Translate

субота, 15. децембар 2012.

Saturn u tranzitu kroz znak Vage


Saturn je ušao u znak Vage 29. oktobra u 18 sati i 5 minuta po našem vremenu. Saturn je čuvar forme, tvorac materije. Po tradicionalnoj astrologiji, Saturn je najdalji od Sunca. Saturn je zapravo simbol svetlosti zgusnute na nivo materije. Zbog toga je težak i hladan. On je onaj koji materijalizuje. Simbol je našeg genetskog nasleđa, prema tome, oblikuje naša tela i naše karakterne osobine. Uči nas kako da ono što smo kao besmrtna duša doneli u materijalni svet iskoristimo funkcionalno, a to je ono što podrazumevamo pod učenjem životnih lekcija.
Vaga je znak kojim vlada Venera. Venera je prvenstveno simbol onoga što mi činimo kada dospemo u materijalni svet. Jer je po redosledu vladar drugog astrološkog znaka, Bika, pa tek onda vladar znaka Vage. Svi mi želimo da se dopadnemo drugima, da ostavimo lep utisak. Ali, ipak, mi primarno imamo potrebu da budemo zadovoljni sobom, tačnije onim što zovemo našim sopstvom. Kroz energiju Venere mi učimo da vrednujemo sebe i stičemo osećaj za materijalne vrednosti. Nakon toga, kroz simboliku Venere u Vagi, stičemo sposobnost da budemo zadovoljni našim odnosima sa drugima.
Vaga kao simbol ravnoteže nam govori o tome da je neophodno da budemo u ravnoteži sa samim sobom da bi mogli da ostvarimo ravnotežu kroz odnos. Ravnoteža kroz naš bazični odnos, a to je odnos sa našim životnim partnerom, je ono što nam daje kompletan osećaj zadovoljstva.
U svakome od nas postoji deo sopstva koji poznajemo, koga smo svesni, koji prihvatamo. Postoji u nama i onaj drugi deo koji ne vidimo, koji ne poznajemo i koji ne prihvatamo. Da bi stekli sposobnost da prihvatimo sopstvo u celosti, potreban nam je odnos sa drugim ljudskim bićem. Univerzum se pobrinuo da nam podari upravo takvog partnera koji je ogledalo onoga što je neophodno da spoznamo o sebi, ogledalo onog dela sebe koji nam je nepoznat. Tek kada spoznamo svaku osobu kao deo sebe postajemo celoviti. U tome je i tajna odnosa, u tome spoju suprotnosti. To jeste i tajna braka čiji je Vaga simbol.
Saturn je egzaltiran u znaku Vage, a znakom Vage vlada Venera. Kada ulazimo u odnos sa drugim ljudskim bićem, posebno kada se radi o toliko bliskom odnosu kao što je odnos sa životnim ili bračnim partnerom, mi svoje sopstvo, svoje energije, karakterne osobine, genetski materijal, mešamo sa sopstvom, energijama, karakternim osobinama, genetskim materijalom našeg partnera. Saturna kao čuvara forme možemo u znaku Vage zamisliti kao posudu u kojoj se odvija alhemijski proces mešanja i sjedinjavanja dva sopstva, dveju suprotnosti, od kojih nastaje novi, jedinstveni entitet.
Razmislite sada malo o tome kroz šta ste sve prošli ili upravo prolazite kroz odnose sa svojim životnim partnerima ili supružnicima. Mnogo puta u životu smo svi prolazili kroz probleme u našim partnerskim odnosima, svedoci smo sve brojnijih razvoda brakova, partnerski odnosi postaju sve komplikovaniji.
Sve što se događa na globalnom planu je vezano za simboliku energija u datom vremenu. Kako možemo iskoristiti vreme koje je pred nama? Saturnov tranzit kroz znak Vage pruža nam mogućnost da unapredimo naše odnose sa drugima, da uklonimo prepreke koje su nas u prošlosti ometale da ostvarimo zadovoljstvo u našim odnosima, posebno u partnerskim i bračnim odnosima. To neće doći samo od sebe. Potrebno je prvo da naučimo da formiramo (Saturn) zadovoljstvo (Venera) u odnosu (Vaga). Ako uzmemo u obzir da će Saturn već u ovom mesecu, novembru, praviti kvadrat sa Plutonom, potrebno je da budemo svesni da su pred nama velika iskušenja. S jedne strane, živimo u vremenu kada naša individualnost teži da se što potpunije ispolji. S druge strane, da bi mogli da zaista ostvarimo zadovoljstvo, sklad i potpunost u odnosima, prvenstveno u bazičnom odnosu sa životnim partnerom, potrebno je da se oslonimo na vrednosti koje su ukorenjene u prošlosti, u onome što nam nalaže tradicija. Zato je već sada važno da shvatimo da nas Univerzum uči da sve naše ustaljene načine ponašanja u odnosu sa drugim ljudskim bićem, koji su nam zbog svoje nefunkcionalnosti izazivali probleme i dovodili do sukoba i nesuglasica, transformišemo u nove i funkcionalne. Energija Saturnovog kvadrata sa Plutonom će uticati na nas tako da individualne ciljeve podredimo zajedničkim ciljevima, da prihvatamo i one delove ličnosti kod našeg partnera koje ranije nismo hteli ili umeli da prihvatimo, da učimo da drugu osobu doživljavamo kao deo sebe. Ako tu energiju iskoristimo na konstruktivan način, onda ćemo uspeti da postignemo harmoniju i zadovoljstvo u odnosima, i naučićemo jednu važnu životnu lekciju. Ostvarićemo veliki napredak. Ako i dalje budemo insistirali na svojoj individualnosti i budemo i dalje izbegavali da prihvatimo drugoga u svoj njegovoj celovitosti, i dalje ćemo ulaziti u međusobne sukobe. I dalje će nam se dešavati brojne nesuglasice. Energija ovog kvadrata će u tom slučaju dovesti do okončanja jednog ili više važnih odnosa, braka i drugih bliskih veza.
Na sreću, Saturn je ovog puta raspoložen da pruži još jednu šansu svima koji ne uspeju iz prve da ostvare sklad u odnosima. Do januara 2010. Saturn će ići do 4-tog stepena Vage, da bi 13. januara počeo da se kreće retrogradno. 7. aprila Saturn se vraća u znak Device, da bi 30. maja krenuo direktnim hodom i opet ušao u znak Vage 21. jula. Za vreme retrogradnog Saturnovog hoda, imaćemo dovoljno vremena da počistimo makar i deo onoga što nam je pravilo probleme u odnosima, da se oslobodimo jednog dela tereta koji vučemo iz prošlosti u obliku infantilnih i već prevaziđenih oblika ponašanja, ali kojih se iz nekog razloga još uvek grčevito držimo. Imaćemo mogućnosti da se suočimo sa našim strahovima, sumnjama i brigama koje nosimo iz prošlosti (što Saturn simbolizuje), a najvažnije sa čim treba da se suočimo jeste naš osećaj nepoverenja u druge ljude. Ako budemo iskreni prema sebi samima, ako se sa jasnom odlukom, verom i nadom u uspeh upustimo u kreiranje sklada i zadovoljstva u našim odnosima, Saturn će nas svojim prolaskom kroz znak Vage, znak svoje egzaltacije, nagraditi novim i korisnim spoznajama, uspostavljanjem novih granica i pravila u našim odnosima i istinskim zadovoljstvom u odnosu sa drugim ljudskim bićem. U tom slučaju, svako ko je imao hroničnih problema u braku ili odnosu sa životnim partnerom, svako ko je imao naizgled nerešive probleme u odnosima sa drugima, spoznaće pravu vrednost odnosa i pronaći će dugo traženo i željeno zadovoljstvo.


Нема коментара:

Постави коментар