Translate

субота, 15. децембар 2012.

Koje duhove prošlosti teški dani prizivaju?



Mars u jutarnjim satima 11.08.2011. pravi opoziciju sa Plutonom. Mars je u padu u znaku Raka i pravi opoziciju sa retrogradnim Plutonom koji se nalazi u znaku Jarca. Opozicija se dešava na 5 stepenu ova dva znaka. Mars se nalazi na fiksnoj zvezdi Dirah koja u ovakvoj napetoj postavci ukazuje na zlostavljanu ženu, a kako se Mars ujedno nalazi u znaku Raka, znaku koji označava primarnu porodicu, majku, ovo već na prvi pogled asocira da ćemo imati posla sa nečim što dolazi duboko iz našeg nesvesnog, da ćemo se suočavati sa posledicama pogrešaka nekog našeg pradede koga Pluton predstavlja, a koji se borio negde u nekom ratu za idealističke i pravedne težnje, s obzirom sa se Pluton nalazi na najsjajnijoj zvezdi iz sazvežđa Strelca - Kaus Australis, ali taj pradeda, koliko god bio s jedne strane borac za pravdu, s druge strane je u svom domu, u svojoj kući, prema svojoj porodici činio pogreške. Posebno prema svojoj ženi, našoj prababi, koju je zlostavljao, tukao, maltretirao na svaki način. A kako sve ostaje u genima zapisano i mora jednog dana da se ispravi i oduži, bićemo suočeni sa jakom unutrašnjom napetošću, sa bolnim urlikom svih tih nevoljenih, odbačenih, zlostavljanih i maltretiranih žena iz prošlosti koje sada traže da se njihov bol konačno čuje i razume. Zbog toga se talasi nasilja mogu proširiti širom planete, na druga mesta osim aktuelnih, kao što su trenutni talasi nasilja na ulicama Londona. Siromašan narod i kriminalne strukture se udružuju u nešto što nalikuje na novi revolucionarni pokret, ali to je sve kratkog veka i opet ne donosi ništa dobro, bar ne narodu koji više ne može da trpi nemaštinu, već pravdu traži.
Osim opozicije Marsa sa Plutonom na nebu imamo i jak T-kvadrat, jer je Uran u jakom kvadratu sa Marsom s jedne i Plutonom s druge strane, orbis je svega jedan stepen. Uran je takođe retrogradan, a Mars, s obzirom da se nalazi u Raku deluje kao je i sam retogradan, što sve ukazuje na suočavanje sa posledicama pogrešnih postavki iz prošlosti. Uranu je dispozitor Mars sa kojim je u kvadratu, što stvara velike tenzije na opštem planu, na nivou čovečanstva i dovodi do eksplozivnih reakcija masa ljudi koje su velikim pritiscima uslovljenih opštom ekonomskom situacijom spremni na očajničke i nepromišljene poteze. Marsu je dispozitor Mesec, koji narod predstavlja, i koji se nalazi trenutno u znaku Jarca i još je u praznom hodu, pa narod više ne vidi nikakvu svrhu i smisao, a uz to je taj Mesec u kvadratu sa Saturnom, koji je opet Mesecu dispozitor, pa evo slike sve većeg očaja, tuge, beznađa, depresivnih stanja, teških emocija. Još uvek su u opoziciji Merkur i Neptun, što unosi još veću zabunu u celu ovu tešku situaciju. Kome verovati? Ko je u pravu? Tako je lako krenuti pogrešnom stazom navedeni lažnim obećanjima i onih koji su na vlasti i onih koji su sa druge strane, naizgled toj istoj vlasti suprostravljeni. Merkur i Neptun su takođe retrogradni, pa se možemo zapitati da li je sve ovo što se dešava ovih dana i što će se još izdešavati do kraja ove nedelje samo po ko zna koji put ponavljanje istih lekcija iz prošlosti koje još uvek nismo savladali, a kad ćemo i da li ćemo, po svemu sudeći se još uvek pouzdano ne zna. Jer Merkuru je dispozitor Sunce, a Neptunu Uran. Za Uran već vidimo da je potpuno u vlasti izazovnih aspekata. Sunce je s druge strane u konjunkciji sa Venerom, ali i u inkonjunkciji sa Mesecom, što produbljuje napetosti i naglašava nerazumevanje.
Slab separacioni sekstil Venera i Saturna ne može mnogo da pomogne u ovakvoj situaciji, ali nam ipak skreće pažnju da je neophodno da očuvamo ono što je vredno u strukturi naših međusobnih odnosa kako ne bismo potpuno potonuli u očaj, bes i beznađe. Mars, koji okida sva ova dešavnja ima i jednu vrlo osetljivu i delikatnu mogućnost da ipak preokrene lanac nepovoljnih energija i izdigne se iznad situacije. Ali to može da uradi samo ako žrtvuje svoj bes i nezadovoljstvo da bi pomogao drugome, ako svoj gnev zameni za veru u ljudsku dobrotu, u ljudsku božansku prirodu, ako bude smogao da ima vere u Univerzum koji će svakako pravdu da donese. Jer Mars ima trigon sa Hironom, doduše slab trigon, uz to i separacioni, ali ipak nada postoji. Jer taj Hiron se nalazi vrlo blizu vrha sedme kuće ovog horoskopa događaja, vrlo je blizu i Neptunu, svom dispozitoru, a uz to je i na zvezdi Fomalhaut koja mu veru u bolju i pravednu budućnost nosi.
Svet ide dalje. Kao što postoje dani kada je jako oblačno, kada besni oluja, nakon što priroda isprazni svoj bes dođe do smirenja. Tako će i ovi teški planetarni uticaji da prođu već naredne nedelje kada Venera dostigne Sunce i napravi konjunkciju. Ne možemo da menjamo prirodu. Ne možemo da menjamo svet. Ali šta zapravo možemo? Možemo da menjamo sebe. Možemo da se suočimo sa sopstvenim pogrešnim postavkama iz prošlosti i da ih ispravimo. Možemo da očekujemo od sebe samih da konačno naučimo lekciju, umesto da je bezbroj puta ponavljamo.
Znam da se pitate kako da preživite ove teške dane. Zapamtite da sve neprijatne stvari koje vam se već dešavaju i koje će vam se dešavati narednih dana imaju svoj uzrok u davnoj prošlosti, u onome što vas povezuje za vašu primarnu porodicu. Da biste sa minumum teškoća mogli da rešite i razumete ono što vam se događa sada, usmerite se na odnose. Pre svega na odnos sa osobom koja vam je vrlo bliska. To može da bude vaš bračni ili emotivni partner, ali isto tako i jedan vaš roditelj. Setite se koliko puta ste se vi osećali povređeni od strane voljene osobe ili od strane majke ili oca. Niko od vas se više i ne seća tog pradede koji se možda u balkanskim ratovima borio, na solunskom frontu ili u Prvom svetskom ratu. Tog pradede koji se borio za pravdu i ideale, a koji je svog najrođenijeg, najbližeg, svoju suprugu, ženu tukao, maltretirao i zlostavljao. Ali baš to što je on činio - tražio pravdu, a svom najrođenijem davao nepravdu, baš to je posledica što ste se i vi sami mnogo puta osećali povređeni od strane voljene osobe. Sve što treba da učinite ovih dana je da oprostite voljenoj osobi i svojim roditeljima za svaku povredu koju ste doživeli sa njihove strane. Nije više bitno ko je šta kome kad rekao, ko je šta kada uradio. Pa više se ne možemo setiti svega, vreme je sve to davno odnelo sa sobom. Vreme je rasejalo i kosti tog pradede u prah, a mi se još uvek ponašamo kako nam on diktira, još uvek ponavljamo iste stare greške. Ako konačno shvatimo da smo prvo dužni mi sami da budemo pravedni prema drugima, ma ko to bio. Da prvo moramo da dajemo pravdu kako bi to isto mogli da tražimo za sebe, lekciju ćemo možda i naučiti. Zato je važno da prvo oprostimo svaku povredu koje se još sećamo da smo je doživeli od strane nekog nama bliskog, člana porodice, roditelja, bračnog partnera, voljene osobe. Da se prema našim najbližima odnosimo pravedno, ljudski, sa punim poštovanjem. Jer mi zaslužujemo da budemo primer kako se čuva i poštuje porodica, kako se poštuju roditelji, kako se poštuje voljena osoba, i kako se uopšte poštuje i svako ljudsko biće, svaki delić prirode. Tako i samo tako neko drugi nas može da poštuje. U protivnom ostaćemo tu gde jesmo, u beznađu, očaju, besu i mržnji, nastavićemo da se beskrajno trujemo negativnim emocijama zavedeni iluzijom da nas to neko drugi truje, da je neko drugi prema nama nepravedan.
Druga stvar koju moramo da uradimo je da se upitamo kada smo mi sami nekom svom najbližem - roditelju, voljenoj osobi, učili nešto pogrešno. Zatim da uzmemo tu osobu za ruku i iskreno joj kažemo da nam je žao. I ako to sve uspemo da uradimo, da oprostimo drugima i da drugome kažemo da nam je žao što smo i sami negde nekada pogrešili, ako to sve uspemo da uradimo i pored svih ovih negativnih energija oko nas, one će se raspršiti i teško nasleđe naše prošlosti biće otplaćeno, lekcija će biti naučena. I kada se Venera sjedini sa Suncem spoznaćemo moć istinske ljubavi i znaćemo zašto smo ovde. Molim se da tako bude, verujem u dobro u svima nama, verujem u vas, verujem u nas. Želim vam svako dobro.  



Нема коментара:

Постави коментар