobe i svađu. Venera kao vladar četvrte i jedaneste kuće ukazuje na raspad porodica i raskide prijateljstava. Sve sami kvadrati i opozicije u ovom horoskopu. Kao da se nigde ne nazire rešenje. Sve deluje teško i vrlo pesimistički. Pa, kako naći izlaz iz ove situacije? Ima li ga uopšte? Konjunkcija Venere i Marsa pravi sumnjiv i vrlo slab sekstil sa osom Mesečevih čvorova. Može li to da pomogne? Možda, ali je i to slabo i nije sigurno. Situacija zaista deluje komplikovano, napeto i vrlo problematično. Mnogo toga je na kocki. Mnogo toga može loše da se završi. Kako naći izlaz? To je upravo ono pitanje koje je Venera postavila sebi. Zastala je i zamislila se. Shvatila je da ako krene dalje, sa sobom nosi seme razaranja koje će se na vrlo nezgodan način negde ispoljiti. I zato Venera preuzima drugačiju taktiku. Zaustavlja se na 13-tom stepenu Škorpiona i okreće se na suprotnu stranu. Kreće retrogradno.
Venera počinje svoj retrogradni hod 8. oktobra u 9 časova i 3 minuta po lokalnom vremenu. Na karti događaja vidimo da se Venera nalazi na ascendentu, što joj daje slučajno dostojanstvo i pomaže joj da nadvlada loš uticaj Marsa. S obzirom da joj je Mars blizu i da su i Mars i Venera u Škorpionu, Mars i dalje ima tendenciju da maksimalno pojača Venerine negativne osobine, ali kako ona dobija slučajno dostojanstvo svojim okretanjem od Marsa i skokom na ascendent, to je čini izuzetno jakom i pomaže joj da nadvlada frustracije i probleme u kojima se našla prethodnom postavkom kada je bila u egzaktnoj konjunkciji sa Marsom. U ovom horoskopu već imamo bolju sliku daljeg razvoja situacije. Pluton i dalje ima kvadrat sa Merkurom i Saturnom s jedne strane i sa Uranom s druge strane, ali nije više u T-kvadratu. Tenzije popuštaju. Naglasak je i dalje na finansijskim problemima, jer je Pluton ovde u drugoj kući i opet će biti aktuelne mahinacije s jedne strane, simbolizovano kvadratom iz druge na petu kuću, i obećanja nadležnih institucija s druge strane da će naći rešenje za izlazak iz krize s druge strane, simbolizovano kvadratom iz druge ka jedanestoj kući. Ipak, u jedanaestoj kući su Merkur i Saturn u konjunkciji u znaku Vage, pa će nadležne institucije ovoga puta ozbiljno poraditi na rešavanju finansijskih problema i neće sve ostati na pranim pričama i obećanjima. Venera ovde vlada jedanaestom i sedmom kućom, pa neće doći ni do raspada prijateljstava i brakova. Neke nesuglasice neće moći da se izbegnu, ali moći će i da se reše razumnim dijalogom. Vidimo i trigon Meseca sa Neptunom, gde je Neptun u četvrtoj kući, kući doma i porodice, pa neće doći ni do raspada porodica. Sada već možemo malo da odahnemo. Ipak neće biti katastrofalno kao što je na početku izgledalo. Samo zato što je Venera odlučila da popravi ono što ne valja. Svoju slabost je počela da koristi kao svoju snagu. To je ono čemu ona sve nas uči u ovom ciklusu. Oni koji budu shvatili ovu lekciju Venere imaće mnogo koristi i sasvim sigurno više sreće u budućnosti.
Ali, to nije sve. Stigli smo tek na polovinu naše priče. Da vidimo šta dalje radi Venera. Ona se okreće retrogradno i vraća se unazad duž spaljenog puta. Da bi se oslobodila frustracija koje je pritiskaju i da bi uspela da svoje slabosti iskoristi kao svoje najjače oružje u ovoj igri, ona traga za načinom da se pročisti i da pronađe uzrok koji je doveo u stanje slabosti. Uzrok je uvek negde u prošlosti, a retrogradno kretanje je simbolički vraćanje u prošlost. Zašto je Venera slaba i zbog toga frustrirana? Da li samo zato što je u znaku svog izgona, u Škorpionu? Šta nju toliko boli u Škorpionu? Možda činjenica da je duboko potisnula drugi deo svoje prirode, a to je priroda žene-ratnice, slobodne žene, žene koja nije vezana zavisnim odnosom od muškarca, niti je vezana bilo kojom drugom vrstom zavisničkog odnosa. Venera tu počinje da shvata da mora u ovom delu svog puta da se oslobodi svih vezanosti, da bude potpuno slobodna i da se osloni na sebe samu. Da mora da stvar uzme u svoje ruke. Da se pobrine za sebe. Jer ako ona bude nesrećna, svi će biti nesrećni.
Da li ovo možete da povežete sa onim što se trenutno dešava u vama? Mnogo puta sam čuo ovih dana od raznih ljudi kako su vrlo nezadovoljni svojim odnosima sa drugima, kako im je svega dosta. Žene se žale na muškarce da su slabi, da više nema pravih muškaraca. Muškarci se žale na žene da ih ne razumeju, da im ne pružaju podršku, da previše zahtevaju. Na sve strane svađe i konflikti, raskidi veza, pa onda ramišljanja o mogućem pomirenju. I u svemu tome tinja ogromno nezadovoljsvo stanjem u bliskim odnosima. Nezadovoljsvo emotivnim vezama, brakovima, prijateljstvima. Ali isto tako se primećuje i nezadovoljstvo u poslovnim odnosima. Uzrok tome je upravo činjenica da svako od nas, bio muškarac ili žena, ima Veneru negde u svom horoskopu. I svako u ovoj situaciji očekuje od drugoga podršku i razumevanje, ali toga nema. Nema, jer je Venera u izgonu, slaba je. Oseća se još više vezanom i zavisnom i to je još više ponižava i frustrira. Razmislite malo o tome. Da li vam je poznato to osećanje ovih dana? Osećanje kako zavisite od nečije dobre volje, a dobre volje nema i nikoga nema uz vas kad vam je potreban topli zagrljaj i podrška. Da li ste se upravo tako osećali ovih dana? Ako jeste, počnite da sledite mudrost Venere i počnite da se oslanjate na sebe. Skinite sa svojih leđa teret zavisnosti i donesite bar jednu samostalnu odluku koja će vas činiti zadovoljnim. Nikome time nećete učiniti ništa loše. Jer, obratite pažnju, ključ je u tome da budete zadovoljni što nešto činite samostalno i što u tome osećate svoju snagu kako vam se polako vraća.
Pratimo dalje simboliku Venere. Venera je simbol sklada i ravnoteže. Venera uvek traga za idealnim. Ali da bi dostigli idealno, mi moramo prvo u sebi samima da potražimo šta je to što nam daje osećaj i sliku da smo u nečemu idealni, da smo u nečemu zadovoljni sobom. To ne zavisi od drugih. To je pravo naša unutrašnja stvar. Venera se okreće retrogradno, znači, simbolički se okreće sebi, ulazi u sebe, u svoju unutrašnjost. Sledimo je. Venera traga za idealnim. Ali da bi to mogla da dostigne, treba joj snaga. Ona je u Škorpionu, u izgonu, gotovo da nema snage da iz sebe iznedri to idealno. Pa, šta joj je činiti? Hoće li uspeti? Venera i dalje traga. Ovoga puta za snagom koja joj je potrebna za dalje. I tu snagu nalazi u Suncu.
29. oktobra u 3 sata i 11 minuta po lokalnom vremenu Venera se sastaje sa Suncem na 5-tom stepenu Škorpiona. Njen dispozitor Mars će tada biti na nultom stepenu Strelca i više neće moći da deluje negativno na nju. U ovom položaju može je činiti razdraganom i lepršavom, sklonom flertovima, ali više na rečima nego na delu. Ipak je Mars u ovom horoskopu događaja u trećoj kući. Kada gledamo ovaj horoskop uočavamo da je konjunkcija Venere sa Suncem na stepenu koji se vezuje za znak Lava i za samo Sunce, što opet pojačava Venerinu snagu. Peti stepen Škorpiona je stepen uspostavljanja kontrole, magnetičnosti, isceljenja. Venera ne samo da je pronašla snagu, već je ova konjunkcija i u sekstilu sa Plutonom i severnim Mesečevim čvorom. To znači da je Venera pronašla i drugi izvor snage za kojim traga. Jer svaka Venera teži da se na kraju spoji sa Plutonom, da nađe svog partnera za večnost. Venera vlada drugom kućom ovog horoskopa i nalazi se u drugoj kući, što ukazuje da je to povoljno i za dalji razvoj rešavanja finansijskih teškoća.Gledajući dalje ovaj horoskop uočavamo da je Merkur vladar i ascendenta i vrha desete kuće. Merkur ima trigon sa Mesecom, ali ga dispozitor Mars vodi u Strelca u znak Merkurovog izgona. Mars ima kvadrat sa Neptunom, ali i trigon sa Uranom. To nas upozorava da pazimo šta jedni drugima govorimo, a naročito da izbegavamo da dajemo prazna obećanja, jer nećemo imati dovoljno mogućnosti da ispunimo ono što budemo skloni da olako obećamo. Jupiter u svom sedištu u Ribama u sedmoj kući pobrinuće se da nam pomogne da poboljšamo međusobne odnose, ali pod uslovom da izbegavamo laži i nekorektne postupke.
Retrogradna konjunkcija Venere sa Suncem nam poručuje još nešto od izuzetne važnosti. Poznato je da se ova vrsta konjunkcije dešava u pravilnim vremenskim razmacima na svakih 584 dana u periodu kada je Venera retrogradna. U roku od osam godina, retrogradna Venera se susreće sa Suncem na svakih 215 stepeni od prethodnog sastanka i tako napravi pet susreta sa Suncem u pet pravilno raspoređenih tačaka, koje kada se povežu daju sliku pravilnog pentagrama, petokrake zvezde na nebu ili geometrijske figure zvane pentagon. Ovi ciklusi Venere su od izuzetnog značaja za emotivne veze i ljubavni život. Ako uđete u emotivnu vezu u periodu ove konjunkcije, u zavisnosti od toga kako se stepen znaka gde se ona odigra uklapa sa vašim natalnim horoskopom, možete da pratite kako će se vaš ljubavni život ili emotivna veza odvijati u periodu od narednih osam godina. Ako imate stalnu emotivnu vezu ili ste u braku, onda je ovaj period za vas važan po pitanju unošenja važnih promena u odnose sa voljenom osobom. Potrebno je da se potrudite da dok je Venera retrogradna ispravite ono što vam pravi teškoće u vezi ili braku, kako biste narednih osam godina mogli da ostvarujete napredak u odnosima sa voljenom osobom, umesto da nailazite na prepreke i teškoće.
Evo, krenuli smo od one naizgled zastrašujuće slike na početku ovog teksta, a stigli smo do formule za poboljšanje kvaliteta naših života i naših odnosa sa drugima zahvaljujući vođstvu Venere koja nas uči kako sve može da se reši i kako je sreća svuda prisutna. Ali ovo još nije kraj. Još jednu stvar će Venera da uradi zaokružujući svoju priču u svom retrogradnom hodu. 1. novembra u 14 časova i 44 minuta po lokalnom vremenu praviće egzaktan sekstil sa Plutonom na 3-ćem stepenu Škorpiona, stepenu egzaltacije samog Plutona. I tu će konačno da ostvari potpunu transformaciju i da sve svoje slabosti reciklira i pretvori u novo seme, ovoga puta seme harmonije i sklada koje će moći neometano da klija, ne samo u onima koji ga posade u sebe sledeći ovo učenje Venere, već i na opštem planu.
Da vidimo sada i horoskop samog događaja. Uočavamo da je ascendent u Ribama i da je Jupiter na samom ascendentu, a osim toga je i vladar desete kuće, što opet ukazuje na mundana dešavanja ili dešavanja na opštem planu. Retrogradni Jupiter u Ribama koje i same u sebi nose simboliku retrogradnosti je izuzetno snažan i u konjunkciji sa Uranom, pa ukazuje na nešto što će da se desi kasnije, ali što donosi nešto kvalitetno novo. Ipak je ono što Venera nosi za sada u semenoj formi. Venera je u sekstilu sa Plutonom sa jedne strane i sa Mesecom sa druge strane. Ako se sećate, na početku ove priče je imala kvadrat sa Mesecom. Uspela je da stvari vrati u ravnotežu. Na srednjem rastojanju između Venere i Plutona nalazi se Mars. Tako je Venera uspela da dovede u sklad i Marsa i Plutona. Ipak, malo pažnje nije na odmet, s obzirom da je Mars u kvadratu sa Mesecom, što može da ukaže na mogućnost nesuglasica u porodičnim odnosima, u domu, ali i na radnom mestu. Na sreću, to će ipak biti prolazne teškoće. S druge strane, teškoće će još uvek biti prisutne na polju novca, jer je Mars u osmoj kući, a tu je i Merkur u kvadratu sa Neptunom koji je u dvanaestoj kući. To opet govori o praznim obećanjima i pokušajima prevara u vezi novca. Ipak, vladar osme kuće Pluton je na početku desete kuće u konjunkciji sa Severnim Mesečevim čvorom i podržan svojim dispozitorom Saturnom koji nema izazovnih aspekata, što u znatnoj meru ublažava mogućnost većih problema. Naravno, zavrzlame na polju novca još uvek nećemo okončati i još uvek će nas pratiti, ali sada već znamo kako treba da se postavimo u odnosu na teškoće kada se nađemo u njima. Ako ste pažljivo pratili Venerino kretanje kroz ovu priču, verovatno ste već shvatili šta vam je činiti.
A šta je sa Ljubavnom pričom? Valjda Venera nosi u sebi priču o ljubavi, o nalaženju idealnog, o sreći i zadovoljstvu. Šta da očekujemo u našim emotivnim vezama i brakovima? Da li će oni koji su sami naći sebi dostojnog partnera-partnerku? Ako primenite u praksi ovo što vam Venera poručuje kroz ovu priču, verujte mi da će ljubav da cveta.
Ali, hajde da se za kraj malo poigramo. Ključno za budućnost vašeg ljubavnog života je retrogradna konjunkcija Venere i Sunca 29. oktobra. Naravno da dalji tok priče zavisi od natalnog horoskopa i onoga što se tamo oslikava kao vaša životna priča. Ali Univerzum nam svima pruža podršku da poboljšamo stvari i da ostvarimo ljubavnu priču iznad očekivanja. Kako se tomože videti na opštem planu? Venera traga za svojim Plutonom. To je njen krajnji cilj. Ljubav za celu večnost. Ali da bi stigla do Plutona, mora da prođe kroz kapije Urana i Neptuna. U Astrologiji imamo takozvane esencijalne horoskope koje možemo da progresiramo kada tragamo za pokazateljima na opštem planu u određenom periodu. TI esencijalni horoskopi su horoskopi otkrića Urana, Neptuna i Plutona. Pa da vidimo šta nam kazuju progresije ova tri horoskopa za 29. oktobar kada retrogradna Venera pravi konjunkciju sa Suncem.
U progresivnom horoskopu otkrića Urana uočavamo Veneru u petoj kući u egzaktnom sekstilu sa Marsom i u konjunkciji sa Saturnom. Sekstil ide od pete ka sedmoj kući što samo po sebi govori o dobroj postavci na polju ljubavi. U petoj kući se osim Venere i Saturna nalazi i Jupiter na samom početku Strelca, znaka svog vladarstva i na samom početku pete kuće. On je ujedno i dispozitor Veneri i u sekstilu je sa Plutonom, pa je opet kroz dispoziciju vodi ka Plutonu.
U progresivnom horoskopu otkrića Neptuna, uočavamo Veneru opet u petoj kući, u kući ljubavi i u sekstilu sa Jupiterom u sedmoj kući, što je opet dobra postavka za ljubav. Ali, uočavamo i da je dispozitor venere koja je ovde u Ovnu - Mars koji je u drugoj kući i koji je preko dispozicije vodi u kvadrat sa Plutonom. To opet ukazuje na smaranje materijom, novcem i problemima takve prirode. Hoćete li dopustiti da vaša ljubavna priča zapne na svađi oko novca? Pripazite, jer smo uvek skloni da zaboravimo kako se mogu savladati veliki problemi i kada nam se čini da nemamo snage, da više nema smisla. Setite se onoga što vam je Venera pokazala svojim retrogradnim hodom ako se nađete u teškoćama.
U progresivnom horoskopu otkrića Plutona Venera je u egzaktnom sekstilu sa Marsom, isto kao u progresivnom horoskopu otkrića Urana, samo u drugim znacima i kućama. Venera ovde ima i konjunkciju sa Jupiterom i ujedno je vladar ascendenta. Njen dispozitor Merkur je u Blizancima i ne pravi izazovne aspekte. To opet ukazuje na optimističke ljubavne prognoze. Ali... uvek ima neko ali... Kada pogledamo sedmu kuću ovog progresivnog horoskopa vidimo Marsa u konjunkciji sa Uranom i u T-kvadratu sa Saturnom i Plutonom. Opet će nestrpljivi Mars iz Ovna dizati revolucije i želeti da ratuje. Ali Venera je ovde već oslobođena, u ljudskom znaku i ima dovoljno mudrosti da konflikte ostavi onima koji još nisu naučili lekciju i koji nisu ili ne žele da shvate suštinu ove priče. Venera ide ka Jupiteru i uživa u igri. A za one koji budu zabušavali na časovima, dispozicijom će ih preko Merkura odvesti u kvadrat sa Neptunom, pa će se po ko zna koji put neki ljudi osećati prevareni i izigrani. Pa će opet da se žale kako su astrolozi za sve krivi. I tako će da se dure, sve dok jednog dana ne pomisle na ljubav. Dok se ne zapitaju: "Šta je bilo sa ljubavi?". A onda će opet da pročitaju ovaj tekst i možda uspeju da sklope slagalicu.
Malo smo se poigrali na kraju i sada smo stvarno došli do kraja ove priče...ako priča o kosmičkoj ljubavi kraja uopšte ima? Jer kada nađemo ljubav za večnost, vreme gubi svoju svrhu. Kažem vam da ljubavi i sreće u svima vama, na ovoj planeti i u ovom univerzumu ima mnogo više nego što možete da zamislite. Krenite da je tražite, pustite je da se probudi u vama. Želim vam lepše dane. Hvala na pažnji.  


Нема коментара:

Постави коментар